Η Γερμανία αντιμέτωπη με μεγάλη οικονομική ύφεση λόγω κορονοϊού – ΠΟΥ: Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία

Η Γερμανία αντιμέτωπη με μεγάλη οικονομική ύφεση λόγω κορονοϊού
Η επέλαση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία φέρνουν τη Γερμανία μπροστά στο ενδεχόμενο μεγάλης οικονομικής κρίσης, καθώς η απόλυτη ακινησία στην οικονομική δραστηριότητα, είναι πιθανό να σημειωθεί ύφεση της τάξης του 5,4% του ΑΕΠ.

Με την γερμανική οικονομία να έχει ουσιαστικά «νεκρώσει» από την πανδημία του κορονοϊού, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη οικονομική κρίση, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως 5,4%.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, το συμβούλιο οικονομικών συμβούλων τη Γερμανίας, γνωστό ως «επιτροπή σοφών», τονίζει ότι «μια πιο έντονη καμπύλη ύφεσης σε σχήμα “V” με ευρύτερες διακοπές παραγωγής ή πιο μακροχρόνια μέτρα για τη δημόσια υγεία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,4%».

Στην έκθεση τους αναφέρουν πως «η επιδημία του κορωνοϊού έχει σταματήσει την αρχική ανάκαμψη» και εκτιμούν ότι «η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2020». Ωστόσο, το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο να προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής κατά 10% του ΑΕΠ.

Το «συμβούλιο των σοφών» επισημαίνει ότι τα παραδοσιακά μέτρα τόνωσης για τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητα δεν υπόσχονται πολλά, καθώς το Lockdown έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, συστήνουν στην κυβέρνηση να εστιάσει στην ενίσχυση των προσδοκιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την περίοδο μετά την άρση των περιορισμών, ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στη Γερμανία 455 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον  57.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα σχολεία, τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης και οι χώροι άθλησης έχουν κλείσει προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

 

ΠΟΥ: Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία

ΠΟΥ: Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία

Η επιδημία του νέου κορονοϊού “απέχει πολύ από το τέλος” της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού απλώς δίνουν χρόνο στις χώρες για να προετοιμαστούν για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμη και με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κίνδυνος μετάδοσης στην περιοχή δεν θα εξαλειφθεί καθόσο συνεχίζεται η πανδημία, δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Τα κρούσματα ξεπερνούν τώρα τα 770.000 παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία να ξεπερνούν πλέον την ηπειρωτική Κίνα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19.

“Ας είμαι ξεκάθαρος. Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Θα είναι μια μακρά μάχη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επαγρυπνούμε”, δήλωσε ο Κασάι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Χρειαζόμαστε κάθε χώρα να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα”, πρόσθεσε.

Οι χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, αποτελούν προτεραιότητα, σημείωσε επίσης, καθώς αυτά αναγκάζονται να στέλνουν δείγματα για διάγνωση σε άλλες χώρες και οι περιορισμοί στις μεταφορές καθιστούν αυτό ακόμη πιο δύσκολο.

Ο Κασάι προειδοποίησε ότι οι χώρες, που παρατηρούν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να σταματήσουν να επαγρυπνούν γιατί ο ιός μπορεί να επανέλθει.

Ο ΠΟΥ δεν αναμένει ότι κάποια χώρα θα είναι ασφαλής, καθώς ο κορονοϊός θα φτάσει στο τέλος παντού, δήλωσε παράλληλα ο τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ Μάθιου Γκρίφιθ.

“Αν και χώρες και εδάφη σε αυτή την περιοχή έχουν δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε ευθεία την καμπύλη, ξεσπάσματα συνεχίζουν να προκύπτουν σε νέα μέρη και η εισαγωγή (κρουσμάτων) παραμένει πηγή ανησυχίας”, σημείωσε επίσης ο Γκρίφιθ κατά την ενημέρωση αυτή, επικαλούμενος κρούσματα στην Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα που αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Το κέντρο της επιδημίας βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει και να βρεθεί σε άλλες περιοχές, κατέληξε ο Γκρίφιθ.