ΗΠΑ: Ενέκρινε η Γερουσία το πακέτο των 40 δισ. δολαρίων για εξοπλισμό της Ουκρανίας — Βόρεια Κορέα: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ

Η έγκριση του κολοσσιαίου στρατιωτικού πακέτου σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που «απογειώνει» τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και από..

Η έγκριση του κολοσσιαίου στρατιωτικού πακέτου σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που «απογειώνει» τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και από τη Γερουσία, σηματοδοτώνταςτόσο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όσο και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με έμφαση στο «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Το νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εγκρίθηκε με 86 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ έναντι 11 κατά, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε δώσει την έγκρισή της και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Πίσω από τις εύηχες «κορώνες» περί «βοήθειας» στον ουκρανικό λαό, βρίσκονται στρατηγικές κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, όπως ο εκσυγχρονισμός των εξοπλισμών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, η παραπέρα ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και η αναπλήρωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ για τις τεράστιες ποσότητες εξοπλισμών που έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο.

Ανάμεσα σε άλλα το πακέτο προβλέπει:

– Αύξηση της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα αμερικανικά αποθέματα, στα 11 δισ. δολάρια.

– Χρηματοδότηση 6 δισ. στην «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στο Κίεβο.

– Σχεδόν 9 δισ. για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει σχεδόν 4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

– Ένα μικρό μόνο μέρος (περίπου 950 εκατ.) θα δοθεί ως βοήθεια για τους πρόσφυγες.

– Κονδύλια για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών».

Σημαντικό μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει επίσης κράτη του ΝΑΤΟ που δίνουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία, για αντικατάστασή του με αμερικανικούς εξοπλισμούς.

Επίσης, το πακέτο προβλέπει δαπάνες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

 

Βόρεια Κορέα: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥΒόρεια Κορέα: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στον ανεμβολίαστο πληθυσμό - Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ

Ακόμη δύο άνθρωποι πέθαναν και άλλες 263.370 περιπτώσεις ανθρώπων με «πυρετό» ανακοινώθηκαν στη Βόρεια Κορέα, μερικές ημέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 65 νεκρούς επί συνόλου 2,24 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δεν διευκρινίζεται αν ή πόσοι από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ούτε εάν πράγματι οι θάνατοι οφείλονταν σε επιπλοκές της COVID-19, καθώς η απομονωμένη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δεν διαθέτει τα μέσα για να κάνει μαζικές εξετάσεις.

Οι αρχές, πάντως, θεωρούν πως επιτυγχάνουν «καλά αποτελέσματα» στην προσπάθεια να ελεγχθεί η κρίση, καθώς η παραγωγή συνεχίζεται «ομαλά» στη βιομηχανία και στη γεωργία, ενώ γίνονται προετοιμασίες για την επίσημη κηδεία πρώην στρατηγού.

Κανένα εμβόλιο, κανένα φάρμακο

Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψουν θανάσιμες νέες παραλλαγές του ιού εάν η εξάπλωση συνεχιστεί ανεξέλεγκτη στο κράτος 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19, δεν διαθέτει κανένα φάρμακο σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και μοιάζει να βασίζεται σε αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας κατατασσόταν στην 193η θέση επί συνόλου 195 χωρών σε περυσινή μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια στις βορειοκορεάτικες αρχές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση, είπε χθες Τετάρτη στέλεχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στη Σεούλ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*