Η έρευνα Pandora Papers αποκαλύπτει τα μυστικά των ισχυρών του κόσμου

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος συγκέντρωσε στα κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από περιουσιακά στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπως η βίλα στο Μαλιμπού. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις Ελλήνων.

Πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας , οι πρόεδροι της Κένυας και του Ισημερινού έχουν κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες, κυρίως με στόχο την φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύεται σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης. 

Εξακόσιοι δημοσιογράφοι συνεργάσθηκαν στην έρευνα, η οποία στηρίζεται σε 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, που προέρχονται από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και φέρνει στο φως περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Η δημοσιογραφική έρευνα Pandora Papers αποκαλύπτει τις δραστηριότητες του σκιώδους κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών που δίνουν την δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που δίδονται σήμερα στην δημοσιότητα μέσω της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή trust σε φορολογικούς παραδείσους.

Αποκαλύπτουν τις κρυφές οικονομικές δραστηριότητες 35 ηγετών του κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί από περισσότερες από 90 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες και ροκ σταρ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Συνολικά, η Διεθνής Κοινοπραξία έχει εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ περιουσιακών στοιχείων τοποθετημένων σε υπεράκτιες εταιρείες 336 ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής. Εχουν δημιουργήσει περί τις 1.000 υπεράκτιες εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Στις περισσότερες χώρες, οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται. Αλλά στις περιπτώσεις των ηγετών και των πολιτικών προσωπικοτήτων, η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.

Στη φόρα τα «αδήλωτα» Πούτιν, Μπλερ και άλλων 33 ηγετών κρατών – Στα έγγραφα και 283 Έλληνες σύμφωνα με το Documento

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος συγκέντρωσε στα κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από περιουσιακά στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπως η βίλα στο Μαλιμπού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του γλίτωσαν 312.000 λίρες στερλίνες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο.

Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις – που είναι υποψήφιος στις εκλογές που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα – δεν δήλωσε μια υπεράκτια επενδυτική εταιρεία που χρησιμοποίησε για να αγοράσει δύο βίλες έναντι 12 εκατομμυρίων λιρών στερλινών στη νότια Γαλλία.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις Ελλήνων.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Guardian για το ρόλο που έχει παίξει το δικηγορικό του γραφείο από το οποίο έχει δηλώσει πως έχει αποχωρήσει από το 1997. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, το δικηγορικό γραφείο που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή πίσω από ψεύτικους πραγματικούς ιδιοκτήτες σε μια μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής.