To Oruc Reis συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού ναυτικού
Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση – Σάλιβαν-Καλίν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο σύμβουλοι «αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, καθώς και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν για τη σημασία του συνεχιζόμενου διαλόγου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία στο Αφγανιστάν και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες που θα διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει ανεμπόδιστα προς τους Αφγανούς που την έχουν ανάγκη. Προστίθεται ότι οι δύο σύμβουλοι συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Τουρκία: Επιμονή στην παραβατικότητα με νέα αντι-NAVTEX
Η Αττάλεια απαντά στην ελληνική NAVTEX με νέα anti-NAVTEX, επιμένοντας στον ισχυρισμό περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, η οποία έχει οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή μάλιστα όπου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λαμβάνει χώρα η 76η Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο σταθμός συντονισμού στην Αττάλεια απάντησε στην ελληνική αντι-NAVTEX με νέα δική του NAVTEX, συνεχίζοντας μάλιστα τον ισχυρισμό περί “τουρκικής υφαλοκρηπίδας”, θεωρώντας πως μέρος της περιοχής της ελληνικής navtex βρίσκεται “εντός αυτής”.
Όπως αναφέρει το ρεπορτά του ΣΚΑΪ, η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο και σύμφωνα με την Άγκυρα, αν το πλοίο πλησιάσει στην περιοχή που θεωρεί δική της θα υπάρξει απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ είχε προηγηθεί η NAVTEX από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό η οποία εκτείνεται Νότια-Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Εν συνεχεία, η Ελλάδα ανανέωσε τη NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης του σκάφους Nautical Geo μετά και το διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την παρενόχλησή του απο τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Όσον αφορά την περιοχή ερευνών του NAUTICAL GEO είναι ίδια με την περιοχή της ΝΑVTEX 601/21 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ, της οποίας η ισχύς έληξε την Τετάρτη. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες την 24 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί τέλος, πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη για το περιστατικό.