Ηχηρό μήνυμα Δικαστών κατά των μεθοδεύσεων για διορισμό διοίκησης. Το 92,3% απαιτούν άμεσα εκλογές – Χωρίς ρήτρα απασχόλησης τα δάνεια με κρατική εγγύηση

Ένα ηχηρό ράπισμα στα σχέδια της δεξιάς συνιστώσας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που μεθοδεύει τον διορισμό διοίκησης από το πρωτοδικείο, έστειλαν οι δικαστές. Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία έλαβαν έερος 676 δικαστές, η συντριπτική πλειοψηφία, το 92,3% απαίτησαν να γίνουν εκλογές έως τις 15 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 12.00’ η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήγαγε η Ένωσή μας. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα αποτελέσματα αποτυπώνουν την ξεκάθαρη βούληση του Δικαστικού Σώματος για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Καταστατικού και άμεση διεξαγωγή αρχαιρεσιών. Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και κάποιες δυσλειτουργίες δικαιολογούνται λόγω του μεγέθους του εγχειρήματος που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στο χώρο της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Ζητούμε την κατανόηση όσων συναδέλφων δεν κατάφεραν για τεχνικούς λόγους να συμμετέχουν στην διαδικασία.

Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία συμμετείχαν 690 μέλη. Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 6.

Στο ερώτημα «Επιθυμείτε την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών στην Ένωση, μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020;»

επί συνόλου 676, ψήφισαν ΝΑΙ 624 (92,3%) και ΟΧΙ 52 (7,7%).

Στο ερώτημα «Είσαστε σύμφωνοι με την πρόταση των 9 μελών του ΔΣ, για διορισμό προσωρινής διοίκησης της Ένωσης από το Δικαστήριο;»

επί συνόλου 644, ψήφισαν ΝΑΙ  53 (8,2%) και ΟΧΙ 591 (91,8%).

Η τελική κρίση των συναδέλφων αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων που εξ αρχής υποστηρίξαμε και του αγώνα που δώσαμε για την υπεράσπιση της εσωτερικής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για τους πραξικοπηματίες που καταστρώνουν σχέδια για μια Ένωση χειραγωγημένη και υποταγμένη στην Κυβέρνηση. Το θράσος τους και η αναίδειά τους έφτασαν σε τέτοιο ύψος που όχι μόνο παραβιάζουν το Καταστατικό αλλά με προχθεσινή τους δήλωση χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία ως «θεσμική εκτροπή»!!! Αδιαφορώντας εντελώς για την βούληση των συναδέλφων τους θέλουν να καταστήσουν τεχνητά τα Δικαστήρια υποκατάστατα των διοικήσεων συλλογικών οργάνων. Πλήρης κατάργηση της λογικής. Η εξαιρετική και ακραία περίπτωση της επίλυσης μιας διαφοράς από τα Δικαστήρια μετατρέπεται σε φυσιολογική διαδικασία και η δημοκρατική αρχή του εκλέγειν γίνεται θεσμική εκτροπή. Τέτοιος κυνισμός, τέτοια έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής παιδείας είναι πρωτοφανής όχι μόνο για Δικαστικούς Λειτουργούς αλλά για κάθε πολίτη που δικαιολογημένα πλέον θα δυσπιστεί για ορισμένους από τους κριτές του. Οι πραξικοπηματίες – μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας γνώριζαν από την αρχή την οργή και την αποδοκιμασία των συναδέλφων για τις προκλητικές μεθοδεύσεις τους. Για το λόγο αυτό δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για να δικαιολογηθούν για τη στάση τους επιστράτευσαν κάθε είδους ψέμα και συκοφαντία.

Αναρωτήθηκαν με δεκάδες δημόσιες αναρτήσεις τους για το οικονομικό κόστος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και πως επιβαρύναμε το ταμείο της Ένωσης χωρίς απόφαση του ΔΣ, πριν κάνουν τον κόπο να ενημερωθούν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία έγινε εντελώς δωρεάν! Αμφισβήτησαν εκ των προτέρων την εγκυρότητα της ψηφοφορίας αν και γνωστοποιήσαμε με την αρχική μας ανακοίνωση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΖΕΥΣ ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας, υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων δημοσιευμένων στα ΦΕΚ «βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των συναδέλφων που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την ψηφοφορία, θα διαγραφούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ΖΕΥΣ. Χθες σε ένα παραλήρημα πανικού διαμαρτυρήθηκαν ότι τάχα τους «λογοκρίνουμε» όταν μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι αναρτώνται σχεδόν κάθε ημέρα ανακοινώσεις τους στην ηλεκτρονική μας σελίδα και αποστέλλονται και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των μελών μας. Διαισθάνονται ήδη τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για εκλογή νέου ΔΣ. Γι’ αυτό και αποφεύγουν με κάθε τρόπο την διεξαγωγή τους και ζητούν προσωρινή διοίκηση για ένα εξάμηνο!  Όποια μεθόδευση κι’ αν χρησιμοποιήσουν, όσο μακριά κι’ αν σχεδιάζουν τις εκλογές, δεν θα αποφύγουν την συντριβή τους. Την γενική ανυποληψία την έχουν ήδη κερδίσει. Θυμίζουμε από τον Καβάφη «Κι’ αν δεν μπορείς να κάνεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».

