ΗΠΑ: Ένοχο πρώην στέλεχος θυγατρικής εταιρείας της Novartis για συμμετοχή σε καρτέλ φαρμάκου – Ποινικό αδίκημα η εκφόβιση των προστατευόμενων μαρτύρων από τον Άδωνη

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ δυσφημεί διεθνώς τη χώρα με το ανελέητο «κυνήγι» που έχει εξαπολύσει στους προστατευόμενους μάρτυρες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ενοχή του πρώην διευθυντή θυγατρικής εταιρείας της Novartis για συμμετοχή σε καρτέλ στο χώρο του γενόσημου φαρμάκου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρώην διευθυντής της εταιρείας Sandoz, θυγατρικής της Novartis, Hector Armando Kellum, συμμετείχε στη διαμόρφωση τιμών στο χώρο του γενόσημου φαρμάκου. To στέλεχος συμφώνησε μάλιστα να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες στις έρευνες οι οποίες συνεχίζονται. Η Sandoz είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα καθώς, όπως αναφερόταν στα έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, φέρεται να είχε παίξει κομβικό ρόλο στη δωροδοκία γιατρών μέσω συνεδρίων και όχι μόνο.

«Με τη σημερινή ενοχή, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζει τη δίωξη υψηλόβαθμων στελεχών που συνωμοτούν για να εξαπατήσουν τους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους καταναλωτές της Αμερικής αυξάνοντας τις τιμές σε φάρμακα ζωτικής σημασίας» δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Makan Delrahim του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Η σημερινή ένοχη του πρώην ανώτερου στελέχους φαρμακευτικών εταιρειών είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αφοσίωσης και της αποφασιστικότητας που εκδηλώνουν οι νομικές και ερευνητικές ομάδες”, δήλωσε ο αρμόδιος στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή των ΗΠΑ, Scott Pierce».

«Το FBI και οι συνεργάτες μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το αμερικανικό κοινό να έχει πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική αγορά φαρμάκων. Δεν θα σταθούμε, ενώ μεγάλες εταιρείες και στελέχη επιχειρήσεων στην εξουσία προσπαθούν να καλύψουν τους κανόνες σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών», δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI Timothy R. Slater

Οι αποκαλύψεις του Documento

Tη συγκεκριμένη υπόθεση είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο σε δημοσίευμά του το documentonews.gr. Σύμφωνα με αυτό, στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης είχε μπει η Sandoz, καθώς και ακόμη 18 φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν κατά πόσο οι εταιρείες αυτές συνεργάστηκαν παρανόμως μεταξύ τους για «την τεχνητή διόγκωση και χειραγώγηση των τιμών σε περισσότερα από 100 διαφορετικά γενόσημα φάρμακα».

Στις 524 σελίδες της αγωγής που κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας Γουίλιαμ Τονγκ από το Κονέκτικατ, έπειτα από καταγγελίες (complaints) 44 πολιτειών των ΗΠΑ, περιγράφονται αναλυτικά επικοινωνίες μεταξύ στελεχών των εταιρειών αυτών προκειμένου να χειραγωγήσουν την αγορά του γενόσημου φαρμάκου στις ΗΠΑ, αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων σε βάρος του συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα των αμερικανικών αρχών, τα στελέχη της Sandoz επικοινωνούσαν με συναδέλφους τους από άλλες φαρμακευτικές προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα και να μη μειωθούν μέσω του ανταγωνισμού.

Μάρτυρες με κωδικούς

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ανώτερα στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών εκμεταλλεύτηκαν τις συναντήσεις τους λόγω της δουλειάς τους σε εκθέσεις, συνέδρια πελατών κλπ., με αποτέλεσμα να αναπτύξουν μεταξύ τους σχέσεις. Πρόκειται για 15 στελέχη τα οποία ήταν υπεύθυνα για τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τις τιμές. Οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι αυτό που έκαναν ήταν παράνομο. Για τον λόγο αυτό επέλεγαν να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε απευθείας σε συναντήσεις είτε μέσω κινητού τηλεφώνου. Οχι όμως μέσω γραπτών μηνυμάτων, ώστε να μην αφήνουν «γραπτό αρχείο». Στην αγωγή γίνεται αναφορά σε γεύματα, πάρτι, εκδρομές, γκολφ, δείπνα αλλά και «βραδιές κοριτσιών» που διοργανώθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η μεταξύ τους συνεργασία.

