Ηφαστειακή έκρηξη στην Λα Πάλμα: Απόκοσμες εικόνες με τη λάβα να «καταπίνει» δρόμους και σπίτια

Ηφαστειακή έκρηξη στην Λα Πάλμα: Απόκοσμες εικόνες με τη λάβα να «καταπίνει» δρόμους και σπίτια

Πυκνό καπνό και λάβα εξακολουθεί να εκτοξεύει το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, με την πύρινη μάζα να «καταπίνει» στο πέρασμά της εκατοντάδες κατοικίες μέσα σε ένα απόκοσμο σκηνικό.

Οι εκκενώσεις είναι συνεχείς και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ξεπερνούν τα 300 τα σπίτια που έχουν καταστραφεί από την Κυριακή, όταν «ξύπνησε» το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Πλάνα από την Λα Πάλμα δείχνουν το κύμα της λάβας να «καταπίνει» δρόμους, σπίτια και φάρμες, και την πύρινη μάζα να ρέει μπροστά από τα πόδια πυροσβεστών στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως όταν φθάσει η λάβα στον ωκεανό -την Πέμπτη, κατά τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων- μπορεί να πυροδοτηθούν χημικές ενώσεις που προκαλούν εκρήξεις και την έκλυση τοξικών αερίων.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου κατευθύνεται η λάβα έχει δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού δύο ναυτικών μιλίων ώστε να μην κινδυνεύσουν από χημικά αέρια επιβαίνοντες σε σκάφη που κατευθύνονται στην περιοχή για να δουν την έκρηξη του ηφαιστείου, όπως μεταδίδει το BBC.Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μετέβη στην Λα Πάλμα για να συμβάλει στη διαχείρηση της κατάστασης.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*