Η βολική ουκρανική κρίση — Γ. Μπουρνούς: Σιωπηλός ο κ. Μηταράκης για την καταδίκη της Ελλάδας

Ακόμα και το ξεροκόμματο που διέδιδε η κυβέρνηση ότι θα μοιράσει το Πάσχα, είναι πλέον υπό αίρεση. Δεν είναι εποχές για στήριξη της κοινωνίας.

Από μια άποψη, η ουκρανική κρίση είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση.  Ό,τι συμβαίνει με τις τιμές στην ενέργεια και με το συνακόλουθο κύμα ακρίβειας στην αγορά μπορεί πλέον να το αποδίδει εκεί. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται μια τεράστια επιχείρηση κερδοσκοπίας των μεγάλων εταιρειών.

Λίγοι θα ασχοληθούν όταν τα ΜΜΕ της χώρας δείχνουν επίμονα την Ουκρανία και μια κυβέρνηση που κάνει συσκέψεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Και για στήριξη των ευάλωτων και της αγοράς ούτε λόγος πια. Η κυβέρνηση, αφού σπατάλησε περισσότερα από 6 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, αφού αγόρασε 7 δισ. όπλα χωρίς να διαπραγματευτεί, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακουφίσει τους πλούσιους, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά όρια της πολιτικής της και με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Ακόμα και ένα ξεροκόμματο που διέδιδε ότι θα μοιράσει το Πάσχα είναι πλέον υπό αίρεση. Δεν είναι εποχές για στήριξη της κοινωνίας. Τα λεφτά πρέπει να πάνε στους πλούσιους.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί την κοινωνία, τα μαγαζιά, την αγορά σε ασφυξία. Κι αν συνεχίσει έτσι, εκτός από συμπίεση των αδύναμων, λουκέτα και νέα έκρηξη της ανεργίας, φαίνεται να οδηγεί και σε ένα καινούργιο Μνημόνιο. Από την άλλη, οι ισχυροί, με πρωτοβουλία του Μητσοτάκη, έχουν ήδη μοιραστεί τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης.

Ακριβώς τώρα είναι που χρειάζεται ελπίδα εναλλακτικής διεξόδου. Κι αυτό είναι δουλειά της αντιπολίτευσης.

 

Γ. Μπουρνούς: Σιωπηλός ο κ. Μηταράκης για την καταδίκη της Ελλάδας σε ρόλο δεσμοφύλακα της Ευρώπης

«Ο κ. Μηταράκης, ωστόσο, παρέλειψε να μας ενημερώσει για μια άλλη θέση που διατύπωσε ο αυστριακός υπουργός, δηλαδή την κάθετη απόρριψη της Αυστρίας στο αίτημα του αναλογικού διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε σε δήλωσή του ο Γ. Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σε δήλωσή του ο Γ. Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανέφερε:

Ο κ. Μηταράκης δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει για το πρόσφατο ταξίδι του στη Βιέννη, όπου συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη της Κοινής Πλατφόρμας Συντονισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Αντικείμενο της διάσκεψης ήταν, σύμφωνα και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Γκέρχαρτ Κάρνερ, που προήδρευε, η «ισχυρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ο μηχανισμός επιστροφών, οι συνεργασίες με τρίτες χώρες».

Ο κ. Μηταράκης, ωστόσο, παρέλειψε να μας ενημερώσει για μια άλλη θέση που διατύπωσε ο αυστριακός υπουργός, δηλαδή την κάθετη απόρριψη της Αυστρίας στο αίτημα του αναλογικού διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται πρόθυμα το ρόλο του δεσμοφύλακα, που της αναθέτουν οι χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, που θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό όσων εισέρχονται, στις νέες υπερδομές των νησιών, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν επιθυμητό προορισμό των αιτούντων άσυλο, αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση νέας έκρηξης των προσφυγικών ροών, όπου καμία φύλαξη των συνόρων δεν θα είναι αρκετή. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το ξεκόβουν ρητά και στον κ. Μηταράκη. Κι εκείνος, με τη σειρά του, δεν έχει κανένα πρόβλημα, να αποκρύπτει την αλήθεια από την ελληνική κοινωνία.