Η απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη δήλωσή του για τον «κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ — Οι δύο κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας

Αγωγή του Τσίπρα σε δύο δημοσιογράφους για συκοφαντία για το εξοχικό στο Σούνιο - Ζητά ένα εκατ. ευρώ | LiFO

Άλλη μια πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, στον απόηχο της αναφοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, Παρασκευή, από το Μόναχο, ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία».

Η απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη δήλωσή του για τον «κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy» που έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν προσπάθειες από την προηγούμενη κυβέρνηση να ελέγξει τα ιδιωτικά ΜΜΕ και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη αλλά οι θεσμοί άντεξαν, το ΣτΕ άντεξε», ενώ πρόσθεσε: «Η θεωρία μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες για τη Δημοκρατία αν κερδίσουν δεύτερες εκλογές. Καταφέραμε να το αποφύγουμε αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε με μια ανάρτησή του στο twitter, επισημαίνοντας πως «στην ΕΕ τα βλέπουν όλα».

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε:

«Διώξεις δικαστών-δημοσιογράφων, απευθείας αναθέσεις, έλεγχος ΜΜΕ. Στην ΕΕ τα βλέπουν όλα. Η αναφορά Μητσοτάκη σε Διεθνές Φόρουμ -τη μέρα που ο Κύρτσος τον συνέκρινε με Όρμπαν- ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος για δημοκρατία, δείχνει πανικό. Επιστροφή της δημοκρατίας θα είναι».

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε με τη σειρά του στον Α. Τσίπρα, λέγοντας πως η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί γιατί αποδοκίμασε τον λαϊκισμό και αντιμετώπισε αποφασιστικά την προσπάθεια χειραγώγησης και υπονόμευσης των θεσμών της Δημοκρατίας».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Ελλάδα, με κύρος και ισχυρή παρέμβαση στα διεθνή fora, πρωταγωνιστεί σε όλες τις διεργασίες σχετικά με τις προκλήσεις και τις αλλαγές που φέρνουν οι επάλληλες παγκόσμιες κρίσεις. Βρίσκεται σε θέση πια να πρωταγωνιστεί γιατί δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα αναξιοπιστίας και διεθνούς ανυποληψίας της κυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Πρωταγωνιστεί γιατί αποδοκίμασε τον λαϊκισμό και αντιμετώπισε αποφασιστικά την προσπάθεια χειραγώγησης και υπονόμευσης των θεσμών της Δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί, γιατί η κοινωνία με τη στάση της και τις επιλογές της, δείχνει ότι όσοι απειλούν και απεργάζονται την κατάληψη «αρμών της εξουσίας», αν τους εμπιστευόταν ξανά ο ελληνικός λαός, ματαιοπονούν.

Ο κ. Τσίπρας όσο και αν βαυκαλίζεται δείχνει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από το 2015 – 2019 και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, όπως μας υπενθυμίζουν συνεχώς και ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες, ο κ. Πολάκης και ο κ. Καρτερός».

Οι δύο κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίαςΟι δύο κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίαςΤο μεγάλο γεγονός είναι όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας και πολύ περισσότερο όσα υπονόησε.

Η εβδομάδα που πέρασε είναι η πιο πλούσια σε πολιτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Τα γεγονότα που την κάνουν ξεχωριστή είναι κυρίως δύο. Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Σκάι και βεβαίως η διαγραφή του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου από το κόμμα.

Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα δύο γεγονότα για να ανακηρύξουμε το σημαντικότερο, χωρίς κανένα δισταγμό θα επιλέγαμε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, παρότι η διαγραφή του ευρωβουλευτή είναι πιο φαντεζί γεγονός.

Οι περισσότερες αναλύσεις της συνέντευξης εστίασαν στην παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Σκάι, ο οποίος είναι ο πιο επιθετικός, αν όχι ο πιο εχθρικός, τηλεοπτικός σταθμός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ομως, το μεγάλο γεγονός είναι όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας και πολύ περισσότερο όσα υπονόησε. Θα το πούμε ευθύς εξαρχής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε δύο παράθυρα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Οχι, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα γίνει με απλή αναλογική και για την αυτοδυναμία απαιτείται ποσοστό πάνω από 48%, αλλά και κατά τη δεύτερη που θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει ένα κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οφείλει να πετύχει ποσοστό μεγαλύτερο από 38%. Και τέτοιο ποσοστό αυτή τη στιγμή κανένα κόμμα δεν πετυχαίνει. Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φανερώνει πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την πρώτη, τη δεύτερη ή ακόμα και την τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι συμμαχική.

Την απώλεια της δυνατότητας αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Αποκάλυψαν πέραν των δημοσκοπήσεων και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, πως η κυβέρνηση σχεδίαζε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να θεσπίσει νέο, που θα δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό 34%, δηλαδή ένα πολύ ισχυρά καλπονοθευτικό σύστημα.

