ΗΠΑ: «Αιφνιδιαστική» η απόφαση των Ρώσων να αποχωρήσουν από τον ISS — ΟΗΕ: Οι πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ίσως πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα

ΗΠΑ: «Αιφνιδιαστική» η απόφαση των Ρώσων να αποχωρήσουν από τον ISS

Η διευθύντρια για τον ΔΔΣ στη ΝΑΣΑ, Ρόμπιν Γκέιτενς, διαβεβαίωσε το πρωί ότι η υπηρεσία της δεν είχε λάβει «καμία επίσημη δήλωση»

ISS: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι η «αιφνιδιαστική» αποχώρηση των Ρώσων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024 είναι «λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι μια λυπηρή εξέλιξη, δεδομένης της ουσιαστικής επιστημονικής εργασίας που πραγματοποιείται στον ΔΔΣ, της πολύτιμης επαγγελματικής συνεργασίας που έχουν διατηρήσει οι διαστημικές μας υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαιτέρως ενόψει της ανανεωμένης μας συμφωνίας συνεργασίας στις διαστημικές πτήσεις», δήλωσε ο Νεντ Πράις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Από ό,τι καταλαβαίνω, η δημόσια ανακοίνωσή τους μας ξάφνιασε», υπογράμμισε.

Η διευθύντρια για τον ΔΔΣ στη ΝΑΣΑ, Ρόμπιν Γκέιτενς, διαβεβαίωσε το πρωί ότι η υπηρεσία της δεν είχε λάβει «καμία επίσημη δήλωση» σε σχέση με τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον ΔΔΣ, κατά τη διάρκεια διαστημικού συνεδρίου στην Ουάσινγκτον.

«Άρα, θα συζητήσουμε περισσότερο για τα σχέδιά τους», πρόσθεσε.

 

ΟΗΕ: Οι πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ίσως πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα

Τετραμερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τις εξαγωγές σιτηρών: Ρωσία – Ουκρανία κάθονται στο ίδιο τραπέζι | LiFO

Πολύ σύντομα θα αρχίσει η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη Τούρκος αξιωματούχος.

Tο κέντρο που θα εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να ανοίξει επίσημα την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια συμφωνία ορόσημο που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το πρώτο πλοίο είναι πιθανό να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε μερικές ημέρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την Παρασκευή, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα σιλό λόγω του πολέμου, ώστε να μετριαστεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέψει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία θα πρέπει να παρακάμψουν τις νάρκες, και θα διενεργήσει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα. Όλα τα πλοία διέρχονται μέσω τουρκικών υδάτων.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως όλες οι λεπτομέρειες έχουν επιλυθεί, περιλαμβανομένης μιας ασφαλής διαδρομής πλοίων που δεν θα απαιτεί την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών.

“Δεν θα πάρει περισσότερο από μερικές ημέρες. Φαίνεται πως τα πρώρα σιτηρά θα φορτωθούν αυτή την εβδομάδα και η εξαγωγή τους από την Ουκρανία θα λάβει χώρα”, είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία.

Η συμφωνία τέθηκε σχεδόν αμέσως σε κίνδυνο όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου, μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν με τη συμφωνία — την πρώτη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έκτο μήνα.

Όλα τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στo JCC για να παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία εξήγαγαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.