Η ακρίβεια στα νησιά: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσχεση ακρίβειας στα κόστη μεταφοράς — Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ρεύμα με δελτίο

«Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια και για να μην κινδυνεύσει η ομαλή διαδικασία συνδεσιμότητας και τροφοδοσίας των νησιών»

Η ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η ακρίβεια απειλεί τα νησιά. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την ανάσχεση της ακρίβειας στα κόστη μεταφοράς

Οι ζοφερές εκτιμήσεις περί ανατιμήσεων των ακτοπλοϊκών ναύλων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν προκαλέσει αυτονόητη αγωνία στους νησιώτες. Η αναπτυξιακή ανάκαμψη των νησιών μας, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και κρίσης, η βιωσιμότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του τουρισμού βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας κυρίως των αυξήσεων της ενέργειας και των καυσίμων. Αυξήσεις που η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν προέβλεψε και δεν μερίμνησε να συγκρατήσει, αλλά εξαιτίας των ιδεοληπτικών πολιτικών της, ενίσχυσε, παρασύροντας τη χώρα σε μια νέα κρίση και φτωχοποίηση.

Όπως εκτιμάται, από αυτό τον μήνα, αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση των ναύλων που θα φτάσει το 15%. Ταυτόχρονα έχει εξαγγελθεί η πρόθεση για μείωση των δρομολογίων, όπου αυτό «κρίνεται» απαραίτητο και μη κερδοφόρο (για παράδειγμα 4 σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος Απριλίου αποφασίστηκε να γίνει περικοπή δρομολογίων προς Χανιά).

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει δώσει καμία λύση, αλλά ταυτόχρονα χρωστά στις εταιρείες περίπου 60 εκ. € από επιδοτήσεις, ενώ καθυστερεί τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε επιβάτες και επιχειρήσεις. Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί πια ευθέως τις οικονομίες των νησιών, την δυνατότητα μεταφοράς προϊόντων και μετακίνησης των ίδιων των νησιωτών, ενώ αν συνεχίσει η τακτική της μείωσης των δρομολογίων θα δούμε ελλείψεις σε βασικά αγαθά στα ράφια των νησιών.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια και για να μην κινδυνεύσει η ομαλή διαδικασία συνδεσιμότητας και τροφοδοσίας των νησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου και καλεί την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τη σειρά κοστολογημένων, άμεσων και ρεαλιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει:

  • ​Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε με το σκοπό της ενίσχυσης των νησιωτών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της νησιωτικής χώρας είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να απορροφά τις αυξήσεις στα ναύλα, επιστρέφοντας το υπερβάλλον ποσό σε επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα προϊόντα τους και στους επιβάτες που μετακινούνται. Η ΝΔ οφείλει να αλλάξει άρδην την στάση υποτίμησης απέναντι στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πρέπει να επαναφέρει την σταθερή πληρωμή του σκέλους των εισιτηρίων και του σκέλους του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων, έτσι ώστε να καλύψει τις μεγάλες δαπάνες που επιβαρύνουν τους νησιώτες.
  • ​Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν οφείλει να επεκτείνει την πρόσβαση στον Μεταφορικό Ισοδύναμο σε όλους τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προτείνει την επέκταση ισχύος του  σε όλα τα ΑΦΜ των κατοίκων της χώρας, τουλάχιστον με 2 τουλάχιστον aller-retour εισιτήρια (4 πλήρεις κινήσεις) προκειμένου να μην πληγεί ο εσωτερικός τουρισμός που αποτελεί το 70% των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.
  • ​Ειδικά, δε, για τις ενδονησιωτικές μεταφορές που έχουν ως προορισμό τα μικρά νησιά, προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ επιβατών και οχημάτων, στον κατώτατο συντελεστή αντίστοιχα. ​

 

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ρεύμα με δελτίο

«Συγκεντρώνουμε λιγνίτη στις αυλές για να μπορούμε να το κάψουμε όταν θα σταματήσει το φυσικό αέριο. Έχουμε αυτή την ώρα απόθεμα ενός μήνα» τόνισε ο Γ. Αδαμίδης

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο, έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης.

«Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος και όχι μόνο στις βιομηχανίες. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση του ρεύματος, και αν έχουμε προβλήματα με τη ροή του φυσικού αερίου, θα έχουμε περίπου ρεύμα με δελτίο» τόνισε μιλώντας στο OPEN TV.

«Συγκεντρώνουμε λιγνίτη στις αυλές για να μπορούμε να το κάψουμε όταν θα σταματήσει το φυσικό αέριο. Έχουμε αυτή την ώρα απόθεμα ενός μήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο δε για εμμονή της κυβέρνησης να κρατά πολύ χαμηλά τη λιγνιτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν θα είναι επαρκής. «Το ζήτημα της παρέμβασης της κυβέρνησης στην ουσία είναι μία έμμεση επιδότηση – χρησιμοποιώντας τους καταναλωτές – απευθείας στην χονδρική, στους τέσσερις παίκτες της αγοράς. Μια ανεξέλεγκτη διαδικασία αύξησης των τιμών και η κυβέρνηση επιδοτεί πάλι τους ίδιους παίκτες της αγοράς» ανέφερε.

Ο Γ. Αδαμίδης σημείωσε ότι δεν ισχύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιπτώσεις. Έρχεται κανονικά το φυσικό αέριο» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι το «παιχνίδι» γίνεται στη χονδρική και οι εταιρείες ενέργειας «θησαυρίζουν με ανέλπιστα κέρδη».