Ηχηρή απάντηση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα βραδινά τηλεφωνήματα Κεραμέως, Χρυσοχοΐδη

Με έντονες αντιδράσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία  | vouliwatch

Ηχηρή απάντηση στα βραδινά τηλεφωνήματα της υπουργού Παιδείας και αξιωματικών της Αστυνομίας έδωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που τελεί υπό κατάληψη. Με ομόφωνη απόφασή της, η Σύγκλητος δηλώνει τη διαφωνία της σε «κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της Αστυνομίας» και παράλληλα δηλώνει ότι συμφωνεί με τα περισσότερα από τα αιτήματα των φοιτητών.

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή (Τρίτη 2 Μαρτίου) συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε εκτάκτως μετά από σειρά τηλεφωνημάτων που δέχτηκε ο πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τηλεφώνησε στον Πρύτανη ζητώντας του να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Αλμπάνης θεώρησε μη συνηθισμένη μια τέτοια προτροπή και κατόπιν μιας άτυπης συνεννόησης με τους αντιπρυτάνεις, αποφάσισαν να μην επικοινωνήσουν με τον υπουργό.

Η απόφασή τους αυτή φαίνεται ότι κινητοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς του κράτους, αφού νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Πρύτανης δέχθηκε τηλεφωνήματα από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα και τελικά τον υποδιευθυντή της Ασφάλειας των Ιωαννίνων, ο οποίος και του ζήτησε να μεταβεί στην Εισαγγελία για κατάθεση. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο Πρύτανης μετέβη στην Εισαγγελία και καταθέτει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου παίρνει σαφή θέση κατά μιας ενδεχόμενης επέμβασης της Αστυνομίας προκειμένου να σπάσει η κατάληψη των φοιτητών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Απόφαση Συγκλήτου
Συνεδρία Αρ. 1102/2-3-2021

1. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του  προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

2. Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Ιωάννινα, 2 Μαρτίου 2021
Από την Πρυτανεία

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*