Ομως, πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις. Οτι δηλαδή μία τέτοια επιλογή θα ήταν ηττοπαθής και ομολογία ήττας η οποία θα προκαλούσε περαιτέρω μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και αποσύρθηκε. Σωστά αποσύρθηκε αφού είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων που πηγαίνει με τον διαφαινόμενο νικητή.

Ολα τα προαναφερόμενα για το εκλογικό σύστημα και την αυτοδυναμία ή τις συμμαχικές κυβερνήσεις είναι σημαντικά, γιατί σε αυτά στηρίχτηκε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να ανοίξει δύο παράθυρα συμμαχικών κυβερνήσεων.

Θα αρχίσουμε από την άγνωστη εκδοχή, την οποία δεν κατονόμασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά άνοιξε παράθυρο. Πρόκειται για σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Μία τρικομματική κυβέρνηση χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ρωτήσετε καλόπιστα πόθεν προκύπτει αυτό. Η πρώτη παραδοχή είναι πως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αποκλειστεί. Την πόρτα έχει κλείσει ερμητικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στο Σκάι, όταν είπε πως «αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θεωρούμε κανέναν άλλο αντίπαλό μας».

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως δεν θεωρεί αντιπάλους τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ως εδώ πολύ καλά. Θα μπορούσε να είναι ένα άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Και ασφαλώς είναι ένα τέτοιο άνοιγμα.

Ομως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά επεκτάθηκε λέγοντας πως υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν ασπάζονται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέφερε ως παράδειγμα των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών το κοινωνικό κράτος.

Τί έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την κίνηση; Απέκλεισε την οποιαδήποτε συνεργασία με τον σκληρά νεοφιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη και έριξε μία πρώτη γέφυρα προς το χώρο της Κεντροδεξιάς που εμφορείται από τις ιδέες και την πολιτική της κοινωνικής δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σχηματίσει μόνος μία κυβέρνηση με τους καραμανλικούς της Νέας Δημοκρατίας, αν βεβαίως υπάρξουν τέτοιες αριθμητικές δυνατότητες στη Βουλή; Μάλλον όχι. Γιατί τόσο το κόμμα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα αυτοκτονούσαν πολιτικά, ακόμα και στην περίπτωση που έβαζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Θα μπορούσε, όμως, μαζί με το ΚΙΝΑΛ και τους καραμανλικούς στη βάση ενός προγράμματος ανόρθωσης του κοινωνικού κράτους, αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργησης νόμων που έπληξαν βάναυσα τους εργαζόμενους, προστασίας από την ακρίβεια και τη φτώχεια των πλέον αδύναμων πολιτών, επιστροφής της ΔΕΗ στο Δημόσιο, κατάργησης των νόμων για τον ΕΦΚΑ και την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και άλλων ρυθμίσεων που άπτονται του κοινωνικού κράτους και της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική αν αποτύχει η δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Γιατί ο μόνος αντίπαλος, όπως το είπε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Συνεπώς η προοπτική απομάκρυνσης του νυν πρωθυπουργού είναι πρώτιστης σημασίας.

Στο ερώτημα αν το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση, η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική. Το είπε εξάλλου στενός του συνεργάτης σε ιστότοπο. Συγκεκριμένα ερωτώμενος για τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη, απάντησε πως μετά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση και με την προοπτική να έχει υποχωρήσει η ΝΔ και να έχει ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς, όμως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να υπερβεί τις τυχόν εσωκομματικές αντιρρήσεις, την απάντηση έδωσε ο ίδιος όταν στη συνέντευξη είπε πως για τις κυβερνητικές συνεργασίες η απόφαση θα ληφθεί με κομματικό δημοψήφισμα, δηλαδή από τη βάση του κόμματος.

Ως προς το δεύτερο παράθυρο, που άνοιξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα πράγματα είναι καθαρά, πιο καθαρά δεν γίνεται, αφού απηύθυνε σαφή και ευθύ κάλεσμα σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για συνεργασία.

Αν ρωτά κανείς τι θα συμβεί, η απάντηση είναι πως όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών, το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα και ποια θα είναι η δύναμη των κομμάτων. Τότε όλοι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις υπεκφυγές, τις ίσες αποστάσεις και να πάρουν αποφάσεις για τις οποίες θα κριθούν από τους πολίτες και την ιστορία.

Τέλος να προσθέσουμε τα λεγόμενα του Γιώργου Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «για εμάς εχθρός δεν είναι το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά αυτή η απαράδεκτη κυβέρνηση της Ν.Δ.Και, να σας το πάω και παραπέρα, δεν θεωρούμε αντίπαλο ούτε καν ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς, όσο δεν είναι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη».

Και στη συνέχεια πήρε αποστάσεις κάνοντας λόγο για τη μονταζιέρα, ενώ από την Κουμουνδούρου απέδωσαν τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα σε αστοχία, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος απευθύνεται στο κεντροδεξιό ακροατήριο, όχι σε πολιτικούς εκπροσώπους, και ότι σταθερή γραμμή παραμένει η προοδευτική διακυβέρνηση.

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*