ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία δεσμεύονται να κινηθούν για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας — Ανησυχητικό: Υποθετικό καιρικό σενάριο για το 2050 γίνεται πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών ενέργειας.

Σε κοινή δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA) μετά τις συνομιλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους την Παρασκευή, οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη δέσμευση του Ριάντ να υποστηρίξει ισορροπημένες παγκόσμιες αγορές πετρελαίου για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και όπως μεταδίδει το Al Jazeera, oι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές διαβουλεύσεις για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να συνεργαστούν ως στρατηγικοί εταίροι στην κλιματική και ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ενεργειακά συμφέροντα ώθησαν τον Μπάιντεν να ταξιδέψει στο βασίλειο, στην πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να δουν τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να προχωρούν στην άντληση περισσότερου πετρελαίου για να βοηθήσουν στη μείωση του υψηλού κόστους της βενζίνης.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή 18 συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες, το διάστημα και η υγειονομική περίθαλψη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας al-Ekhbariya.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συμφώνησαν επίσης στη σημασία του να εμποδίσουν τον αμοιβαίο εχθρό τους, το Ιράν, από την απόκτηση πυρηνικού όπλου, αποτρέποντας περαιτέρω την ανάμιξή του στις «εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίζουν «την ασφάλεια και την εδαφική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας».

 

Ανησυχητικό: Υποθετικό καιρικό σενάριο για το 2050 γίνεται πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα

Ανησυχητικό: Υποθετικό καιρικό σενάριο για το 2050 γίνεται πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα

Πριν δύο χρόνια μετεωρολόγοι στη Βρετανία διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα: πώς θα ήταν μια μετεωρολογική πρόβλεψη το 2050;

Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση ωθεί τα καιρικά φαινόμενα σε ακραίες συμπεριφορές σε όλον τον πλανήτη, οι Βρετανοί μετεωρολόγοι θέλοντας να δουν τον αντίκτυπο που θα είχαν οι καιρικές μεταβολές στις θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2020 βυθίστηκαν σε σούπερ μακροπρόθεσμα κλιματικά μοντέλα για να διαπιστώσουν πώς θα μπορούσε να είναι ένα δελτίο καιρό σε τρεις δεκαετίες από τότε.

«Δεν πρόκειται για πραγματική μετεωρολογική πρόβλεψη», διευκρίνιζαν τα γραφικά του Met Office –της επίσημης βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Είναι εύλογα παραδείγματα καιρού βασισμένα σε κλιματικές προβολές».

Κι όμως, την Δευτέρα και την Τρίτη, οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα – 28 χρόνια νωρίτερα.

Ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Σάιμον Λι, ήταν αυτός που παρατήρησε την εντυπωσιακή ομοιότητα των προβλέψεων για το 2050 με αυτές για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας στη Βρετανία.

«Σήμερα, η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε ο Σάιμον, προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανάρτησή του ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Σε 30 χρόνια, αυτή η πρόβλεψη θα φαίνεται μάλλον τυπική.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, προειδοποίησε τους πολίτες για «ακραία ζέστη» σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανόν να σπάσουν ρεκόρ, προβλέπονται για τη Δευτέρα και ξανά για την Τρίτη», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της.

«Οι νύχτες επίσης θα είναι εξαιρετικά ζεστές για το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό ενδέχεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές», τονίζει.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στις 25 Ιουλίου 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες η βρετανική υπηρεσία Υγείας και η μετεωρολογική υπηρεσία είχαν εκδώσει επίπεδο συναγερμού 3 για κάποιες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

Ο «κόκκινος συναγερμός», το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα, και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν»

Σεϊντή Εύα Σεϊντή Εύα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*