
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα, καθώς 2.108 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις 20:30 της Παρασκευής (ώρα Ουάσινγκτον).
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών που έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 18.586, δηλαδή πολύ κοντά στη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, την Ιταλία, η οποία θρηνεί 18.849 νεκρούς, αλλά με πληθυσμό πέντε φορές μικρότερο. Οι ΗΠΑ πλησιάζουν εξάλλου το μισό εκατομμύριο επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου (+35.000 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες).
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο του μισού εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19. Με πάνω από ένα τέταρτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επίσημα στον κόσμο συνολικά, η χώρα κινδυνεύει να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα, καθώς 2.108 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις 20:30 της Παρασκευής (ώρα Ουάσινγκτον).

Οι αζήτητοι νεκροί θάβονται ομαδικά σε νησί
Δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού, που δεν έχουν ζητηθεί από οικείους, ενταφιάζονται σ’ ένα νησί της Νέας Υόρκης που έχει ήδη από καιρό επονομασθεί «το νησί των νεκρών», ανέφεραν χθες, Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης. Η νήσος Χαρτ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μπρονξ, χρησιμοποιείται ως κοινός τάφος της Νέας Υόρκης από το 1869.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νεκροί, που δεν ταυτοποιήθηκαν, που δεν τους αναζήτησε κανείς ή που οι οικείοι τους δεν είχαν να πληρώσουν για κηδεία, είναι ήδη θαμμένοι στο νησί αυτό. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το νησί γι’ αυτόν τον σκοπό στη διάρκεια της κρίσης και είναι πιθανό οι άνθρωποι, που πεθαίνουν από τα επακόλουθα της Covid-19 και ανήκουν σε κάποια απ’ αυτές τις περιπτώσεις, να ενταφιάζονται εκεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πόλης της Νέας Υόρκης.
Εικόνες που βιντεοσκοπήθηκαν αυτή την εβδομάδα με drone για λογαριασμό της New York Post δείχνουν δεκάδες πρόχειρα φέρετρα να θάβονται στη νήσο Χαρτ.
Εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της πόλης, οι οποίες διαχειρίζονται τον χώρο, δήλωσε πως 24 άνθρωποι ενταφιάζονται εκεί κάθε μέρα αυτή τη στιγμή, έναντι των 25 την εβδομάδα που ενταφιάζονταν κατά μέσο όρο πριν από την πανδημία.
Χθες, Παρασκευή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε έμμεσα πως πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από τα επακόλουθα του κορονοϊού έχουν ενταφιασθεί στη νήσο Χαρτ. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παραμένει αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ, με 777 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 7.844 νεκρούς συνολικά από την άφιξη της πανδημίας στην περιοχή. Κανονικά οι ταφές γίνονται από κρατουμένους της διάσημης φυλακής της νήσου Ράικερς που βρίσκεται πολύ κοντά.
Δεδομένων όμως των κινδύνων μόλυνσης και των ανησυχιών αναφορικά με τη διάδοση του ιού στις φυλακές, το έργο αυτό εξασφαλίζουν τώρα εργαζόμενοι ενός εργολάβου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πόλης της Νέας Υόρκης.
Κινέζοι επιστήμονες: Ο κορωνοϊός μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση μέχρι 4 μέτρων από έναν ασθενή
Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε από την επιθεώρηση CDC Emerging Infectious Diseases, είναι ότι το τεστ που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει να εντοπισθεί η παρουσία του ιού, αλλά όχι και η ποσότητα βιώσιμου ιού. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι ο ιός, που εκτινάσσεται στον αέρα από τα φταρνίσματα ή τις αναπνοές των ασθενών, μπορεί να φθάσει σε απόσταση μέχρι τεσσάρων μέτρων, δεν σημαίνει ότι αυτά τα μόρια θα είναι σε ποσότητα αρκετή για να μολύνει κάποιον, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι κινέζοι επιστήμονες πήραν δείγματα από μια υπηρεσία ανάνηψης (15 ασθενείς) του νοσοκομείου εκστρατείας Χουοσενσάν της Γουχάν από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου, καθώς και από μια υπηρεσία γενικής φροντίδας με λιγότερο σοβαρά νοσούντες (24 ασθενείς).
Πρόκειται για ένα προκατασκευασμένο νοσοκομείο το οποίο κατασκευάσθηκε μέσα σε 10 ημέρες από έναν στρατό εργατών στην αρχή της επιδημίας στην πόλη.
Τα δείγματα ελήφθησαν από το πάτωμα, τα ποντίκια των υπολογιστών, τους σκουπιδοτενεκέδες, τα κάγκελα των κρεβατιών, τις μάσκες των ασθενών, τους εξοπλισμούς προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, τα στόμια εξαερισμού καθώς και από τον αέρα των δωματίων σε πολλά σημεία.
«Ο SARS-CoV-2 είχε ευρεία διάδοση στον αέρα και πάνω στην επιφάνεια αντικειμένων στις υπηρεσίες ανάνηψης και γενικής φροντίδας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει εν δυνάμει αυξημένος κίνδυνος μόλυσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και για άλλες κοντινές επαφές», γράφουν οι ερευνητές.
Σόλες των παπουτσιών
Οι πιο μολυσμένες ζώνες ήταν κοντά σε ασθενείς που βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής. Τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα ποντίκια των υπολογιστών και ακολουθούσαν οι σκουπιδοτενεκέδες και τα κρεβάτια και τα πόμολα στις πόρτες.
Όμως και οι μισές από τις σόλες των παπουτσιών του νοσηλευτικού προσωπικού είχαν επίσης ίχνη του ιού. «Συνιστούμε μετ’ επιτάσεως στον κόσμο να απολυμαίνει τα παπούτσια του πριν βγει από υπηρεσίες όπου βρίσκονται ασθενείς της Covid-19», καταλήγουν οι ερευνητές.
Συμβουλεύουν επίσης να απολυμαίνονται οι μάσκες μετά τη χρήση, πριν απορριφθούν.
Ο ιός εντοπίσθηκε και στον αέρα, μάλλον συχνότερα κοντά στο κρεβάτι του ασθενούς παρά κοντά στους σταθμούς εργασίας των γιατρών.
Όμως μια φορά βρήκαν τον ιό σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τον άρρωστο και γι’ αυτό γράφουν πως «η μέγιστη απόσταση της μετάδοσης σταγονιδίων του SARS-CoV-2 μπορεί να είναι τα τέσσερα μέτρα».
Ο ιός βρέθηκε επίσης στο στόμιο εξαερισμού δωματίων.
Δεδομένης της σημαντικής μόλυνσης του περιβάλλοντος των ασθενών, οι ερευνητές εκτιμούν πως «η απομόνωση κατ’ οίκον ανθρώπων με ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19 μπορεί να μην αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου».
Ο κύριος τρόπος μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό είναι τα σχετικά μεγάλα σταγονίδια που παράγονται όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
Όμως εκπέμπουμε επίσης μικροσκοπικά σταγονίδια μιλώντας και αναπνέοντας και η παρουσία του κορονοϊού σε επαρκείς ποσότητες στο εσωτερικό αυτών των σταγονιδίων (αεροζόλ) αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής συζήτησης.
Για προληπτικούς λόγους, οι ΗΠΑ συνέστησαν να καλύπτεται το πρόσωπο ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, να μολύνουν άλλους ανθρώπους μιλώντας ή αναπνέοντας.