Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσει το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικόπριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχουστον Λευκό Οίκο, η οποία προβλέπεται να γίνει την Τρίτη.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος στην πτήση του προς το Μαϊάμι, όπου θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Τραμπ προέβλεψε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντιδράσουν αρνητικά στο σχέδιό του «στην αρχή», διαβεβαίωσε όμως πως το σχέδιό του θα τους ωφελήσει.
«Είναι σπουδαίο σχέδιο», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι ένα σχέδιο που μπορεί στ’ αλήθεια να φέρει αποτέλεσμα», επέμεινε ο Τραμπ.
Την Πέμπτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς γνωστοποίησε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Νετανιάχου και τον βασικό αντίπαλό του στις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, τον Μπένι Γκαντς, για να συζητήσουν την πολιτική πτυχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η αποκάλυψη της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένα.
Η παρουσίαση αυτής που ο Τραμπ αποκαλεί «τη συμφωνία του αιώνα» αναβλήθηκε δύο φορές πέρυσι, λόγω των δύο πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που όμως δεν ήραν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ. Νέες πρόωρες εκλογές διεξάγονται στη χώρα τον Μάρτιο, για τρίτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο.
Αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι
Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο του Τραμπ, καθώς ήδη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχουν πάψει να θεωρούν την Ουάσινγκτον αμερόληπτο μεσολαβητή και πρακτικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «προειδοποιούμε το Ισραήλ και την αμερικανική κυβέρνηση να μην περάσουν τις κόκκινες γραμμές» και πρόσθεσε πως «εάν αυτή η συμφωνία ανακοινωθεί με αυτούς τους όρους, τους οποίους απορρίπτουμε, η [παλαιστινιακή] ηγεσία θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα απαιτήσουμε το Ισραήλ να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του ως δύναμη κατοχής».
Νέες παράνομες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδει η Τουρκία
Στην έκδοση νέων παράνομων αδειών στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO προχωρά το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, προκειμένου να ξεκινήσει την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολή Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχος.
«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Σημείωσε επίσης ότι δύο σεισμογραφικά, τα Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.
Στις 16 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.
Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, την Κυριακή,πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.
«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.