ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 3 εκατ. ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα – Λούλα: Με τηλεδιάσκεψη εξπρές και φίμωση της…

Εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απολύσεις αφορούν ακόμα περισσότερους κλάδους της οικονομίας και αναμένεται να είναι αυξημένες παρόλο που αρκετά τμήματα της χώρας χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,169 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 3,846 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 3,0 εκατ. αιτήσεις για την προηγουμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τα 3,839 εκατ. που ανακοινώθηκαν αρχικά για την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή εβδομάδα μείωσης στον αριθμό των αιτήσεων, από τότε που ανακοινώθηκε το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου στα 33 εκατ. περίπου.

 

Λούλα: Με τηλεδιάσκεψη εξπρές και φίμωση της υπεράσπισης, δικαστήριο επιβεβαίωσε ποινή 17ετους φυλάκισης

Ο Λούλα που πάντα υπερασπίστηκε την αθωότητά του, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε 17 χρόνια φυλάκισης.

Με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη και την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπεράσπισης δικαστήριο της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ποινή φυλάκισης 17 ετών, που δεν έχει άμεσες συνέπειες.

Με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη και την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπεράσπισης  ένα δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε τα αιτήματα του πρώην προέδρου Λούλα για την υπόθεση μιας κατοικίας στην Ατιμπάια διατηρώντας  την ποινή φυλάκισης 17 ετών και το αίτημα για επανεξέταση της ποινής.

Το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Περιφέρειας 4 της Βραζιλίας απέρριψε ομόφωνα την Τετάρτη την έφεση που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος Λούλα Ντα Σίλβα για την υπόθεση Ατιμπάια, διατηρώντας έτσι την ποινή φυλάκισης των 17 ετών για το έγκλημα διαφθοράς για το οποίο κατηγορήθηκε στο εφετείο, ότι δωροδοκήθηκε από διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας, οι δικαστές αρνήθηκαν επίσης το αίτημα της υπεράσπισης που είχε ζητήσει την επανεξέταση της ποινής λόγω των «αμφιβολιών, αντιφάσεων και παραλείψεων» που προέκυψαν μετά την κύρωσή της.

Ο Λούλα, ο οποίος πάντα υπερασπίστηκε την αθωότητά του, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε 17 χρόνια φυλάκισης και ένα μήνα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει ότι δωροδοκήθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες Odebrecht και OAS, οι οποίες θα  πραγματοποιούσαν τις επισκευαστικές εργασίες σε κατοικία του στην Ατιμπάια, έναν δήμο της πολιτείας του Σάο Πάολο, σε αντάλλαγμα προνομίων υπέρ των δύο εταιρειών σε μελλοντικές συμβάσεις με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras.

Ο δικηγόρος της Λούλα, Κριστιάνο Ζανίν, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «άδικη και αυθαίρετη» και αμφισβήτησε την άρνηση του Δικαστηρίου να διεξαγάγει την ακρόαση αυτοπροσώπως, καθώς ουσιαστικά εμπόδισε την υπεράσπιση να «διευκρινίσει γεγονότα ή να θέσει ερωτήσεις», η οποία αποτελεί, όπως τόνισε, «παραβίαση των συνταγματικών εγγυήσεων» και των δικαιωμάτων που προβλέπονται στο Καταστατικό του Δικηγόρου.

Η υπεράσπιση του Λούλα έχει ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης θα υποβάλει ξανά ένσταση «για να αντιστρέψει αυτήν την παράλογη καταδίκη».

Προς το παρόν, αυτή η απόφαση δεν θα έχει άμεσες συνέπειες για τον Λούλα, ο οποίος έχει ήδη απελευθερωθεί από τη φυλακή μετά από φυλάκιση σχεδόν 600 ημερών για άλλη καταδίκη, για την υπόθεση «Triplex», στο πλαίσιο των ερευνών γι το σκάνδαλο «Lava Jato», που «ανακάλυψε» ο Σέρτζιο Μόρο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που… απολύθηκε πρόσφατα από τον Ζαϊρ Μπολσονάρου.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας ανέκρινε πρόσφατα την πρώην πρόεδρο Λούλα για τις δηλώσεις που είχε κάνει το Νοέμβριο του 2019 εναντίον του Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται πίσω από την ένοπλη ομάδα που δολοφόνησε την κοινωνική ακτιβίστρια και πρώην δημοτική σύμβουλο του Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία SOL) Μαριέλ Φράνκου.

«Δεν είναι δυνατόν μια χώρα του μεγέθους της Βραζιλίας να έχει τη ατυχία να έχει στην κυβέρνηση της έναν «πολιτοφύλακα – χωροφύλακα» που είναι άμεσα υπεύθυνος για τη βία κατά των φτωχών ανθρώπων, για το θάνατο της Μαριέλ, για το «κατηγορητήριο» εναντίον της Ντίλμα, και υπεύθυνος για τα ψέματα εναντίον μου», είχε τονίσει ο Λούλα. Δηλώσεις που οδήγησαν την αστυνομία της Βραζιλίας να ζητήσει να καταθέσει για το περιεχόμενό τους.