ΗΠΑ: Κακοποιήσεις, εξευτελισμοί σε στρατόπεδο ανηλίκων που περιμένουν οικογενειακή επανένωση – ΟΗΕ: Χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο

Σε κέντρο κράτησης 2.000 ατόμων στην έρημο του Ελ Πάσο στο Τέξας, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, τα παιδιά μεταναστών που περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους σε αμερικανικό έδαφος, ζουν σε τραγικές συνθήκες.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, οι ασθένειες δίνουν και παίρνουν, υπάρχουν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ τα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα και ένα προσφυγόπουλο μπορεί να περιμένει ώρες για ιατρική φροντίδα.

Σε συνομιλία που καταγράφηκε κρυφά ένας υπάλληλος εξέφρασε ανησυχία γιατί ανάρμοστη συμπεριφορά συναδέλφων τους σε βάρος ανηλίκων. Ένας άλλος δήλωσε στο BBC ότι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) είχε κάνει αναφορά για βιασμό.

«Δίνουν στα κορίτσια τεστ εγκυμοσύνης», είπε. «Άκουσα ότι μια άλλη νύχτα ότι ένας άλλος εργολάβος “πιάστηκε” σε σκηνή αγοριών, ξέρετε, να κάνει πράγματα μαζί του».

Μέσω συνεντεύξεων με προσωπικό του στρατοπέδου και ανήλικους το βρετανικό δίκτυο διαπίστωσε επίσης κρούσματα Covid, διασπορά της ψείρας και έλλειψη καθαρών ρούχων.

Το στρατόπεδο Fort Bliss αποτελείται από τουλάχιστον 12 σκηνές, μερικές από τις οποίες φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αυτές, βγαίνοντας για μία ή δύο ώρες και για να φάνε.

Έχουν επίσης στηθεί σκηνές μόνο την διαμονή του μεγάλου αριθμού άρρωστων παιδιών, που τα ίδια τις αποκαλούν «Covid city». «Εκατοντάδες παιδιά έχουν βγει θετικά στον κορονοϊό» ανέφερε υπάλληλος υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επειδή απαγορεύεται στο προσωπικό να μιλάει για το στρατόπεδο.

Εκτός από Covid-19, έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης και στρεπτόκοκκου από το άνοιγμα του στρατοπέδου στα τέλη Μαρτίου. Ορισμένοι ανήλικοι που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα έχουν παραμεληθεί.

Σε μυστική καταγραφή μιας συνάντησης προσωπικού τον Μάιο, που επικαλείται το BBC, ένας υπάλληλος είπε ότι ένα παιδί είχε βήχα με αίμα και χρειάζονταν επείγουσα ιατρική περίθαλψη. «Είπαν ότι “θα τον στείλουμε για μεσημεριανό γεύμα”, ανέφερε ο υπάλληλος σε ένα άλλο μέλος του προσωπικού».

Εργαζόμενοι είπαν στο BBC ότι τα τρόφιμα είναι εντάξει ως επί το πλείστον, αλλά ένας 15χρονος που βγήκε από κέντρο, ύστερα από 38 ημέρες κράτησης, δήλωσε ότι τρέφονταν άψητο κρέας. «Μερικές φορές το κοτόπουλο είχε αίμα, το κρέας πολύ κόκκινο. Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την πείνα μας και το τρώγαμε, αλλά αρρωστήσαμε» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως προσβλήθηκε από κορονοϊό μόλις έφτασε του στο στρατόπεδο και αρρώστησε σοβαρά. Αφού ανάρρωσε τον έστειλαν πάλι σε γεμάτη σκηνή και αρρώστησε πάλι.

«Όταν πήγαμε να ζητήσουμε φάρμακα, μας κοιτούσαν αυστηρά και πάντα γελούσαν μεταξύ τους», είπε το αγόρι. «Το προσωπικό είπε ότι μπήκε “λουκέτο” σε σκηνή περίπου 800 κοριτσιών τον περασμένο μήνα λόγω ψειρών» πρόσθεσε.

Φωτογραφίες και βίντεο από τις εγκαταστάσεις δείχνουν σειρές από λεπτές κουκέτες, σε απόσταση εκατοστών η μία από τον άλλο, να εκτείνονται μέσα στις τεράστιες σκηνές. «Νομίζω ότι το πλήθος των ατόμων είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι ασθένειες έχουν εξαπλωθεί», σχολίασε ένας εργαζόμενος.

Άγριες αμμοθύελλες σαρώνουν την έρημο Τσιουάουα, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο. «Ολόκληρη η σκηνή αρχίζει να τρέμει, μερικές ανοίγουν και η άμμος μπαίνει μέσα. Πρέπει κυριολεκτικά να προστατέψεις ολόκληρο το σώμα σου από την άμμο», τόνισε μια εργαζόμενη γυναίκα.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας, έχουμε καλυφθεί ολόκληροι από σκόνη, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα», συμπλήρωσε. Το προσωπικό μπορεί να κάνει ντους, αλλά πολλά παιδιά δεν θέλουν γιατί δεν έχουν καθαρά ρούχα και εσώρουχα.

«Είναι θλιβερό να ακούμε τις ιστορίες τους και να βλέπουμε να υποφέρουν,  να ακούμε τα ίδια είδη καταγγελιών ξανά και ξανά για πράγματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν τόσο εύκολα», δήλωσε ένας υπάλληλος. «Αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε φυλακή» σημείωσε.

Στο μεταξύ πολλά παιδιά πέφτουν σε κατάθλιψη ή αυτοτραυματίζονται. «Σκεφτόμουν ότι δεν πρόκειται να φύγω από εκεί, ότι δεν θα έβλεπα ξανά την οικογένειά μου. Μερικές φορές κλαίγαμε. Είχα φτάσει σχεδόν στο σημείο να αυτοκτονήσω», είπε ο 15χρονος.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες εργολάβου δεσμεύονται για διαφάνεια, αλλά δεν απάντησε στις συγκεκριμένες καταγγελίες που αποκάλυψε το BBC υποστηρίζει μάλιστα πως το στρατόπεδο «παρέχει τα απαιτούμενα πρότυπα φροντίδας για παιδιά, όπως καθαρά και άνετα καταλύματα ύπνου, γεύματα, προϊόντα περιποίησης, πλυντήριο, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες».

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική. Η βία, οι φυσικές καταστροφές και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και αλλαγή προεδρίας είναι μερικοί από τους λόγους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

ΟΗΕ: Χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο

ΟΗΕ: Χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται συνολικά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2020 8.521 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε διάφορες συρράξεις, 2.674 σκοτώθηκαν και 5.748 τραυματίστηκαν σοβαρά με την έννοια ότι υπέστησαν ανεπανόρθωτη σωματική βλάβη.

Οι χώρες στις οποίες κυρίως συνέβησαν τα τραγικά αυτά περιστατικά είναι το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και η Μιανμάρ.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται συνολικά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και σε αυτή καταγράφονται το 2020 26.500 σοβαρές παραβιάσεις που έπληξαν 19.300 παιδιά.

Πέρα από τη στρατολόγηση, τους θανάτους και τους βαρύτατους τραυματισμούς, η θλιβερή λίστα περιλαμβάνει επίσης τη σεξουαλική βία, απαγωγές, επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και παρεμπόδιση της πρόσβασης των παιδιών σε ανθρωπιστική βοήθεια.