ΗΠΑ-Τζόρζια: Σάλος με τηλεφώνημα Τραμπ σε εκλογικό αξιωματούχο. «Βρες επαρκείς ψήφους» (Ηχητικό) – ΗΠΑ: Στη Τζόρτζια Τραμπ και Μπάιντεν για τον έλεγχο της Γερουσίας – ΗΠΑ: Ρεκόρ με σχεδόν 300.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να «βρει» επαρκείς ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στην πολιτεία, σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή ενός τηλεφωνήματος χθες Σάββατο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Washington Post, σε μια προσπάθεια του Τραμπ να προωθήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Η Washington Post, που δημοσίευσε σήμερα αποσπάσματα του τηλεφωνήματος, διάρκειας μίας ώρας, μεταξύ του Τραμπ και του γενικού γραμματέα της πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ραφερνσπέργκερ, ενός Ρεπουμπλικανού, ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εναλλακτικά κολάκευε, ικέτευε και απειλούσε τον Ραφενσμπέργκερ με ποινικές επιπτώσεις, σε μια απόπειρα να αναιρέσει την ήττα του στην Τζόρτζια από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Ραφενσμπέργκερ και ο νομικός σύμβουλος του γραφείου του απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ και είπαν στον πρόεδρο ότι βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι αποτελεί μια δίκαιη και σωστή εκλογική διαδικασία. Τα ηχητικά αποσπάσματα, που δημοσίευσε η Post, το επιβεβαιώνουν.

«Οι πολίτες της Τζόρτζια είναι θυμωμένοι, οι πολίτες της χώρας είναι θυμωμένοι», λέει ο Τραμπ, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της ηχογράφησης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής εφημερίδας. «Και δεν υπάρχει τίποτα το κακό να πεις, ξέρεις, ότι επαναυπολόγισες» τις ψήφους.

«Επομένως, κοίτα. Το μόνο που θέλω είναι αυτό. Θέλω απλά να βρω 11.780 ψήφους, που είναι μία περισσότερη απ’ όσες έχουμε. Διότι, κερδίσαμε την πολιτεία», αναφέρει ο μεγιστάνας στην ηχογράφηση, επιμένοντας πως δεν «υπάρχει περίπτωση» να έχει χάσει την πολιτεία.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του Ραφενσπέργκερ δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα να σχολιάσει. Το γραφείο μετάβασης του Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

 

ΗΠΑ: Στη Τζόρτζια Τραμπ και Μπάιντεν για τον έλεγχο της Γερουσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβούν σήμερα Δευτέρα στη Τζόρτζια για να στηρίξουν τους υποψηφίους των κομμάτων τους ενόψει των αυριανών επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία για τη Γερουσία, οι οποίες θα καθορίσουν αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και αυτό το σώμα του Κογκρέσου.

Δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Μπάιντεν, παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον του και την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες.

Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας Τζόρτζια του ζήτησε «να βρει» τις σχεδόν 12.000 ψήφους που χρειάζονται για να ανατραπεί η ήττα του σε αυτή την πολιτεία κλειδί.

Παρά τις συγκαλυμμένες απειλές, ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, Ρεπουμπλικάνος, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

«Ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας», απάντησε η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις η οποία βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σαβάνα.

Λίγοι ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία που αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Η γερουσιάστρια των Ρεπουμπλικάνων Κέλι Λέφλερ, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της αύριο στη Τζόρτζια, δεν απάντησε σε ερώτηση που της τέθηκε σχετικά.

Έλεγχος της εξουσίας

Προεκλογικά πανό, λεωφορεία που μεταφέρουν τους υποψηφίους, προεκλογικές συγκεντρώσεις: δύο μήνες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου η Τζόρτζια βρίσκεται ξανά σε προεκλογικό πυρετό, καθώς αύριο θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της πολιτείας στη Γερουσία.

Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, όσο και ο νεοεκλεγείς θα επισκεφθούν την πολιτεία, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των εκλογών αυτών, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία.

Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή εδώ και 20 χρόνια. Αν καταφέρουν να επικρατήσουν ο Ράφαελ Γουόρνοκ και ο Τζον Όσοφ, οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Σε αυτή την περίπτωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα έχει βάσει Συντάγματος την καθοριστική ψήφο. Αυτό θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να εφαρμόσει πιο εύκολα το πρόγραμμά του, καθώς θα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

«Τραμπ 2020»

Για να στηρίξει τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ θα συμμετάσχει στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται να γίνει δεκτός σαν ήρωας στο Ντάλτον, μια αγροτική και συντηρητική περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της Τζόρτζια.

Διότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τα πανό «Τραμπ 2020» παραμένουν πολλά, περισσότερα από αυτά που είναι υπέρ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία, της 50χρονης Κέλι Λέφλερ και του Ντέβιντ Περντιού, 71 ετών, δύο πρώην επιχειρηματιών.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του θα μεταβεί στην Ατλάντα, πρωτεύουσα της Τζόρτζια, και θα συμμετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση με τον Ράφαελ Γουόρνοκ, 51 ετών, πάστορα στην εκκλησία όπου άλλοτε λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και τον Τζον Όσοφ, έναν 33χρονο παραγωγό ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφο.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα επισκεφθεί μια αγροτική περιοχή στο νότιο τμήμα της Ατλάντα.

«Όλα παίζονται» στις εκλογές της Τρίτης, «το μέλλον της χώρας μας», τόνισε η Χάρις στη διάρκεια συγκέντρωσης από τη Σαβάνα.

Για τους Ρεπουμπλικάνους διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. «Είμαστε το τείχος προστασίας που θα εμποδίσει τον σοσιαλισμό να φτάσει στην Αμερική», τόνισε η Λέφλερ μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Κάρτερσβιλ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος: ο Όσοφ είναι αντίπαλος του Περντιού, ενώ ο Γουόρνοκ της Λέφλερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνται φαβορί σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία, όμως οι Δημοκρατικοί ελπίζουν βασιζόμενοι στη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μπάιντεν, του πρώτου υποψηφίου του κόμματος που κατάφερε να επικρατήσει στη Τζόρτζια από το 1992.

 

ΗΠΑ: Ρεκόρ με σχεδόν 300.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας με 299.087 μολύνσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέρχεται τώρα σε 20.430,797, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 σε 350.214.

Η εκστρατεία εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου. Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής δώσει άδεια χρήσης σε δύο εμβόλια, σε εκείνο που παρασκεύασαν οι Pfizer και BioNTech και σε εκείνο της Moderna.