Ως Προεδρείο αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους σφετερίστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε. Είμαστε περήφανοι γιατί το Δικαστικό Σώμα έδειξε άμεσα τα αντανακλαστικά του, την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Απέδειξε ότι στην Ένωσή μας δεν έχει θέση ο σκοταδισμός, ο καιροσκοπισμός και η αυθαιρεσία. Έγιναν αντιληπτές και στους πιο δύσπιστους οι σκοπιμότητες, οι υπόγειες διαδρομές, οι εξυπηρετήσεις των τελευταίων μηνών και η αιτία του σχεδίου ανατροπής της νόμιμης διοίκησης.

Στους αγώνες που θα χρειαστεί μελλοντικά να δώσουμε, γνωρίζουμε ότι είστε στο πλευρό μας.  Καλή συνέχεια σε όλους!

 

Χωρίς ρήτρα απασχόλησης τα δάνεια με κρατική εγγύηση

Όσες επιχειρήσεις λάβουν κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες με κρατική εγγύηση δεν θα δεσμευτούν για διατήρηση όλου του προσωπικού τους. Αίρεται βασικό αντικίνητρο, σύμφωνα με την αγορά. Στο 32% για ΜμΕ και στο 24% για μεγάλες επιχειρήσεις το πλαφόν κάλυψης ζημιάς από την κρατική εγγύηση.

Ένα από τα σημαντικότερα αντικίνητρα για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες με κρατική εγγύηση ήρε η κυβέρνηση, καθώς απαλείφθηκε ο όρος διατήρησης του συνόλου του προσωπικού ως την αποπληρωμή του δανείου.

Όπως προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και τις διευκρινίσεις που ζήτησαν οι τράπεζες, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των επιχειρήσεων, που θα λάβουν δάνειο με κρατική εγγύηση, να διατηρήσουν το σύνολο των θέσεων εργασίας έως την αποπληρωμή του.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, στα τραπεζικά στελέχη και στις συμβουλευτικές εταιρείες έχει εγκαθιδρυθεί η αντίληψη ότι υπάρχει ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης.

Αντίληψη, που ξεκίνησε από τους όρους του προσχεδίου και εμπεδώθηκε από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα οποία τόνιζαν, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ότι όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση μέτρων ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση επιτοκίου, δάνεια με κρατική εγγύηση) θα δεσμευτούν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Όπως έχει καταγράψει το Euro2day.gr, η πρόθεση να μπει ρήτρα απασχόλησης λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από σειρά επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών, επτά στους δέκα πελάτες τους εξέφραζαν επιφυλάξεις για το αν θα υποβάλουν αίτηση ένταξης λόγω της αντίληψης ότι θα απαγορεύονται οι απολύσεις, ως την εξόφληση του δανείου.

Η άρση του παραπάνω αντικινήτρου, σε συνδυασμό με τη χορήγηση δυνατότητας υποβολής πολλαπλών αιτήσεων από την ίδια επιχείρηση διευκολύνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι βάσει των όρων της προκήρυξης, η κρατική εγγύηση θα καλύπτει μεν το 80% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση για κάθε δάνειο, τίθενται, όμως, ανώτατα όρια κάλυψης επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου της δράσης.

Ειδικότερα, η εγγύηση θα καλύπτει κατ’ ανώτατο όριο το 32% του χαρτοφυλακίου εγγυημένων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και ως το 24% του χαρτοφυλακίου εγγυημένων δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, οι ζημίες του χαρτοφυλακίου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό της εγγύησης.

Ως χαρτοφυλάκιο εγγυημένων δανείων νοείται το σύνολο των νέων δανείων, ανά τράπεζα, που έχουν εκταμιευθεί στο πλαίσιο της δράσης και πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη εγγύησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Η κάθε τράπεζα, η οποία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υποχρεούται να παρακολουθεί τα παραπάνω δάνεια διακριτά από τις υπόλοιπες πιστώσεις της.

Η εγγύηση καταπίπτει, εφόσον υπάρξει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ή επέλθει γεγονός καταγγελίας της δανειακής σύμβασης από άλλη αιτία. Επίσης η εγγύηση καταπίπτει, μερικώς ή ολικώς, αν συναφθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανείου ή οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων περί εξόφλησης οφειλόμενου κεφαλαίου και τόκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*