Η Αίγυπτος κατέσχεσε το Ever Given. Ζητά αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων – Επίθεση σε εμπορικό πλοίο, ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία. Κατηγορούν το Ιραν

Σε κατάσχεση του πλοίου μέχρι η πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταβάλει την αποζημίωση προχώρησε η Αίγυπτος για το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ

Δεν κατέβαλαν επί μία εβδομάδα την αποζημίωση οι ιδιοκτήτες του γιγάντιου πλοίου Ever Given που έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ οπότε η Αίγυπτος προχώρησε στην κατάσχεσή του.

Η συνολική αποζημίωση που ζητά η Αίγυπτος ανέχεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια, και αφορά μεταξύ άλλων τα χαμένα έσοδα από τα πλοία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν περάσει από τη διώρυγα, τον εξοπλισμό και τα εργατικά για τις 144 ώρες που χρειάστηκαν για την απελευθέρωση του πλοίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd’s List, το μπλοκάρισμα είχε κόστος περίπου 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια φορτίου καθημερινά μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ενώ η Διώρυγα είναι οικονομικά ζωτικής σημασίας για την Αίγυπτο, η οποία χάνει από 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για κάθε μέρα που κλείνει η πλωτή οδός, σύμφωνα με την αρχή της Διώρυγας.

Το 400 μέτρων φορτηγό πλοίο μετά την αποκόλληση του, ρυμουλκήθηκε στην Great Bitter Lake, μια τεχνητή λίμνη αλμυρού νερού που συνδέεται με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα και τα 25 μέλη του πληρώματός του, όλοι Ινδοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιαπωνική ιδιοκτήτρια εταιρεία την Shoei Kisen Kaisha, οι διαπραγματεύσεις για ζημίες μεταξύ αυτής της εταιρείας, ασφαλιστικών εταιρειών και της αρχής της Διώρυγας συνεχίζονται. Η απόφαση του δικαστηρίου της Ισμαίλια, μιας πόλης στη δυτική ακτή του καναλιού, στηρίχθηκε στα άρθρα 59 και 60 του νόμου για το θαλάσσιο εμπόριο της Αιγύπτου, το οποίο ορίζει ότι το πλοίο θα παραμείνει κατασχεμένο έως ότου το ποσό καταβληθεί εξ ολοκλήρου.

 

Επίθεση σε εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία – Κατηγορούν το Ιραν

Ένα εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία έγινε στόχος επίθεσης κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν.

Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Την είδηση μετέδωσαν επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Unews των ΗΑΕ με ανάρτηση στο twitter και το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, επικαλούμενο πηγές.

Το Unews είχε προηγουμένως μεταδώσει είδηση για επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο.

Σύμφωνα με το Al Mayadeen, το πλοίο με ονομασία Hyperion ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία PCC.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ναυσιπλοΐας MarineTraffic, το πλοίο που σύμφωνα με αναφορές ταξίδευε με σημαία Μπαχαμών σταμάτησε στα ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα.

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες μετά το σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό Νατάνζ, για το οποίο το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, υποσχόμενο εκδίκηση.