Κατά την έρευνα, όπως αναφέρεται στην αγωγή, αρκετά στελέχη συνεργάστηκαν με τις αρχές. Για παράδειγμα στελέχη της Sandoz αναφέρονται με τις κωδικές ονομασίες CW-1, CW-2 κ.λπ. Οπως ακριβώς έγινε και με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. Στις ΗΠΑ όμως κανένα πολιτικό κόμμα και κανένα ΜΜΕ δεν έκανε λόγο για «σκευωρία» και «κουκουλοφόρους που η ταυτότητά τους θα αποκαλυφθεί».

Η Sandoz και η Ελλάδα

Τo όνομα της Sandoz αναφερόταν στα έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα το 2018. Η εταιρεία φέρεται να είχε παίξει κομβικό ρόλο στη δωροδοκία γιατρών μέσω συνεδρίων.

Όπως αναφερόταν στα έγγραφα του FBI, η φαρμακευτική φέρεται να παρείχε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής για εθνικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια. Το αντάλλαγμα ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis.

Επιπλέον η Sandoz διοργάνωνε ομάδες συζήτησης που παρείχαν στους γιατρούς πληροφορίες για την εταιρεία μαζί με ένα Σαββατοκύριακο ψυχαγωγίας. Σκοπός δεν ήταν άλλος από το να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis. Εάν ο γιατρός δεν συμφωνούσε, πολύ απλά δεν λάμβανε μέρος. Μια άλλη μέθοδος ήταν η διεξαγωγή επιστημονικής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν γιατροί, καθώς και τα ηλεκτρονικά πάνελ.

 

Βαγγέλης Τριάντης

 

Ποινικό αδίκημα η εκφόβιση των προστατευόμενων μαρτύρων από τον Άδωνη

Συχνά ο νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντιμετωπίζεται «χλιαρά» από τα ΜΜΕ (και από τους πολίτες) καθώς η ίδια του η πορεία από το ΛΑΟΣ ως τη Νέα Δημοκρατία με την παρουσία τους ως τηλεπωλητής με αρκετά γραφικές αιχμές εκλαμβάνεται ως μια απλή «ιδιαιτερότητά» του.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ωστόσο είναι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σε έναν νευραλγικό τομέα, αυτό της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων το όνομα του οποίου, μαζί με άλλων, περιλαμβάνεται στις εκατοντάδες σελίδες της υπόθεσης-σκανδάλου Novartis.

Η ρητορική του Άδωνη Γεωργιάδη όσον αφορά την προσπάθειά του το σκάνδαλο της Novartis να μετατραπεί σε «σκευωρία» (όπως θα επιθυμούσαν πολλά ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο) λαμβάνει ωστόσο ιδιαίτερες διαστάσεις που ανάγονται στον ποινικό κώδικα.

Όπου βρεθεί και όπου σταθεί καταφέρεται κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, και με δηλώσεις του άμεσα ή έμμεσα επιχειρεί τον εκφοβισμό τους, παρότι ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων καλύπτεται και με κοινοτική οδηγία.

«Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του είναι ζήτημα ωρών, από την εισαγγελία για τα περαιτέρω», είπε την Τρίτη 18/02/2020 ο Άδωνης Γεωργιάδης καταλύοντας κάθε θεσμό και νόμο.

Είναι απορίας άξιο πως μια χώρα και ένα πολιτικό σύστημα θέλει ταυτόχρονα να έχει δημοκρατικό και ευρωπαϊκό πρόσημο και παράλληλα να δίνει το δικαίωμα και το βήμα σε έναν λειτουργό του – το όνομα του οποίου φιγουράρει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – να στρέφεται και να απειλεί τους μάρτυρες.

Όπως και να έχει ο εκφοβισμός των μαρτύρων αποτελεί ποινικό αδίκημα όσο ψηλά κι αν βρίσκεται ο εκβιάζων.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με την πλήρη ανοχή και στήριξη από τη Ν.Δ., τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ…