ΗΠΑ-Καλιφόρνια: Η μεγάλη πυρκαγιά «Ντίξι» προκαλεί αλλαγή στο κλίμα – Σφοδρή κακοκαιρία στη Γουατεμάλα: Πάνω από 630.000 πληγέντες. Τουλάχιστον 8 νεκροί – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαρδηνία από τις πυρκαγιές – Τουλάχιστον 127 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι λόγω των μουσώνων στην Ινδία

ΗΠΑ - Καλιφόρνια: Η μεγάλη πυρκαγιά «Ντίξι» προκαλεί αλλαγή στο κλίμα

Μια τεράστια πυρκαγιάπου μαίνεται στην Καλιφόρνιατις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει ήδη κατακάψει 770.000 στρέμματα βλάστησης έχει γίνει τόσο μεγάλη που έχει δημιουργήσει δικό της κλίμα, ένα γεγονός που αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Συνολικά, 5.400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά «Ντίξι» στα δάση της βόρειας Καλιφόρνιας.

Η πυρκαγιά αυτή ολοένα και μεγαλώνει από τα μέσα Ιουλίου, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων.

Η πυρκαγιά Ντίξι είναι τόσο μεγάλη που τις τελευταίες ημέρες δημιούργησε ένα νέφος που ονομάζεται πυροσωρείτης, το οποίο προκαλεί ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν τις φλόγες.

«Η αυριανή ημέρα μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη: αν τα νέφη αυτά είναι αρκετά ψηλά, μπορεί να προκαλέσουν αστραπές», προειδοποίησε η μετεωρολόγος Τζούλια Ρούθφορντ.

Πυροσβέστες ακόμη και από τη Φλόριντα έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς.

Παρά το μέγεθός της, η πυρκαγιά Ντίξι μέχρι στιγμής έχει επεκταθεί σε απομονωμένες περιοχές κι έτσι δεν έχουν σημειωθεί πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτίρια.

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο συχνές που πολλές φορές οι κάτοικοι της πολιτείας αναρωτιούνται τι μένει να καεί. Όμως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό.

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια φέτος έχουν ήδη κάψει τρεις φορές περισσότερη βλάστηση απ’ ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, αν και το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτείας σε ό, τι αφορά τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, η πτώση ενός δέντρου πάνω σε καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε την πυρκαγιά Ντίξι.

Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδότησης ανήκουν στην εταιρεία Pacific Gas & Electric (PG&E), μια ιδιωτική εταιρεία που ευθύνεται και για την πυρκαγιά Καμπ, η οποία το 2018 κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Πάρανταϊζ και προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά Ντίξι.

 

Σφοδρή κακοκαιρία στη Γουατεμάλα: Πάνω από 630.000 πληγέντες – Τουλάχιστον 8 νεκροί

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται στη Γουατεμάλααπό τον Μάιο έχουν στοιχίσει ως εδώ τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους ενώ οι πληγέντες έχουν φθάσει τους 632.243, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών, των κατολισθήσεων και των ζημιών στις υποδομές, ανακοίνωσε την Κυριακή η Πολιτική Προστασία.

Κατά τα νεότερα δεδομένα 5.636 πολίτες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σημείωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για την πρόληψη καταστροφών (CONRED), ο Νταβίντ δε Λεόν.

Σύμφωνα με το CONRED, στο οποίο υπάγεται η Πολιτική Προστασία, την Παρασκευή και το Σάββατο επλήγησαν 266 άνθρωποι καθώς 55 σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Πετέν και στην Άλτα Βεραπάς (βόρεια).

Ως χθες την τρέχουσα περίοδο των βροχών, η οποία διαρκεί ως τον Νοέμβριο στη χώρα, έχουν υποστεί ζημιές 1.794, όπως και 56 σχολικά κτίρια, 98 δρόμοι και 11 γέφυρες.

