ΗΠΑ: Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους νεκρούς του πολέμου του Βιετνάμ – Ν. Υόρκη: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας οι αντεργατικές πρακτικές της Amazon

Συνολικά 58.365 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας από κάθε άλλη στον πλανήτη.

Συνολικά 58.220 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχείων του κράτους.

Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση ανάμεσα σε αυτές δύο κρίσεις, το όριο αυτό ζυγίζει πολύ στο πεδίο του συμβολισμού, καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ θεωρείται ένα από τα πιο βαριά τραύματα στον συλλογικό ψυχισμό των Αμερικανών τον 20ό αιώνα.

Νωρίτερα την Τρίτη στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε άλλο ένα όριο με βαρύ συμβολισμό, αυτό του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πλέον το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πάντα σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

 

Ν. Υόρκη: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας οι αντεργατικές πρακτικές της Amazon

Η Amazon απέλυσε τον Κρίστιαν Σμολς, που διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας εν μέσω πανδημίας, με τη δικαιολογία ότι έθεσε συναδέλφους του σε κίνδυνο παραβιάζοντας την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί όταν συμμετείχε σε διαδήλωση στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης

Η εταιρεία Amazon ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας αλλά και το εργατικό δίκαιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊόυ επειδή απέλυσε τον επικεφαλής των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε αποθήκη της, ανέφερε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς σε επιστολή της προς την εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα.

“Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έλαβε η Amazon για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 είναι τόσο ανεπαρκή που ενδέχεται να παραβιάζουν αρκετά άρθρα της νομοθεσίας περί ασφάλειας στον χώρο εργασίας”, τονίζει στην επιστολή της η Τζέιμς.

Η Amazon απέλυσε τον Κρίστιαν Σμολς, που διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας εν μέσω πανδημίας, με τη δικαιολογία ότι έθεσε συναδέλφους του σε κίνδυνο παραβιάζοντας την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί όταν συμμετείχε σε διαδήλωση στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Η επιστολή, που εστάλη στην εταιρεία στις 22 Απριλίου, προσθέτει ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα “εγείρουν σοβαρή ανησυχία ότι η Amazon ενδέχεται να απέλυσε τον Σμολς προκειμένου να φιμώσει τις καταγγελίες του και για να σταλεί ένα απειλητικό μήνυμα σε άλλους εργαζόμενους ότι πρέπει να σιωπούν σχετικά με οποιεσδήποτε ανησυχίες έχουν για την ασφάλεια και την υγεία τους”.

Από την πλευρά της η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει λάβει “ακραία μέτρα” για να προστατεύσει την ασφάλεια των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται ο δημοσιογραφικός όμιλος NPR ο οποίος πρώτος αναφέρθηκε και στην επιστολή της γενικής εισαγγελέα.

“Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε να συγκρίνει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που έχει λάβει η Amazon, και την ταχύτητα με την οποία τα εφάρμοσε, στη διάρκεια της κρίσης αυτής με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία”, τόνισε στην ανακοίνωση.