Ηλιόπουλος: Εδώ και τώρα πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ! — Στο παναγροτικό συλλαλητήριο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα Παρασκευή 18/3

Στην Γκράβα και την Λαμπρινη ο Νάσος Ηλιόπουλος

Κακογυρισμένη φάρσα και προσβολή απέναντι στην κοινωνία χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, το σόου Μητσοτάκη για την ακρίβεια.

«Δεκατρία ευρώ το μήνα για τη βενζίνη είναι πραγματικά αστείο ποσό. Το πρώτο μέτρο που πραγματικά χρειάζεται σήμερα, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη στην οποία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, σημείωσε επισημαίνοντας πως η αύξηση στα 800 ευρώ  δεν θα ενίσχυε μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού κατευθύνεται στην κατανάλωση.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα-κοροϊδία, ανέφερε ότι η  κυβέρνηση της ΝΔ πρακτικά έχει εφαρμόσει πλαφόν στους μισθούς και έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα κέρδη.

«Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και οι τιμές να πέσουν, για να μείνει όρθια η κοινωνία», σημείωσε αναφερόμενος στην έρευνα του  ΙΝΕ-ΓΣΕΕ όπου μόνο για το Γενάρη –με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού- «ένας εργαζόμενος που είναι στο βασικό μισθό έχει χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης». Παράλληλα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 19 του μήνα.

«Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την ίδια στιγμή να φορολογήσουμε με έναν έκτακτο τρόπο τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες θα έχουν περίπου 1 δισ. κέρδη. Αυτά πρέπει να φορολογηθούν και με αυτά τα χρήματα να στηριχθούν παρεμβάσεις για την κοινωνία, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αντίθετα, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», εξήγησε. «Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε με νόημα: «αυτό είναι παράξενο πράγμα για τη ΝΔ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αντοχών της οικονομίας όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ το χρόνο ή όταν τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν στον εαυτό τους bonus 60.000, υπάρχει όμως πρόβλημα αντοχών όταν οι πολίτες παίρνουν 13 ευρώ το μήνα».

«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για ένα χρόνο, θα στοίχιζε 1,5 δισ. –αυτό είναι απόλυτα εφικτό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ανέφερε ότι «η αύξηση του βασικού μισθού δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως θα έχουμε περισσότερα έσοδα και για τα δημόσια ταμεία».

Επανέλαβε δε ότι «αν μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αντί να επιδοτούμε την αισχροκέρδεια, θα εξοικονομήσουμε χρήματα για να στηρίξουμε ουσιαστικά την κοινωνία». «Άλλωστε όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων», σημείωσε και εξήγησε: «μόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στην οποία προχώρησε η ΝΔ, κοστίζει στους πολίτες 1,5 δις. το χρόνο, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει 7 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις». «Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήνει την κοινωνία να παγώνει μπροστά στα τιμολόγια της ενέργειας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική της ΝΔ είναι μία πανδημία μέσα στην πανδημία», τόνισε, λέγοντας ότι «χρειάζονται εκλογές, η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη». «Πρέπει να υπάρξει ένα γρήγορο σχέδιο ρύθμισης του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία διαφορετική πολιτική υπέρ των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στο παναγροτικό συλλαλητήριο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σήμερα Παρασκευή 18/3

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαιρετίζει τους αγώνες του αγροτικού κόσμου για επιβίωση, για συνέχιση της παραγωγής και κάλυψη των διατροφικών αναγκών των Ελλήνων πολιτών

Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητ​ήριο ανακοίνωσαν πολλοί αγροτικοί φορείς  με πρώτες τις επιτροπές των μπλόκων και στο οποίο δηλώνουν συμμετοχή οι περισσότεροι αγροτικοί φορείς της χώρας.

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.  Στις επιπτώσεις της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας του βιώνουν οι παραγωγοί από το καλοκαίρι του 2021, ήρθαν να προστεθούν και οι τραγικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, αρνητικό  ρόλο παίζει και η στάση της κυβέρνησης στα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Μια κυβέρνηση που τρέχει πίσω από τα προβλήματα, όταν δεν τα δημιουργεί η ίδια, με την λογική της χορήγησης ασπιρίνης σε ετοιμοθάνατο. Μιας κυβέρνησης που όποια μέτρα έχει πάρει έως τώρα είναι αναποτελεσματικά, προσχηματικά και εξυπηρετούν μόνο το επικοινωνιακό της προφίλ.

Με τους αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν, τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους και τους αλιείς να μην μπορούν να βάλουν πετρέλαιο στα καΐκια τους και όλους να μην μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαιρετίζει τους αγώνες του αγροτικού κόσμου για επιβίωση, για συνέχιση της παραγωγής και κάλυψη των διατροφικών αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

Καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις γιατί ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι αναντικατάστατος για την οικονομία της χώρας και της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας των πολιτών.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ μαζί με τους αγρότες για:

·         Άμεσο μηδενισμό του ΕΦΚ  σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου  και μηδενισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα

·         Γενναία επιδότηση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων.

·         Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

·         Σχεδιασμός για παραγωγή το αμέσως επόμενο διάστημα των αναγκαίων για την οικονομία και τη διατροφή αγαθών.

·         Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 €

·         Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

·         Δημιουργία εθνικών αποθεμάτων και επιβολή  πλαφόν ανώτατης τιμής στα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση

·         Άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΟΛΟΙ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/3/2022 ΣΤΗ 1:00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