Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα πλήττει ευπαθείς ομάδες — Δικαστήριο βάζει στον πάγο την απόφαση Κεραμέως να θέσει σε δυνητική αργία πολύτεκνο εκπαιδευτικό

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στους πιο ευπαθείς κρούει η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) αποκλείονται από την καταβολή του λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι το ΚΕΑ αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας, και ο αποκλεισμός τους δεν δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, σημειώνει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν επηρεάζει μόνο το ΚΕΑ, αλλά και τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης

Δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» αποκλείονται από την καταβολή του λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow παρατηρεί αύξηση των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κέντρο με αίτημά τους να καταλάβουν γιατί πια δεν δικαιούται την οικονομική ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ΚΕΑ).

Το ΚΕΑ αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος, προσδιορίζονται με εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία έχουν καθοριστεί με γνώμονα την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του.

Στην πράξη όμως, παρατηρείται ότι ορισμένες φορές, αποφάσεις που αφορούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και οδηγούν έμμεσα στον επανακαθορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, αποκλείουν από το ΚΕΑ άτομα και οικογένειες των οποίων η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η αύξησή τους, ιδιαίτερα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δικαιούχοι του ΚΕΑ, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, αποκλείονται από την καταβολή του, λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους, στο οποίο και διαβιούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ωφελούμενης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος της οποίας αυξήθηκε από τις 60.000 στις 115.000 ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ το θεσπισμένο για το ΚΕΑ όριο των 90.000. Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, είναι άνω των 55 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΕΑ, καθώς το συγκεκριμένο περιουσιακό όριο εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων κλπ.

 

Δικαστήριο βάζει στον πάγο την απόφαση Κεραμέως να θέσει σε δυνητική αργία πολύτεκνο εκπαιδευτικόΝίκη Κεραμέως

Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών έβαλε στον πάγο την απόφαση Κεραμέως να θέσει σε δυνητική αργία πολύτεκνο εκπαιδευτικό από το Αγρίνιο.

Μία δεύτερη, μεγάλη νίκη κατά της απόφασης Κεραμέως να τον θέσει σε δυνητική αργία πέτυχε την Τρίτη ο εκπαιδευτικός από το Αγρίνιο Κώστας Κορδάτος.

Με απόφαση της Προέδρου του 1ου τμήματος Διακοπών του Διοικητικού Εφετείου Πατρών (και μετά από νέα στοιχεία που προσκόμισε ο εκπαιδευτικός) δόθηκε τελικά προσωρινή εντολή για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης Κεραμέως με την οποία ο κ. Κορδάτος έμπαινε σε δυνητική αργία (χάνοντας, έτσι, τα 2/3 των αποδοχών του).

Δικαστήριο βάζει στον πάγο την απόφαση Κεραμέως να θέσει σε δυνητική αργία πολύτεκνο εκπαιδευτικό

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία έρχεται και βάζει φρένο σε μία κατάφορα άδικη απόφαση της Υπουργού Παιδείας με την οποία εξάντλησε την αυστηρότητά της πάνω σ’ έναν πολύτεκνο και πολύπειρο εκπαιδευτικό της τεχνικής εκπαίδευσης.