Η Αλγερία κλείνει ξανά καταστήματα εξαιτίας παραβιάσεων των μέτρων – Νότια Αφρική: Χαλάρωσαν τα μέτρα, αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα

Κάτοικοι στην Αλγερία ψωνίζουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Κάτοικοι στην Αλγερία ψωνίζουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού  

Οι εικόνες με ουρές πελατών σε πολλά καταστήματα προκάλεσαν την οργή των αρχών και επαγγελματιών της υγείας.

Πολλά εμπορικά καταστήματα, που άνοιξαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της Αλγερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της πόλης του Αλγερίου, εξαιτίας παραβιάσεων των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αντιμέτωποι μετά την έναρξη του Ραμαζανιού με παραβιάσεις των προληπτικών μέτρων από εμπόρους και πολίτες, περίπου δεκαπέντε νομάρχες (από τους 48) διέταξαν να κλείσουν καταστήματα όπου έχουν καταγραφεί παραβιάσεις καθ’ υποτροπή, κυρίως καταστήματα με ρούχα και υποδήματα, ζαχαροπλαστεία που παρασκευάζουν παραδοσιακά γλυκά, η ζήτηση των οποίων είναι μεγάλη τον ιερό μήνα, καταστήματα καλλυντικών, κουρεία και κομμωτήρια.

Οι εικόνες με ουρές πελατών σε πολλά καταστήματα προκάλεσαν την οργή των αρχών και επαγγελματιών της υγείας.

Η Αλγερία θρηνεί 460 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 25η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της Εξέλιξης της Πανδημίας.

Έχουν επιβεβαιωθεί 4.474 κρούσματα μόλυνσης επισήμως.

Όμως, από την αρχή του μήνα της νηστείας, την 24η Απριλίου, έχουν καταγραφεί 56 θάνατοι και έχουν εντοπιστεί 1.467 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτυλίσσεται με άλλα λόγια επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Ταμπούν απείλησε την Παρασκευή να κάνει ακόμη πιο αυστηρά τα μέτα περιορισμού εάν διαπιστωθεί χαλάρωση στην τήρησή τους.

Όταν ενέκρινε την επανέναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αμπντελαζίζ Τζαράντ απαιτούσε από τους Αλγερινούς να «συνεχίσουν να τηρούν με απόλυτη ευσυνειδησία και αυστηρότητα τα μέτρα υγιεινής, κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας».

Από την 24η Απριλίου, οι αρχές χαλάρωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σε εννέα νομαρχίες της χώρας.

 

Νότια Αφρική: Χαλάρωσαν τα μέτρα, αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα

Νότια Αφρική.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάστηκε μετά την χαλάρωση των μέτρων στη Νότια Αφρική.Άλλοι 8 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα.

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν την  Κυριακή ότι εντόπισαν 447 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δύο ημέρες μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και πέντε εβδομάδες αφότου επέβαλαν lockdown.

Συνολικά, ως χθες είχαν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική 6.783 κρούσματα μόλυνσης, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε. Τα 447 κρούσματα είναι ο υψηλότερος αριθμός ο οποίος έχει καταγραφεί από την 5η Μαρτίου, όταν επιβεβαιωνόταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης στη χώρα.

«Με λύπη μας, ανακοινώνουμε άλλους οκτώ θανάτους που συνδέονται με την COVID-19», εκ των οποίων «δύο στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, τέσσερις σε αυτή του Ανατολικού Ακρωτηρίου και δύο στην Χατέν», ενημέρωσε ο Εμκίζε. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια ανήλθε έτσι σε 131, διευκρίνισε ο υπουργός.

Συνεχίζεται η εκστρατεία του υπουργείου για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε μαζική κλίμακα, με 15.061 εξετάσεις σε ένα εικοσιτετράωρο και 245.747 συνολικά μέχρι χθες, είπε ο Εμκίζε.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποια από τα μέτρα που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά.