ΗΠΑ: Η Ρωσία “πιθανόν” έχει χάσει τα μισά βαριά άρματα μάχης — Λαβρόφ: Η Ρωσία πολεμά, όπως πολεμούσε ενάντια σε Χίτλερ και Ναπολέοντα

Αυτοκινούμενο πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς Caesar

Αυτοκινούμενο πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς Caesar  

Η Ρωσία “πιθανόν έχει χάσει τα μισά άρματα μάχης της” στις εχθροπραξίες, καθώς είτε καταστράφηκαν είτε “έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών” ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες Παρασκευή πως «πιθανόν» τα μισά βαριά άρματα μάχης που είχε στη διάθεσή του ο στρατός της Ρωσίας έχουν είτε καταστραφεί είτε πέσει στα χέρια των αντιπάλων του αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Η Ρωσία «πιθανόν έχει χάσει τα μισά άρματα μάχης της» στις εχθροπραξίες, καθώς είτε καταστράφηκαν είτε «έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών», είπε η Σελέστ Ουάλαντερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ινστιτούτο μελετών Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security).

Η εκτίμηση αυτή της κυρίας Ουάλαντερ – η οποία πάντως δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό για τις απώλειες των μονάδων τεθωρακισμένων της Ρωσίας – δημοσιοποιείται καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να παραλάβει δεκάδες βαριά άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους του.

Η Βρετανία λέει πως τα άρματα μάχης Challenger 2 που θα διαθέσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρούν στα πεδία των μαχών τον Μάρτιο, ενώ η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου αναμένεται να στείλουν δεκάδες Leopard 2 στο Κίεβο μέχρι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί από την πλευρά της να στείλει 31 άρματα μάχης Abrams, όμως για την παράδοσή τους θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

 

Σ. Λαβρόφ: Η Ρωσία πολεμά σήμερα όπως πολεμούσε εναντίον του Χίτλερ και του Ναπολέοντα

Η Μόσχα οικοδομεί ισχυρότερες σχέσεις με χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία-Ειρηνικό και αλλού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργούς Εξωτερικών, συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με τους πολέμους του Ναπολέοντα και του Χίτλερ κατά της Ρωσίας

Η Ρωσία διεξάγει σήμερα μια μάχη παρόμοια με εκείνη ενάντια στον Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και τον Αδόλφο Χίτλερ τον 20ό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία απέτυχαν παταγωδώς.

«Οι εκκλήσεις για το διαμελισμό της πατρίδας μας γίνονται όλο και πιο ηχηρές», είπε ο Λαβρόφ σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα σε μια εκδήλωση για διπλωμάτες στο ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία μίας εβδομάδας σε χώρες της Αφρικής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε από που προέρχονται αυτές οι εκκλήσεις, αν και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Μόσχα παρουσιάζεται συχνά ως εμπλεκόμενη σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν ολόκληρη τη διεθνή ατζέντα, τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και ολόκληρη τη διεθνή πολιτική αποφάσισαν να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Αποφάσισαν να αντλήσουν από τη θλιβερή εμπειρία του Ναπολέοντα και του Χίτλερ δηλώνοντας ανοιχτά το στόχο της εξόντωσης της Ρωσίας ή της κατά το δυνατόν μέγιστης αποδυνάμωσης της».

Η Μόσχα αυτοπαρουσιάζεται επίσης ως θύμα λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή, υποστηρίζοντας ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία αποτελούν απόδειξη της πρόθεσης να καταστραφεί η Ρωσία.

Με τη σειρά τους, η Δύση και το Κίεβο τονίζουν ότι οι κυρώσεις και οι εξοπλισμοί έχουν σκοπό να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να «απομονώσουν» τη χώρα του απέτυχαν παταγωδώς και η Μόσχα οικοδομεί ισχυρότερες σχέσεις με χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία-Ειρηνικό και αλλού.

«Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το σχέδιο της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία περιβάλλοντάς μας σε κλοιό αποδείχτηκε ένα φιάσκο», είπε.

«Παρά το αντιρωσικό όργιο που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενισχύουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ευρύτερη έννοια αυτής της ιδέας με τη διεθνή πλειοψηφία», είπε.

Το πρόσφατο ταξίδι του βετεράνου υπουργού Εξωτερικών περιελάμβανε χώρες όπως το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Σουδάν, καθώς και το Ιράκ. Πρόσφατα επισκέφθηκε επίσης τη Νότια Αφρική, το Εσουατίνι, την Αγκόλα και την Ερυθραία.