ΗΠΑ: Ζητούν από τον Ερντογάν να ανατρέψει τις αποφάσεις για τα Βαρώσια – Η ΝΔ ομολογεί ότι υπουργοί της έχουν ψευδή πόθεν έσχες;

 ΗΠΑ: Ζητούν από τον Ερντογάν να ανατρέψει τις αποφάσεις για τα Βαρώσια

H πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ

Η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την προκλητικότητα στην Κύπρο και αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος,. Αυτή τη φορά, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ επανέλαβε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά το “τριπλό χαστούκι” που δέχθηκε χθες (29/7) η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η κα Γκάρμπερ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η τελευταία εξέφρασε την ειλικρινή της εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του.

Η κα Δημητρίου ευχαρίστησε την κα Γκάρμπερ ειδικότερα για τη στήριξη της χώρας της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ειδικότερα, για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ εξήραν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές καθοδηγούνται από τον κοινό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Εξάλλου, οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

 

Η ΝΔ ομολογεί ότι υπουργοί της έχουν ψευδή πόθεν έσχες;Η ΝΔ ομολογεί ότι υπουργοί της έχουν ψευδή πόθεν έσχες;

Τα αυγά και τα πασχάλια έχουν χάσει στην Πειραιώς εξαιτίας του καραμπινάτου σκανδάλου με τα πρωθυπουργικά πόθεν έσχες. Η ΝΔ διέψευσε τον εαυτό της κάνοντας επίθεση στη σύζυγο του Παύλου Πολάκη για ένα δηλωμένο μπλοκάκι και παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι πρωτοκλασάτοι υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν πρόβλημα με τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης.

«Είναι αλήθεια ή όχι ότι στο πλαίσιο του επανελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των ετών 2015-2018, ο ορκωτός ελεγκτής που είχε αναλάβει τον έλεγχο του κ. Πολάκη διαπίστωσε ότι στις δηλώσεις του δεν εμφανιζόταν η ατομική επιχείρηση της συζύγου του; Είναι αλήθεια ή όχι ότι του εστάλησαν αρμοδίως σχετικές παρατηρήσεις τον Οκτώβριο του 2020 κατόπιν των οποίων τον Μάρτιο του 2021 υπέβαλε τροποποιητική δήλωση, δηλώνοντας αναδρομικά την ατομική επιχείρηση της συζύγου του; Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Επιτροπή έθεσε τη δήλωση του στο αρχείο στις 23.6.2021, όπως έκανε και με άλλες υποθέσεις, κατόπιν της συμμόρφωσης του αυτής; Πώς λοιπόν ο κ. Πολάκης έχει κάνει σημαία τα πόθεν έσχες άλλων, όταν ο ίδιος είχε στο δικό του σημαντικές παραλείψεις κατά παράβαση του νόμου;» σημειώνει στην τελευταία της ανακοίνωση για τον πρώην αν. υπουργό Υγείας η Πειραιώς μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής πόθεν έσχες, Αθ. Μπούρα, που δικαιώνει πλήρως τον Π. Πολάκη.

Ακόμα κι αν θεωρηθεί ήσσονος σημασίας ότι κατηγόρησαν για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες τον Π. Πολάκη ενώ το τακτικό μέλος της ΝΔ στην Επιτροπή είχε υπερψηφίσει την αρχειοθέτηση της δήλωσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εξής αντίφαση: στον κατάλογο που βρισκόταν το όνομα του αν. τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, εντοπίζονται δεκάδες ονόματα βουλευτών και υπουργών. Λόγου χάρη, του Κων. Καραμανλή. Ως εκ τούτου, εγείρεται το ερώτημα: μήπως η ΝΔ θεωρεί παραβάτες τους υπουργούς και τους βουλευτές της; Γιατί αν έχει πρόβλημα η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ίδιο θα ισχύει και για τα στελέχη της συμπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη για την οποία ελέγχθηκε ο Π. Πολάκης προστέθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και γι΄ αυτό ξεκίνησε αναδρομικός έλεγχος προκειμένου να δηλωθούν στοιχεία τα οποία στο παρελθόν δεν ζητούνταν. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το κόμμα που προκειμένου να βρει επικοινωνιακό αντίβαρο για τις πομπές του πρωθυπουργού, ενοχοποιεί ακόμα και τα ίδια του τα στελέχη.