ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου, οι Cytrox και Intellexa — Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου, οι Cytrox και Intellexa

Στη μαύρη λίστα βάζουν οι ΗΠΑ τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν καταχρηστικές μέθοδοι λογισμικών κατασκοπείας

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε σήμερα δύο ευρωπαϊκές εταιρείες στη μαύρη λίστα του, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει καταχρηστικές μεθόδους λογισμικών κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

Το υπουργείο πρόσθεσε τη Cytrox και την Intellexa, καθώς και δύο συνδεδεμένες με αυτές οντότητες στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι εταιρείες συμπεριλήφθησαν στη λίστα «για διακίνηση προγραμμάτων του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, θέτοντας σε απειλή με αυτό τον τρόπο το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

 

 

Καύσωνας: Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτωνΚαύσωνας στην Αθήνα

“Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, επειδή το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει από τη συνεχή ζέστη” τονίζει ανώτερος σύμβουλος του Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, όπως ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Ο WMO προειδοποίησε πως ο καύσωνας είναι στις αρχικές του φάσεις, λέγοντας πως αναμένει πως οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου “για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται”.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι θερμοκρασίες τα μεσάνυχτα μπορεί να κυμαίνονται πέραν των 35 βαθμών σε μερικές περιοχές αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε.

“Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, επειδή το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει από τη συνεχή ζέστη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των καρδιακών προσβολών και των θανάτων“, δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος του WMO για την ακραία ζέστη, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο Πάνου Σααρίστο από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είπε πως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα πέρυσι, σύμφωνα με ειδικούς, παρά την ύπαρξη ορισμένων από τα καλύτερα στον κόσμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Ο ΔΕΕΣ τηλεφωνεί στους ηλικιωμένους στην Ιταλία για να δει αν είναι καλά, διανέμει εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα και δημιουργεί ξενώνες για ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, είπε ο Σααρίστο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να καταγραφούν νέα ρεκόρ ζέστης. Το προηγούμενο ευρωπαϊκό υψηλό ήταν οι 48,8 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021 και το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν οι 56,7 βαθμοί Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley) τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με τον WMO.

“Ο μεσογειακός καύσωνας είναι μεγάλος αλλά όχι σαν αυτόν στη Βόρεια Αφρική”. δήλωσε ο Νάιρν. “Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Είμαστε στις αρχικές φάσεις αυτού του καύσωνα”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο τωρινός καύσωνας οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ο Νάιρν χαρακτήρισε τα αργά μετακινούμενα “σταθμευμένα” καιρικά συστήματα ως κάτι ασυνήθιστο. “Δεν είναι τα συνηθισμένα καιρικά συστήματα του παρελθόντος. Θα πρέπει να κάνουμε κλιματική επισκευή για να το αλλάξουμε”, είπε.