Κάθε χρόνο, την περίοδο των βροχών χάνονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ζωές στη συγκριτικά μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που βρίσκεται σε μια από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαρδηνία από τις πυρκαγιές

Η περιφέρεια της Σαρδηνίαςκήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Οριστάνο.

Πάνω από 1.500 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία απειλούνται ή καταστράφηκαν από τις φλόγες.

Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Οριστάνο κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργημένων εκτάσεων.

Συνολικά, επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο 7.500 πυροσβέστες, εθελοντές, άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού και της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από την Ελλάδα, και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει δύο Καναντέρ, τα οποία θα συνδράμουν τα ιταλικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τέλος, με σύντομο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, εξέφρασε την συμπαράσταση και την εγγύτητά του προς τους κατοίκους της Σαρδηνίας, με την διαβεβαίωση ότι παρακολουθεί συνεχώς όλες τις εξελίξεις.

 

Τουλάχιστον 127 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι λόγω των μουσώνων στην Ινδία

Ο απολογισμός των πλημμυρών και των κατολισθήσεωνπου προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ινδία αυξήθηκε σε τουλάχιστον 127 νεκρούς σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές, με τους διασώστες να αναζητούν ακόμη δεκάδες αγνοούμενους.

Κατακλυσμιαίες βροχές σαρώνουν από την Πέμπτη τις δυτικές ακτές της χώρας και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ινδίας προειδοποιούν για νέες ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Στο κρατίδιο Μαχαράστρα, 117 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 σε μια κατολίσθηση, που σημειώθηκε την Πέμπτη στο χωριό Ταλίγε, νοτίως του Μουμπάι.

«Πολλοί άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά, την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν» για να γλυτώσουν, όταν η κατολίσθηση συνέβη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος του χωριού, ο Τζαϊράμ Μαχάσκε, οι συγγενείς του οποίου παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Γκοβίντ Μαλουσαρέ, περιέγραψε πως η σορός του ανιψιού του εντοπίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο ισοπέδωσε η κατολίσθηση. Όμως, η μητέρα του, ο αδελφός του και η κουνιάδα του εξακολουθούν και αγνοούνται.

Ρεκόρ βροχόπτωσης

Η κατολίσθηση παρέσυρε δεκάδες σπίτια σε λίγα λεπτά. Μονάχα δύο τσιμεντένια κτήρια γλύτωσαν. Σύμφωνα με κατοίκους, η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση εκεί για τον ανεφοδιασμό των πληγέντων με τρόφιμα. Διασώστες χτενίζουν τους όγκους λάσπης και τα χαλάσματα αναζητώντας άλλους 99 αγνοούμενους.

«Όλη η ομάδα μου συνδράμει τις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε χθες στο AFP o Ρατζές Γιαουάλε, επιθεωρητής της National Disaster Response Force, της ειδικής ομάδας που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο χωριό.

Την ίδια ώρα, σε ορισμένες συνοικίες της πόλης Τσιπλούν, στα νότια του Μουμπάι, η στάθμη των υδάτων έφθασε την Πέμπτη τα έξι μέτρα, έπειτα από ένα 24ωρο αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου Γκόα Πραμόντ Σαουάντ έκανε λόγο για τις «χειρότερες πλημμύρες από το 1982».

Στις παράκτιες περιοχές του Μαχαράστρα και του Γκόα, η στάθμη του νερού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μετά την υπερχείλιση των ποταμών. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλυτώσουν.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνιος- Σεπτέμβριος). Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές είναι ολοένα και εντονότερες.

Ο κλιματολόγος Ρόξι Μάθιου Κολ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας, εξήγησε πως μια συνέπεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της Αραβικής Θάλασσας.

Ο ίδιος επισήμανε πως ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Μαχαμπαλεσουάρ, νότια του Μουμπάι, κατέγραψε την Παρασκευή 594 χιλιοστά βροχής, ένα ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων πριν από έναν αιώνα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*