«Ημέρα Κυρίου» με θανάσιμα αμαρτήματα

Μια Κυριακή, από το πρωί μέχρι το βράδυ, εκτυλίσσεται το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης. Πρόσωπα με αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις ξετυλίγουν μια μικρογραφία της κοινωνίας και των στερεοτύπων της, αποκαλύπτοντας όψεις της εξουσίας

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά μια Κυριακή; Ειδικά όταν ξεκινά νωχελικά δίπλα στην πισίνα. Καθόλου άσχημα, μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Αν είναι δική σου η πισίνα. Γιατί δεν είναι για όλους σχόλη… Ομως μόνο έτσι όπως φαίνονται δεν είναι τα πράγματα. Μία πέτρα, ως άλλος λιθοβολισμός, διαταράσσει την εύθραυστη ισορροπία και αποκαλύπτει τι κρύβεται στα μύχια των ανθρώπων. Κι αν κάποιος θα μπορούσε να δει το «Ημέρα Κυρίου» σαν μια αλληγορία, να θίγει τα θανάσιμα αμαρτήματα, ωστόσο η «αμαρτία» να είσαι αδύναμος έχει άλλη βαρύτητα, λες και η ταξική συνείδηση φέρει μεγαλύτερο άχθος σε αυτή τη ζωή.

Στο νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, του συγγραφέα των «Αξύριστων πηγουνιών» και του «Αγριου σπόρου», το «Ημέρα Κυρίου», που παίζεται στο Θέατρο Σταθμός, όλοι έχουν δίκιο και άδικο αλλά κανένα από τα πρόσωπα του έργου δεν δικαιώνεται και κανένα δεν κερδίζει τίποτα περισσότερο από ένα μικρό μερίδιο επίγνωσης. Πρόσωπα με αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις ξετυλίγουν μια μικρογραφία της κοινωνίας και των στερεοτύπων της, αποκαλύπτοντας όψεις της εξουσίας. Σε αυτήν την πολυσημία του έργου διεισδύει στη συζήτησή μας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός και σκηνοθέτης της παράστασης Μάνος Καρατζογιάννης.

-Τι αντιπροσωπεύει για σας το έργο;

Είναι ένα έργο που φέρνει στο επίκεντρο τον άνθρωπο για να μας θυμίζει πόσο σκληροί έχουμε γίνει στις μέρες μας. Είναι ρεαλιστικό, όπως όλα τα έργα του Τσίρου, αλλά εμπεριέχει και μια μορφή παραβολής. Γι’ αυτό λέγεται και «Ημέρα Κυρίου»: όλα εκτυλίσσονται μια Κυριακή, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάποιοι αργούν, κάποιοι εργάζονται σκληρά κι εδώ υπάρχει ένας υπαινιγμός για την κοινωνική ανισότητα η οποία στις μέρες μας μεγαλώνει πολύ. Ομως όλα αυτά τα μηνύματα που εμπεριέχει το έργο είναι δοσμένα με χιούμορ, μέσα από ποιητικές ρωγμές που έχει η γραφή του Γιάννη (Τσίρου). Κυρίως όμως έχει να κάνει με τη δική μας ανάγνωση και την επίγνωση. Και η επίγνωση έρχεται πάντοτε εκ των υστέρων. Ετσι, μια Κυριακή που ξεκινά με χαλαρούς ρυθμούς κλιμακώνεται στην παράσταση και χαρίζει, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα που έχουν κάτι το θείο, ένα μερίδιο επίγνωσης για όλους, μεγάλο ή μικρό, σχετικό με τη ζωή, την ύπαρξή τους και τον τρόπο που σχετίζονται.

-Το έργο θίγει και διάφορες μορφές ανισότητας: ταξική, φυλετική και θρησκευτική ωστόσο…

Και φυσικά την εξουσία και το πόσο εξευτελιστική είναι στη βάση της και για αυτόν που την ασκεί και για αυτόν πάνω στον οποίο ασκείται. Μια εξουσία που έχει διάφορες μορφές, ταξική, αυτή που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια, η συνενοχή – κάποιες φορές ακόμη σε ένα επίπεδο θεολογικό σκέφτομαι τη φράση που λέει ο Ματθαίος, «αν υπάρχει κάποιος εκεί πάνω σίγουρα έχει εξαντλήσει την τιμωρία του πάνω μας». Κυριαρχεί το δίπολο της εξουσίας και του ανθρώπου…

-Θίγει ακόμη και τον φθόνο, σαν «τιμωρία σε αυτούς που τον προκαλούν»…

Εμμέσως το έργο αναφέρεται με έναν τρόπο σε όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα… Από κει και πέρα θίγει διάφορα σύγχρονα ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις μέσα από ένα πρόσωπο που είναι δραματουργικά απόν, τον κηπουρό και την οικογένειά του. Οπως συμβαίνει συχνά στα σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, δημιουργούν ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στα έργα, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο την έξωθεν απειλή όπως την αισθάνονται οι Ελληνες αλλά συχνά και την εσωτερική απειλή που αντιμετωπίζουν και ξεκινά μέσα από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το έργο ερμηνεύουν οι Μάξιμος Μουμούρης, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Αθανασόπουλος, Αναστασία Παντούση. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Πούλιος, το σκηνικό η Τέτα Τσαβδαρίδου και τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα.

INFO: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο. Τηλ: 2105230267. Μέχρι τις 22/5. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 18.00. Εισιτήρια: Παρασκευή 10 (μειωμένο), 12 ευρώ, Σάββατο & Κυριακή 13 (μειωμένο), 15 ευρώ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Προπώληση στο viva.gr

Ιωάννα Σωτήρχου