ΗΠΑ: Σήμερα η ιστορική ψηφοφορία για ένταξη των εργαζομένων της Amazon σε συνδικάτο – Η Amazon γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διανομείς της αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια – Παγκόσμια Μέρα Παλαιστινιακής γης: «Η γη μας είναι η ταυτότητά μας»

Η ψηφοφορία υπέρ ή κατά της ίδρυσης εργατικού συνδικάτου σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ολοκληρώνεται σήμερα έπειτα από πέντε μήνες εκστρατείας, σε μια μάχη που θεωρείται ήδη ιστορική, όποιο κι να είναι το αποτέλεσμα.

“Είμαστε εξαντλημένοι. Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι στα πρόθυρα καταστροφής. Όμως είμαι υπερήφανος για την ομάδα και τους εργαζόμενους στην Amazon που κινητοποιήθηκαν”, δήλωσε ο Τζόσουα Μπρούερ, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του RWDSU, του συνδικάτου διανομέων που θα εκπροσωπεί τους 5.800 εργαζόμενους στην αποθήκη του Μπέσεμερ, αν το επιλέξουν με την ψήφο τους.

“Ο χειρότερος φόβος της Amazon έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: 3.000 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες”, πρόσθεσε.

Από το φθινόπωρο τα μέλη του συνδικάτου βρίσκονταν μέρα- νύκτα στην είσοδο του τεράστιου κτιρίου της αποθήκης προκειμένου να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ένταξη των εργαζομένων στο RWDSU.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη.

“Θέλουμε να μας αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια”, δήλωσε η Τζένιφερ Μπέιτς, μία από τις υπαλλήλους που συμμετείχε στο κίνημα. “Αυτό σημαίνει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, εξασφάλιση της εργασίας και αντίστοιχους μισθούς”.

Ισχύς

Ο κολοσσός του διαδικτύου προχώρησε στη διάρκεια του 2020 σε πολλές προσλήψεις εργαζομένων, ενώ σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά του κέρδη, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ραγδαία άνοδο των αγορών μέσω του ίντερνετ τον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ (800.000 υπάλληλοι) ξεκίνησε μια σφοδρή επικοινωνιακή μάχη προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους στην αποθήκη στο Μπέσεμερ να μην ψηφίσουν υπέρ της ένταξής τους σε εργατικό συνδικάτο.

Οι εκπρόσωποι της Amazon επιτέθηκαν πρόσφατα μέσω του Twitter στους Αμερικανούς βουλευτές που στηρίζουν το συνδικάτο. Αρνήθηκαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αναγκάζονται να ουρούν σε δοχεία διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να πάνε στην τουαλέτα, αντίθετα με τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που μετέδωσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Στην αποθήκη η Amazon χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές αποτροπής, από μηνύματα στα κινητά των εργαζομένων ως αφίσες στις τουαλέτες.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη διάρκεια “συσκέψεων ενημέρωσης”, εκπρόσωποι της Amazon αναφέρθηκαν στο μεγάλος κόστος συμμετοχής σε συνδικάτο (σχεδόν 500 δολάρια ετησίως για κάθε εργαζόμενο) και υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ κερδίζουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα, ποσό διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό στην Αλαμπάμα.

Όμως ο Τζόσουα Μπρούερ επεσήμανε ότι “άλλες αποθήκες στην περιοχή πληρώνουν 18-20 δολάρια την ώρα”. Για τον ίδιο, όπως και για πολλούς παρατηρητές, το διακύβευμα δεν είναι οικονομικό, αλλά η επιθυμία της εταιρείας να ασκεί πλήρη έλεγχο στους εργαζόμενους της.

“Όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί εργοδότες, η Amazon θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στα πάντα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διαπραγματευθούν τίποτα”, εκτίμησε η Ρεμπέκα Γκίβαν, καθηγήτρια κοινωνικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Rutgers.

Έμπνευση

Σύμφωνα με την ίδια, η Amazon είναι έτοιμη να καταβάλει “σχεδόν απεριόριστα ποσά” προκειμένου να “αποδείξει ότι οποιαδήποτε απόπειρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να αποτρέψει άλλους εργαζομένους να κάνουν το ίδιο”.

Η Amazon έχει όμως και υποστηρικτές στο Μπέσεμερ. Όταν άνοιξε την αποθήκη της στην περιοχή, πριν ένα χρόνο, έγινε δεκτή ως ένας ελκυστικός παράγοντας και ως “η πιο σταθερή επένδυση στην ιστορία της πόλης”, όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος Κένεθ Γκάλεϊ.

“Αν όλη αυτή η αρνητικότητα και οι φρικτές ιστορίες ήταν αληθινές, θα σήμαινε ότι υπάρχουν 5.800 ηλίθιοι που εργάζονται στο κτίριο. Όμως εγώ δεν εργάζομαι με κανέναν ηλίθιο και δεν είμαι ηλίθια”, τόνισε η 43χρονη Ντον Χόαγκ, υπεύθυνη ποιότητας στην αποθήκη του Μπέσεμερ.

