Η… αγωνιστική πρωτοχρονιά των Χιλιανών – Σκηνές χάους στο Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα και μολότοφ σε φιλοδημοκρατική διαδήλωση

Στην «Πλατεία Αξιοπρέπειας», όπως μετονόμασαν την Πλατεία Ιταλίας οι διαδηλωτές, επέλεξαν να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου

Αποτέλεσμα εικόνας για foto πρωτοχρονιά των Χιλιανών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν το βράδυ της Τρίτης [τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας] στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. «Φέτος δεν θα μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε ο Ραφαέλ Βεργάρα, 45 ετών, που πήγε στον χώρο αυτό μαζί με πολλούς άλλους πολίτες έπειτα από προσκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η Πλατεία Ιταλίας έχει μετονομαστεί από τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών στη Χιλή «Πλατεία Αξιοπρέπειας».

Η αστυνομία ανέπτυξε σχεδόν 1.000 στελέχη της γύρω από την εμβληματική αυτή πλατεία.

Η Ελεονόρ, 37χρονη φαρμακοποιός, είπε πως πήγε να γιορτάσει την έλευση του νέου έτους «σε μια χώρα που αφυπνίστηκε», όπου η κατάσταση «μπορεί να γίνει καλύτερη, με ένα νέο Σύνταγμα και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Άλλοι Χιλιανοί όμως, που εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, προβλέπουν βαριές συνέπειες για την οικονομία.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των Χιλιανών υποστηρίζει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών, λεηλασιών και υλικών φθορών, ενώ το ίδιο προβλεπόταν να γίνει «σε όλους τους τόπους όπου έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας.

Σε πολλές περιοχές, οι εορτασμοί σε δημόσιες οδούς και σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκαν. Στο Σαντιάγο, το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων όπως και οι συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, προσελκύοντας 500.000 θεατές, ακυρώθηκαν.

Το θέαμα με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων αντίθετα επρόκειτο να γίνει στο Βαλπαραΐσο, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί σε δημόσιους δρόμους και χώρους απαγορεύθηκαν.

Ο πυροκροτητής που οδήγησε στο ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο τις ώρες αιχμής. Παρότι η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα πολύ γρήγορα ακύρωσε το μέτρο, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, το εύρος των κινητοποιήσεων σταδιακά μειώθηκε, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κέρνηση του Πινιέρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Αυτό αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.

 

Σκηνές χάους στο Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα και μολότοφ σε φιλοδημοκρατική διαδήλωση

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια μιας φιλοδημοκρατικής διαδήλωσης που ξεκίνησε ειρηνικά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του νέου έτους. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων -ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και οικογένειες- και κάποιοι από αυτούς απάντησαν πετώντας βόμβες μολότοφ.

Στη συνοικία Γουαντσάι, όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά μπαρ, κάποιοι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι και κατέστρεψαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας HSBC με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και να ψεκάσουν με σπρέι πιπεριού τους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες και ήταν μαυροφορεμένοι ανασυντάχθηκαν και απάντησαν εκτοξεύοντας αρκετές βόμβες μολότωφ και χρησιμοποιώντας ως ασπίδες ανοιγμένες ομπρέλες.

Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρό τους τον διεθνή τραπεζικό όμιλο HSBC γιατί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, έκλεισε μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών υπέρ του φιλοδημοκρατικού κινήματος, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει η τράπεζα.

“Είναι δύσκολο να αρθρώσεις το ΄Καλή Χρονιά’ γιατί οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ δεν είναι χαρούμενοι”, λέει ένας διαδηλωτής ονόματι Τουνγκ, περπατώντας μαζί με τον δίχρονο γιο του, την μητέρα και την ανιψιά του.

“Αν δεν ικανοποιηθούν τα πέντε αιτήματα και δεν λογοδοτήσει η αστυνομία για την βαρβαρότητά της, τότε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή χρονιά”, προσθέτει.

Ο Τουνγκ αναφέρεται στο αίτημα των διαδηλωτών για κυβερνητικές υποχωρήσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους δημοκρατίας, της αμνηστίας για τους περισσότερους από 6.500 συλληφθέντες μέχρι στιγμής και για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες της αστυνομίας.

Η φιλοδημοκρατική πορεία διοργανώθηκε από το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση η οποία διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις τον περασμένο χρόνο με εκατομμύρια άτομα να έχουν συμμετάσχει.

Κατά μήκος της πορείας κάποιοι από τους πρόσφατα εκλεγμένους στις περιφερειακές εκλογές φιλοδημοκρατικοί πολιτικοί προσχώρησαν στο πλήθος κατά την πρώτη ημέρα των καθηκόντων τους και κάποιοι από αυτούς μάλιστα βοήθησαν στη συλλογή δωρεών για τις ανάγκες του κινήματος.

Νωρίτερα χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είχαν υποδεχτεί το 2020 στο Victoria Harbour, φωνάζοντας το χαρακτηριστικό σύνθημα του κινήματος “Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η εξέγερση της εποχής μας” λίγο πριν οι δείκτες του ρολογιού σημάνουν μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια μια θάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην Nathan Road μπλοκάροντας δρόμους, ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Ας συνεχίσουμε να πολεμάμε μαζί το 2020”.

Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού σε μεμονωμένα περιστατικά.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι το Πεκίνο “θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα την ευημερία και την σταθερότητα” του Χονγκ Κονγκ υπό το αποκαλούμενο “μια χώρα, δύο συστήματα” πλαίσιο.

Μια ομάδα από 40 βουλευτές και αξιωματούχους 18 χωρών έστειλε ανοιχτή επιστολή στην αρχηγό του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς, καλώντας την να “αναζητήσει ειλικρινείς τρόπους εξόδου από την κρίση αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας υποστηρίζεται από το 59% των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του Reuters το Ινστιτούτο Έρευνας της Κοινής Γνώμης του Χονγκ Κονγκ.