Μία μέρα μετά την απόφαση της Κίνας να διακόψει τις επαφές με την Ουάσιγκτον για θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και τρομοκρατίας, ο Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε το Πεκίνο για «ανεύθυνες ενέργειες». Όπως είπε, η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας για την επίλυση των προβλημάτων.
Είχε προηγηθεί καταγγελία της κυβέρνησης της Ταϊβάν, σύμφωνα με την οποία, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία έκαναν άσκηση προσομοίωσης επίθεσης στο νησί. Σύμφωνα με το ταϊβανέζικο υπουργείο Άμυνας, πολλές ομάδες κινεζικών αεροσκαφών εντοπίστηκαν στο στενό της Ταϊβάν και κάποια παραβίασαν τη μέση γραμμή, η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν. Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση και ανέπτυξε δυνάμεις περιπολίας εναέριας αναγνώρισης και πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, από τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, καταγγέλλοντας τα αντίποινα της Κίνας στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της, αλλά και την αναστολή διμερών διαδικασιών σε οκτώ βασικούς τομείς, όπως στην άμυνα, τα ναρκωτικά, το διασυνοριακό έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, είπε ότι κινήσεις ουσιαστικά «θα αποτελέσουν τιμωρία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι είναι κινήσεις που «περιλαμβάνουν αρκετούς στρατιωτικούς διαύλους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή πιθανής παρανόησης και κρίσης. Η αναστολή της συνεργασίας για το Κλίμα δεν τιμωρεί τις ΗΠΑ, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως όμηρο τη συνεργασία σε θέματα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μας».
Όπως είπε, οι ΗΠΑ ακούν συμμάχους τους να εκφράζουν ανησυχίες για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αλλά επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει σταθερή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση και πως έχει μεταφέρει αυτό το μήνυμα και στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Του είπε, δηλαδή ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.
«Άρα, ας είμαι σαφής, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής, ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση. Θα κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση εξαιτίας παρεξήγησης ή παρανόησης», πρόσθεσε.
Και πρόσθεσε: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων…Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».
Πιονγιάνγκ: Το ταξίδι Πελόζι, μέρος του σχεδίου κλιμάκωσης της έντασης
Στο μεταξύ η περιοδεία της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ενοχλήσει σφοδρά και τη Βόρεια Κορέα, η οποία αποδοκίμασε την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη Νότια Κορέα.
Όπως κατήγγειλε η Πιονγιάνγκ, στόχο του ταξιδιού της Νάνσι Πελόζι στη Σεούλ είναι να «αποτρέψει» τις συνομιλίες της Βόρειας Κορέας με τη Νότια.
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός της Κιμ Τζιν-πιο δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, και σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, τα σχόλια της Πελόζι αποτελούν μέρος σχεδίου των ΗΠΑ με σκοπό την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
Το KCNA ανέφερε επίσης ότι η Νάνσι Πελόζι επιχείρησε να δικαιολογήσει την «εχθρική» πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος της Βορείου Κορέας και τη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
«Η Πελόζι, ο χειρότερος καταστροφέας της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, είχε προκαλέσει νωρίτερα την οργή του κινεζικού λαού με το πρόσφατο ταξίδι της στην Ταϊβάν», μετέδωσε το KCNA, συμπληρώνοντας ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Βορείου Κορέας Τζο Γιονγκ Σαμ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά για όλες τις εστίες προβλημάτων που προκάλεσε (η Πελόζι) όπου κι αν πήγε».
Η Βόρεια Κορέα φέρεται να προετοιμάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters που επικαλείται απόσπασμα εμπιστευτικής έκθεσης του ΟΗΕ.
Οι Βρετανοί μιλούν για μια νέα φάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Έχοντας συμπληρώσει 163 ημέρες συγκρούσεων η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού εκτιμά πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση, με τις περισσότερες συγκρούσεις να μετατοπίζονται προς ένα μέτωπο σχεδόν 350 χιλιομέτρων που εκτείνεται στα νοτιοδυτικά, από περιοχές κοντά στη Ζαπορίζια έως τη Χερσώνα, παράλληλα με τον πόταμο Δνείπερο.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, καθώς αναμένουν αντεπίθεση ή προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση, ανέφερε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Μεγάλα κομβόι ρωσικών στρατιωτικών φορτηγών, τεθωρακισμένων καθώς και ρυμουλκούμενων πυροβόλων συνεχίζουν να απομακρύνονται από την περιοχή του Ντονμπάς και κατευθύνονται νοτιοδυτικά.
Τακτικά τάγματα που αριθμούν από 800 έως 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου.
Ζαπορίζια: Πυρηνικός σταθμός
Αυτά συμβαίνουν ενώ Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.
Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη της στα πλήγματα κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα, κατηγορώντας το καθεστώς του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «πυρηνική τρομοκρατία».
«Ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί πραγματοποίησαν τρία πλήγματα πυροβολικού κατά του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και της πόλης Ενεργκοντάρ», δήλωσε ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωση, καλώντας «τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Ζελένσκι που πραγματοποιεί ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας».
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ρωσική διοίκηση στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Ενεργκοντάρ ανακοίνωσε ότι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κόπηκαν από ουκρανική επίθεση πυροβολικού.
Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Ρωσία πρέπει να «φέρει την ευθύνη» για την «τρομοκρατική ενέργεια» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.
«Οι κατακτητές δημιούργησαν μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για όλη την Ευρώπη: έπληξαν δύο φορές τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της ηπείρου μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Οποιοσδήποτε βομβαρδισμός αυτής της τοποθεσίας είναι ένα αναίσχυντο έγκλημα, μια τρομοκρατική ενέργεια. Η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το ίδιο το γεγονός ότι δημιουργεί απειλή για έναν πυρηνικό σταθμό», συμπλήρωσε.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση είναι «ασταθής» στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και γίνεται «ολοένα και πιο επικίνδυνη μέρα με τη μέρα».
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι
Σε θερμό κλίμα και με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.
Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».
«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.
Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.