Η γαλλική προεδρία της ΕΕ όχημα εξυπηρέτησης γαλλικών πολυεθνικών — Ο απόλυτος παραλογισμός στην Τουρκία! Δεν έχουν να φάνε και… — Αίγυπτος: Χιόνια και στην Αλεξάνδρεια

Η Γαλλία είναι η επόμενη χώρα-μέλος που θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία- σύμφωνα με τις ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Εταιρικό Παρατηρητήριο (CEO) και Παρατηρητήριο Πολυεθνικών- θα χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση πολυεθνικών παρά πολιτών. Η γαλλική προεδρία έχει προετοιμαστεί προσεκτικά σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, ενθαρρύνοντας τις σχέσεις με τα εταιρικά λόμπι. Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος ο ιδιωτικός τομέας να επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με βιομηχανικούς «πρωταθλητές», αναφορικά με το κλίμα, την υγεία, τα έσοδα και τη φορολογία.

Στην έκθεσή τους «Μια προεδρία υπό επιρροή: οι μεροληπτικές προτεραιότητες της γαλλικής κυβέρνησης για την ΕΕ», περιγράφονται αναλυτικά οι σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με μεγάλες πολυεθνικές που θα τη συνδράμουν σε είδος. Πχ η Renault και η Stellantis, γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, θα δανείσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την μετακίνηση των αποστολών της γαλλικής προεδρίας. Και άλλες εταιρείες έχουν κάνει συμφωνίες με την προεδρία για χορηγίες, όπως η Γαλλική Εταιρεία Ενέργειας (EDF), η οποία παράγει ενέργεια ως επί το πλείστον καίγοντας ορυκτά καύσιμα, ή χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι στο κέντρο της γαλλικής πολιτικής για την πράσινη μετάβαση. Κι αυτό τη στιγμή που η ΕΕ υποτίθεται ότι θέλει να ξεφύγει από τις «βρώμικες μορφές ενέργειας», εξαλείφοντας την χρήση άνθρακα από την οικονομία.

Οι συμφωνίες για αυτές τις χορηγίες γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω. Η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των διάφορων λόμπι. Όμως, από τις 38 συναντήσεις του Γάλλου απεσταλμένου στις Βρυξέλλες, οι 28 αφορούσαν συναντήσεις με εκπροσώπους βιομηχανιών και λόμπι, ενώ μόνο δύο ήταν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, το λεγόμενο φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών» είναι πολύ σύνηθες και στον γαλλικό εταιρικό κόσμο. Ένας σύμβουλος για τα ενεργειακά θέματα στην αντιπροσωπεία της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν υπάλληλος της TotalEnergies, ενώ άλλοι σύμβουλοι έπιασαν δουλειά στις εταιρείες Engie και Arianespace. Χρηματο-οικονομικοί σύμβουλοι αργότερα δούλεψαν για την τράπεζα Societe Generale κοκ.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο όνομα της προστασίας του κλίματος, η γαλλική κυβέρνηση πιέζει για την αύξηση της χρηματοδότησης σε αμφιλεγόμενους βιομηχανικούς τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια. Πιέζει επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fit for 55» και της Πράσινης Νέας Συμφωνίας (Green New Deal), να μπει το φυσικό αέριο στην λεγόμενη «πράσινη ταξινόμηση». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα έργα σχετικά με το αέριο θα παίρνουν χρηματοδότηση από κοινοτικά ταμεία. Επιπλέον, προωθεί τις «τεχνολογικές λύσεις» σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την πράσινη μετάβαση, πράγμα που στοχεύουν οι εταιρείες, αντί για τις πιο δομικές αλλαγές που θα έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Επίσης, η έκθεση κατακεραυνώνει τη γαλλική κυβέρνηση που προωθεί μια «πληροφορικοποίηση» που μπορεί να πλήξει την ιδιωτικότητα και τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών. Καταδικάζει την πρόθεση της να χορηγήσει επιδοτήσεις σε ιδιωτικές φαρμακευτικές, επιδεινώνοντας την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ. Τα συμπεράσματά της κλείνουν με την καταδίκη της Γαλλίας που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της λογοδοσίας στις διαδικασίες της ΕΕ.

 

Ο απόλυτος παραλογισμός στην Τουρκία! Δεν έχουν να φάνε και βγήκαν στους δρόμους να αποθεώσουν τον ΕρντογάνΤουρκία Φιλούσαν εικόνες του Ερντογάν! - Επικαιρότητα | sport-fm.gr:  bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Την ώρα που ο τουρκικός λαός είναι στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης, κάτοικοι της Μαλάτια βγήκαν στους δρόμους για να αποθεώσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που ο τουρκικός λαός είναι στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης, κάτοικοι της Μαλάτια βγήκαν στους δρόμους για να αποθεώσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν πλήθος κόσμου με νταούλια στους δρόμους της τουρκικής πόλης, να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και να φιλούν εικόνες του Τούρκου προέδρου. Σαν να μην έφτανε αυτό έκαψαν μέχρι και «μαϊμού» δολάρια!

Δεν έλειψαν βέβαια και τα συνθήματα υπέρ του Τούρκου προέδρο αλλά και οι… επαινετικές δηλώσεις προς το πρόσωπό του: «Ο Θεός να δώσει καλή ζωή στον πρόεδρο μας, να μη λείψει από την ηγεσία της πατρίδας μας της χώρας μας, η χώρα μας να μην έχει ανάγκη κανέναν,αν ενωθούμε όλοι δεν μπορεί να μας πειράξει κανένας Ο Θεός να μας έχει ενωμένους!» δήλωσε στην κάμερα Τούρκος πολίτης.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του υποσχέθηκε πως το μεγάλο άλμα που έκανε η κυβέρνηση του στη Δημοκρατία θα το πραγματοποιήσει και στην τέχνη αλλά και στον πολιτισμό: «Tα προηγούμενα 19 χρόνια κάναμε μεγάλο άλμα στους τομείς της δημοκρατίας και ανάπτυξης. Πράγματι είναι μια  προσπάθεια, που η επιτυχία μας θα γραφτεί στην ιστορία. Από εδώ και πέρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τέχνη και στον πολιτισμό. Όπως και στην παιδεία που θα συμβάλλει στην μετάδοση τους, στις επόμενες γενιές».

 

Αίγυπτος: Χιόνια και στην ΑλεξάνδρειαΑίγυπτος: Χιόνια και στην Αλεξάνδρεια

Μετά από δέκα χρόνια οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας είδαν την πόλη τους χιονισμένη. Η Αιγυπτιακή Μετεωρολογική Αρχή είχε προβλέψει την κακοκαιρία. Τα σχολεία και τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας παρέμειναν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη.

Περιβαλλοντολόγοι και παρατηρητές εξήγησαν τις ακραίες αλλαγές του καιρού με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος θα έχει πολύ κρύο αυτό τον χειμώνα.

Οι κάτοικοι ενθουσιασμένοι που έμοιαζε η πόλη τους με Ευρώπη,  μοιράστηκαν φωτογραφίες στα social media, με το χιόνι να σκεπάζει αυτοκίνητα και δρόμους.

May be an image of 1 person and outdoorsMay be an image of outdoorsMay be an image of 1 person, road and streetMay be an image of palm trees and outdoorsAlexandria streets covered with snow in rare scene as temperature drops