Η απάντηση της Αθήνας στον Μπάιντεν για τη συμφωνία των Πρεσπών – ΝΔ: O Μητσοτάκης προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος

Ο Τζο Μπάιντεν

Πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η “εκτελεστική εντολή” του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που μεταξύ άλλων προβλέπει κυρώσεις σε όσους υπονομεύουν, απειλούν ή παρεμποδίζουν συνθήκες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αφορά την Ελλάδα, η οποία πάντως ούτως ή άλλως στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, απαντά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα κληθείσα να σχολιάσει το διάταγμα Μπάιντεν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απάντησε ότι: “Η Ελλάδα σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή” Σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό αφορά την επανένταξη της περιοχής στο αμερικανικό σύστημα κυρώσεων και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία η κυβέρνηση έχει επί του παρόντος παραπέμψει στις καλένδες, δεδομένου ότι αντιδρούν στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας.

Βίκυ Σαμαρά

 

ΝΔ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος” αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Σε απάντηση που έδωσε στις 8 Ιουνίου 2021, παραπέμπει η Νέα Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του κόμματος.

Πρόκειται για την εξής ανακοίνωση:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0.

Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».