Η ακρίβεια σαρώνει αλλά να έχεις παρηγοριά πως κερδίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές! — ESM: Ζητάει «ματωμένα» πλεονάσματα από την Ελλάδα για 30 χρόνια!

Ο υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης σε μια δήλωση που του ταιριάζει απόλυτα

«Από το τέλος του χρόνου θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα ελεγχθεί το φαινόμενο. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα της Κίνας που έχει πολύ σκληρά μέτρα καραντίνας το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και άρα ανεβάζει τα ναύλα. Αυτό θέλει αρκετούς μήνες μέσα στο 2022 για να φτιάξει κι αυτό ένα κομμάτι πληθωρισμού το φέρνει και στην Ελλάδα αλλά για να δούμε και τη θετική του πλευρά, τα λεφτά τα κερδίζουν κυρίως Έλληνες εφοπλιστές, κάτι θα επενδύσουν και στην Ελλάδα απ’ όλα αυτά που θα κερδίσουν».

Οι δηλώσεις ανήκουν στον υπουργός Αναπτύξεως, Άδ. Γεωργιάδη, και είναι τοποθέτηση για την ακρίβεια!

Συμπέρασμα: Όταν δεν έχετε να αγοράσετε τα απαραίτητα να έχετε παρηγοριά πως κερδίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές και μπορεί από τα (υπερ)κέρδη να έρθουν κάτι να επενδύσουν στη χώρα!
Εάν δεν κυβερνούσαν θα ήταν μόνο γελοίοι τσιράκια των εφοπλιστών.  Το θέμα είναι ότι αυτοί οι τύποι κυβερνούν τη χώρα και λαμβάνουν αποφάσεις!

 

 

ESM: Ζητάει «ματωμένα» πλεονάσματα από την Ελλάδα για 30 χρόνια!

Πλεονάσματα 3% για τα επόμενα 30 χρόνια ζητάει η πρώτη επίσημη εισήγηση του ESM, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στο χρέος, το οποίο είναι στο 206,30% του ΑΕΠ της.

Μιλάμε για δυσθεώρητα πλεονάσματα, τα οποία πολύ δύσκολα μπορεί να «σηκώσει στους ώμους της» η ελληνική οικονομία. Το σχέδιο το καταρτίζει η Κομισιόν, ύστερα από διαβούλευση με κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά, ενώ τις προτάσεις τους καταθέτουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κείμενό του 40 σελίδων.

Συγκεκριμένα ο ESM εισηγείται ότι ως ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο Ε.Ε. θα παραμείνει το 3% του ΑΕΠ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά προτείνει να αλλάξει το όριο για το χρέος από το 60% στο 100% του ΑΕΠ. Με ένα χρέος στα 354 δισ. ευρώ, που βρίσκεται πάνω από το 200% του ΑΕΠ, και τις εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα πάνω από το 10%, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα μοιάζει εφιάλτης για την Αθήνα.

Από την άλλη, αν και η εισήγηση του ESM είναι πολύ πιο «ελαστική» για την Ελλάδα σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια, αφού κάθε έτος θα πρέπει να εξοικονομούνται τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αναμένεται να θέσει η Κομισιόν.

Τρία σενάρια

Έτσι, μετά και την πρόταση του ESM, προκύπτουν τρία διαφορετικά σενάρια, τα οποία εξετάζει η Κομισιόν, ωστόσο η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνεχίζει να αποτελεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας:

● Χρέος έως 60%: Με βάση το πρώτο σενάριο, για να μειωθεί το χρέος στο όριο του 60% του ΑΕΠ (το οποίο ισχύει και σήμερα), η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει για τα επόμενα 20 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6,5% του ΑΕΠ ετησίως ή πλεονάσματα 4,5% για 30 συνεχή έτη.

● Χρέος έως 80%: Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% ετησίως για 20 χρόνια ή 4,5% του ΑΕΠ για τα 30 επόμενα χρόνια.

● Χρέος έως 100%: Με βάση το τρίτο και πλέον αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, για να μειωθεί το χρέος της χώρας στο μισό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Η εισήγηση του ESM δεν είναι τυχαία, καθώς έχει λάβει υπόψν τον μέσο όρο των χρεών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο μέσος όρος χρέους στους «27» της Ε.Ε. ανέρχεται σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ. Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των κρατών – μελών οι επτά χώρες που διαθέτουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ είναι οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Γαλλία και Βέλγιο, δηλαδή σχεδόν όλος ο ευρωπαϊκός Νότος.

Το «καμπανάκι» χτυπά κυρίως για τη χώρα μας, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που το ποσοστό του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται πολύ πάνω από το 100%. Με αρνητική πρωταθλήτρια τη χώρα μας, έπονται η Ιταλία με χρέος 155,6% και η Πορτογαλία με 135,2%.

Γι’ αυτές τις χώρες η προσαρμογή θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς βρίσκονται πολύ ψηλότερα και από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά και από τους στόχους που εκτιμάται ότι θα θέσει η Κομισιόν.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»

Συντάκτης: Αντριάνα Βασιλά