Η ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση και παίρνει τα μέτρα της — Επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς

Υπουργικό συμβούλιο

Υπουργικό συμβούλιο

Τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και θα κινούνται σε τρεις άξονες 

Τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το νέο κύμα ακρίβειας που αυτή φέρνει, αναμένουν με αγωνία νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς ήδη οι ανατιμήσεις τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε χθες ότι το νέο πακέτο στήριξης θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας- πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη. Δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο τα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, τα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο. Η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί και να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Δεύτερον, μέτρα θα ληφθούν πλέον και για τις τιμές στα καύσιμα κίνησης. Στο πρότυπο του επιδόματος θέρμανσης εξετάζεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την επιστροφή φόρου καυσίμων στους πιο ευάλωτους.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει οριζόντια τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς εάν χρειαστεί θα είναι δύσκολο να αυξηθεί ξανά, ωστόσο με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης έχουν πάρει την ανιούσα, υπάρχει αυτή τη στιγμή πλεόνασμα, που θα διατεθεί όμως στους πιο ευάλωτους με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ.Οικονόμου άφησε δε ανοιχτό χθες να χορηγηθεί κουπόνι για τα καύσιμα, ένα μέτρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά και ευρύτερο αριθμό πολιτών.

Άλλωστε ακόμη και στη Γερμανία εξετάζουν επιδότηση έκπτωσης στη βενζίνη…

Τρίτον, θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εν όψει Πάσχα, την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί “επιταγή ακρίβειας”. Το μέτρο αναμένεται να αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, προνοιακών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις Βρυξέλλες αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της ΕΕ για μία κοινή πολιτική συγκράτησης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και για δημοσιονομική “λάσκα” όσον αφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Το Eurogroup μάλιστα στην ανακοίνωση του, μετά τη συνεδρίαση χθες για το δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2022, αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν στις 8 Μαρτίου την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε στους ευάλωτους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα προσβλέπουν λοιπόν στην λήψη ευρωπαϊκών μέτρων, επισημαίνοντας ότι και μόνο που ξεκίνησε η συζήτηση αυτή, ήδη έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου, όπου προφανώς και παρατηρείται και κερδοσκοπία.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν εξάλλου ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και πηγή δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι της κυβέρνησης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βοηθά μεν την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ωστόσο και πάλι στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά για τους ψηφοφόρους είναι τι μένει στην τσέπη τους. Και παρότι από την κυβέρνηση διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σχεδόν κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείει πια κάλπες το Μάιο.

Βίκυ Σαμαρά

Επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τι συζήτησε τηλεφωνικά ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Ανδρουλάκη για τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντι­νούπολη ● Σήμερα η επικοινωνία με Δ. Κουτσούμπα, Κ. Βελόπουλο και Γ. Βαρουφάκη ● Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Ζελένσκι

Τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε, χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ενημέρωση έγινε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε χθες το πρωί θετικός στον κορονοϊό, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του εύχεται με ανάρτησή του «περαστικά και ταχεία ανάρρωση». Σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, η τηλεφωνική συζήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και την είχε χαιρετίσει, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν έγινε συζήτηση για τα ενεργειακά και έλαβε αρνητική απάντηση.

Οσον αφορά τη συνομιλία με τον Ν. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για «συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής», προσθέτοντας πως «στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας», καθώς και ότι «οι δυο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως συμφωνήθηκε «αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών το φθινόπωρο», καθώς και «τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Αγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Τέλος, αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα, είπε ότι «δεν έγινε συγκεκριμένη και μεγαλύτερη κουβέντα και εκτενέστερη για τα ενεργειακά».

Σήμερα στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 10.30 με τον Κυριάκο Βελόπουλο και στις 11.30 με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χθες, συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας, όπου βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από τη 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο αλλά και την πρόσβαση στο ανθρωπιστικό υλικό.

Γιάννης Μπασκάκης