Η ίδια πιστεύει ότι οι συνάδελφοί της δεν έχουν ανάγκη εκπροσώπους για να ακουστούν και δηλώνει περήφανη που έχασε περίπου 50 κιλά, κυρίως χάρη στα χιλιόμετρα που διανύει καθημερινά με τα πόδια στην αποθήκη.

Ο Ντάριλ Ρίτσαρντσον, ο εργαζόμενος που ξεκίνησε το κίνημα, έχασε επίσης βάρος τον τελευταίο καιρό, κυρίως εξαιτίας της κούρασης και του στρες.

“Το σώμα μου δεν θα αντέξει αυτούς τους ρυθμούς”, δήλωσε ο 51χρονος Αφροαμερικανός. “Με ρωτούν γιατί δεν ψάχνω μια άλλη δουλειά. Πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις. Είμαι πολύ μεγάλος (…) είναι καιρός να πολεμήσω”.

Το μήνυμά του προς το RWDSU πέρυσι το καλοκαίρι ενέπνευσε πολλούς άλλους, υπογράμμισε ο Μπρούερ. “Ήδη έχουμε λάβει περισσότερες από 1.000 αιτήσεις από περίπου 50 διαφορετικές αποθήκες”.

 

Η Amazon γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διανομείς της αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια

Με τη διαρροή ενός υπομνήματος αποκαλύπτεται το ψέμα της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος Amazon για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων της. Την Πέμπτη η πολυεθνική εταιρεία διέψευσε και αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι οι δικοί της διανομείς και οδηγοί  αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια και να αφοδεύουν σε σακούλες καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε τουαλέτες εν ώρα της εργασίας τους.

Το υπόμνημα (memo) που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η εταιρεία είχε επίγνωση του εν λόγω προβλήματος εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν έκανε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσαν οι εργαζόμενοι της Amazon στον ιστότοπο Intercept, σε ηλεκτρονικό μήνυμα  (email) που είχε σταλεί τον Μάιο του 2020, η εταιρεία προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για περιστατικά ούρησης σε μπουκάλια και αφόδευσης σε σακούλες κατά την εργασία.

“Απόψε, ένας συνεργάτης ανακάλυψε ανθρώπινα κόπρανα σε μια τσάντα της Amazon που επέστρεψε στο σταθμό από έναν οδηγό”, διαβάζει κανείς στο email στο οποίο αναφέρεται ακόμη πως πρόκειται για την τρίτη περίπτωση κατά τους τελευταίους δύο μήνες. “Κατανοούμε ότι οι συνεργάτες οδηγοί ενδέχεται να έχουν έκτακτες ανάγκες ενώ βρίσκονται εν κινήσει, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε μπάνια. Ανεξάρτητα από αυτό οι συνεργάτες οδηγοί δεν μπορούν, δεν πρέπει να επιστρέψουν σακούλες στο σταθμό με κόπρανα μέσα”. Στη συνέχεια στο email αναφέρεται ότι “παρατηρήσαμε αύξηση όλων των ειδών των υγειονομικών απορριμμάτων μέσα σε σακούλες: χρησιμοποιημένες μάσκες, γάντια, μπουκάλια με ούρα”.

Οι εργαζόμενοι διευκρίνισαν στο Intercept ότι το ζήτημα αναφερόταν συχνά σε εσωτερικές συζητήσεις, ενώ πρώην υπάλληλος του Amazon υποστήριξε ότι οι οδηγοί “αναγκάζονται σιωπηρά να το κάνουν, διαφορετικά θα καταλήγαμε να χάσουμε τις δουλειές μας για πάρα ‘πολλά μη παραδοθέντα πακέτα’”.

Αμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας του Ουισκόνσιν ασχολήθηκε με το θέμα των εργασιακών συνθηκών της Amazon με ένα αρκετά επιθετικό σχόλιο κατά της εταιρείας στο Twitter. Αφορμή για το σχόλιο του γερουσιαστή ήταν η προσπάθεια εργαζομένων της εταιρείας στην Αλαμπάμα να συνδικαλιστούν, η οποία έχει αντιμετωπιστεί με απειλές από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η Amazon είναι διαβόητη για τα εξαντλητικά ωράρια και δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι βγαίνουν μπροστά για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους. Εργαζόμενοι είχαν δηλώσει παλαιότερα στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) ότι έπρεπε να ουρούν μέσα σε μπουκάλια νερού σε καθημερινή βάση, καθώς φοβόταν ότι θα χάσουν τα ποσοστά παράδοσης.

Σε φόρουμ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit για τους οδηγούς της Amazon, το οποίο ωστόσο είναι αδύνατο να ελεγχθεί πλήρως για την αυθεντικότητά του, υπάρχουν εκατοντάδες σχόλια από οδηγούς που ισχυρίζονται ότι συχνά πρέπει να ουρούν σε μπουκάλια νερό λόγω έλλειψης διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου αυξήθηκαν οι παραδόσεις.

Η πανδημία ήταν άκρως κερδοφόρα για τον Τζεφ Μπέζος και την εταιρεία του λόγω των επαναλαμβανόμενων και παρατεταμένων λοκντάουν αλλά και το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου. Οι πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν κατά 37% σε ένα μόνο οικονομικό τρίμηνο του 2020 και ο ιδρυτής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας η ιστοσελίδα Vice αποκάλυψε ότι οι οδηγοί της Amazon καλούνται να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία δηλώνουν υπεύθυνα ότι συναινέσουν στη βιομετρική παρακολούθησή τους. Η παρακολούθηση προέρχεται από κάμερες στα οχήματά τους, οι οποίες θα τραβούν φωτογραφίες τους και παρακολουθήσουν την οδήγησή τους με πρόσχημα την ασφαλή οδική συμπεριφορά. Η συμφωνία επιτρέπει στην Amazon να συλλέγει βιομετρικές πληροφορίες με τη μορφή φωτογραφιών προκειμένου να επαληθεύσει την ταυτότητα του οδηγού και να παρακολουθεί τη θέση και την κίνηση των οδηγών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα techblog.gr oι ειδικές κάμερες της Amazon είναι κατασκευασμένες από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Netradyne και μπορούν να καταγράφουν τα πάντα, μέχρι και να αναγνωρίζουν πιθανή επικίνδυνη συμπεριφορά από την πλευρά του οδηγού. Η Amazon ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να είναι πιο ασφαλείς οι οδηγοί στις μετακινήσεις τους, αλλά τα ερωτήματα για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων παραμένουν.

Πηγή: The Guardian, Techblog.gr / Aπό το kosmodromio.gr

 

Παγκόσμια Μέρα Παλαιστινιακής γης: «Η γη μας είναι η ταυτότητά μας»

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο, μαζί με τους φίλους του παλαιστινιακού λαού, γιορτάζουν την 45η  επέτειο και τιμούν όλους εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατοχής και της αδικίας. Αποτίουν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την Παλαιστίνη, για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τις επόμενες γενιές, ώστε να ζούν με δικαιοσύνη, ειρήνη, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

LAND DAY 1976-2018. Εργο του Sarah Farahat 2018, για την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης.

«Παραμένουμε αταλάντευτοι  απαιτώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα και με  πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ( ψήφισμα 194)», τονίζει σε Ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, τον Μάρτη του 1976,  η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της  παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας:
1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Οι  διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

Οι διαμαρτυρίες του 1976 που έλαβαν χώρα στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης δεν αφορούσαν μόνο στην κατάσχεση της γης αλλά ήταν και μια καταγγελία της συστηματικής ισραηλινής πολιτικής και του καθεστώτος αποικιοκρατίας, εθνοκάθαρσης και εκτοπισμού

Μέχρι σήμερα το ισραηλινό καθεστώς και η κατοχικές του δυνάμεις συνεχίζουν τις αποικιακές πολιτικές τους που εκδηλώνονται μέσω του λεγόμενου «νόμου του έθνους» και των κύριων προγραμμάτων πολιτικών κομμάτων του για να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μάρτη 2021.

Κάτω από τα απαθή και αδιάφορα βλέμματα των ηγεσιών του πολιτισμένου κόσμου η αποικιοκρατία του Ισραήλ επεκτείνεται στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης με defacto προσάρτηση, επέκταση οικισμών, κατάσχεση εδαφών και εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ.

Από τις αρχές του 2021, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή περισσότερων από 3300 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 227 κατοικίες Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτοπίζοντας πάνω από 370 Παλαιστίνιους. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, παραμένουν στα ισραηλινά κέντρα κράτησης για αντίσταση στην κατοχή, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Αυτή τη μέρα οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με την υποστήριξη διεθνών ομάδων αλληλεγγύης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πραγματοποιούν ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες, για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική  ημέρα.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης είναι μια ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά και να καλέσουν, άλλη μια φορά, την Διεθνή Κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την κατάσχεση γης που εκτείνονται από το 1948 εναντίον των εδαφών του αυτόχθονα πληθυσμού της Παλαιστίνης.

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης σημειώνει στην Ανακοίνωσή της:

«Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τις παραβιάσεις του επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτό το αδίστακτο κράτος που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ψήφισμα του ΔΠΔ για τον τερματισμό της κατοχής που ξεκίνησε το 1967, το αποικιακό απαρτχάιντ και τις ρατσιστικές πολιτικές κατά του Παλαιστινιακού Λαού .

Αν και δεν μπορούμε να διακρίνουμε κανέναν ισραηλινό εταίρο για την ειρήνη ακόμη και μετά τις τέταρτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σε δύο χρόνια και στις οποίες εκδηλώθηκε η παραβατικότητα του Ισραήλ από τη σιωνιστική ακραία δεξιά που αρνείται τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα του λαού μας και η οποία επιβεβαίωσε την παράλυση του ισραηλινού πολιτικού συστήματος. Παραμένουμε αταλάντευτοι διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ώστε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη δίκαιη ειρήνη την οποία ο Πρόεδρος Αμπάς έχει παρουσιάσει επανειλημμένα στα διεθνή φόρουμ, διατηρώντας τη δέσμευσή του για σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσω μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του κουαρτέτου για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα».