Η ατζέντα Μητσοτάκη για την καθημερινότητα της κανονικότητας – Δένδιας: “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός”.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας ένα κύκλο περιοδειών με αφορμή την άρση των περισσότερων μέτρων και έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη 

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κύκλο θερινών επισκέψεων ανά την επικράτεια, θέλοντας να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα και στην πολιτική ζωή, και ταυτόχρονα να εστιάσει στα ζητήματα της λεγόμενης καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί ειδικότερα στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διαχείρισης της Fraport Greece,που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη Μαϊου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κρήτη, καθώς επιτέλους μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης ο ΒΟΑΚ. Και στις αρχές Ιουνίου θα επισκεφθεί την Αστυπάλαια, όπου η Volkswagen πραγματοποιεί μία σημαντική επένδυση, με στόχο να δοκιμάσει σε ένα ολόκληρο νησί την αυτόνομη οδήγηση σε ηλεκτρικά οχήματα. Στην επένδυση αυτή αναφέρθηκε και χθες κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το αναπτυξιακό έργο της με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Και ταυτόχρονα θέλει να επιστρέψει σε μία καθημερινότητα της κανονικότητας.

Έτσι για παράδειγμα χθες ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με… νηπιαγωγείο και τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εστίασε στο γεγονός ότι εντός του έτους προκηρύσσεται διαγωνισμός για 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και αυξημένη μοριοδότηση για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό.

Ενώ ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εφέτος οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τόσο για τη βαθμολογία τους όσο και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του κράτους, με αφορμή την επιτυχία του ψηφιακού προγράμματος εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αναφερόμενος δε στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, τόνισε ότι περιλαμβάνει σημαντικότατα κονδύλια για μία σειρά από μεγάλες, μικρές και μεσαίες δράσεις, όπως 450 εκ. για δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθοριστικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, 242 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών μας ύψους 195 εκατομμυρίων, 1 δισ. για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», 475 για στρατηγικές αστικές αναπλάσεις και 450 εκατομμύρια ευρώ για το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας».

Η επιστροφή βέβαια σε μία κανονικότητα και στην καθημερινότητα της προϋποθέτει ότι δε θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στο μέτωπο του κορονοϊού.

Από τα στοιχεία των ελέγχων παρατηρείται ότι υπάρχει χαλάρωση στη χρήση των μασκών από πλευράς πολιτών και στη μη τήρηση των μέτρων για αποστάσεις και χρήσης εσωτερικών χώρων σε καφέ και εστιατόρια. Για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι για ελέγχους, με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και με τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται να οδηγούνται ακόμη και σε λουκέτο.

“Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να έχουν βελτιωθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες, όμως ο ιός είναι εδώ και καραδοκεί”, λένε κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν: “Είναι ανεπίτρεπτο οι πολλοί επαγγελματίες να συμμορφώνονται με τους κανόνες και κάποιοι άλλοι να τους παραβιάζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος των συναδέλφων τους αλλά και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.”

Βίκυ Σαμαρά

 

Δένδιας: “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός”. 

Δένδιας: "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός"Δεν “βλέπει” πώς η τακτική και οι αντιλήψεις της Τουρκίας μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο κ. Δένδιας είχε κατά σειρά επαφές με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, τον ισραηλινό ομόλογό του καθώς και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο κ. Δένδιας είχε κατά σειρά επαφές με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους, καθώς και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: “Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού.

Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi.

Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών”.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Γάζα, είπε: “Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών”.

Ως προς τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, απάντησε: “Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν”.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης. «Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» επισήμαναν χθες διπλωματικές πηγές ενόψει των σημερινών επαφών του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.