ΗΠΑ: Εκτός του καταλόγου των τρομοκρατικών οργανώσεων η βασκική οργάνωση ΕΤΑ — Βρετανία: Είμαστε σε συζητήσεις για αποστολή όπλων στη Μολδαβία «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ: Εκτός του καταλόγου των τρομοκρατικών οργανώσεων η βασκική οργάνωση ΕΤΑ

Μια γυναίκα κρατώντας μια ομπρέλα, περνά δίπλα από έναν τοίχο ζωγραφισμένο με πορτρέτα κρατουμένων της ένοπλης ομάδας ETA, στο μικρό χωριό Χερνάνι, στη βόρεια Ισπανία Alvaro Barrientos/AP

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑδιέγραψε πέντε οντότητες από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζει, ανάμεσά τους αυτήν που αφορούσε την βασκική αυτονομιστική παράταξη ETA.

Η ETA («Πατρίδα και Ελευθερία» στη βασκική γλώσσα) ήταν εθνικιστική, αυτονομιστική οργάνωση που έδρασε κυρίως στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία και στη Γαλλία, από την ίδρυσή της το 1959 ως τα χρόνια του 2000.

Πέραν της ETA, διαγράφτηκαν επίσης η ιαπωνική σέκτα Ομ Σινρικιό, η αιγυπτιακή ισλαμιστική οργάνωση Γκαμάα Ισλαμίγια, η ισραηλινή σιωνιστική εξτρεμιστική οργάνωση Καχάνε Χάι και το παλαιστινιακό Συμβούλιο Σούρα των Μουτζαχεντίν των Περιχώρων της Ιερουσαλήμ, που έδρασε στη Γάζα.

Η απόφαση ακολούθησε την τακτική διαδικασία ενημέρωσης του καταλόγου, ώστε να μην περιλαμβάνονται σε αυτόν οργανώσεις που δεν έχουν πλέον δραστηριότητες που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» ή τη δυνατότητα να επιδοθούν σε τέτοιες.

Οι πέντε παρατάξεις πάντως θα παραμείνουν σε άλλη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να εξασφαλιστεί πως δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δεσμευμένα κεφάλαια.

Η ETA διεξήγαγε αιματηρό ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων επί δεκαετίες. Επισήμως, η σύγκρουσή της με το ισπανικό κράτος είχε συνέπεια να σκοτωθούν 800 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 2.600.

Όμως η παράταξη κήρυξε μονομερή εκεχειρία το 2010 προτού τελικά το 2018 ανακοινώσει πως διέλυσε «όλες τις δομές της».

 

Βρετανία: Είμαστε σε συζητήσεις για αποστολή όπλων στη Μολδαβία «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ»

Βρετανία: Είμαστε σε συζητήσεις για αποστολή όπλων στη Μολδαβία «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ»

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ» AP Photo/Czarek Sokolowski

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας αποκάλυψε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους διεθνείς συμμάχους του σχετικά με την αποστολή σύγχρονων όπλων στη Μολδαβία, για την προστασία της από τη Ρωσία.

Όπως είπε η ίδια, θέλει να δει τη χώρα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας, «εξοπλισμένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Η Μολδαβία δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό στόχο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη στην Telegraph, η Τρας είπε: «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τους συμμάχους μας».

«Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής σχετικά με τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία και επειδή οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες», τόνισε.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε πως «εργαζόμαστε για μια κοινή επιτροπή με την Ουκρανία και την Πολωνία για την αναβάθμιση της ουκρανικής άμυνας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι πώς το διατηρείτε αυτό με την πάροδο του χρόνου; Πώς διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία είναι μόνιμα σε θέση να αμυνθεί και πώς εγγυόμαστε ότι θα συμβεί αυτό; Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Και αυτό ισχύει και για άλλα ευάλωτα κράτη, όπως η Μολδαβία».

Σημειώνεται, πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση στην αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Μολδαβία πως μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.

Το CNNi στην Μολδαβία: Κλιμακώνεται η ανησυχία των πολιτών για πιθανή εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μολδαβίας προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και σημείωσε ότι οι δυνάμεις επιδιώκουν την εκτόνωση των εντάσεων στην Υπερδνειστερία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*