Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και σύγχυση στους καταναλωτές από τις ρήτρες της αγοράς ηλεκτρισμού.
Μόνο… προς τα πάνω οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, που συνδέονται με τη λειτουργία των νέων αγορών και των συμμετεχόντων σε αυτές, ενώ αυξάνεται και η ζήτηση λόγω και των καιρικών συνθηκών, δημιουργώντας περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς πλέον με την επιβολή ρητρών τα όποια επιπλέον κόστη της αγοράς μετακυλίονται στη λιανική.
Χθες, εν μέσω καύσωνα και συνακόλουθα αυξημένης ζήτησης (προβλεπόταν στην αιχμή να ξεπεράσει και τις 8.100 μεγαβατώρες), η ανώτατη τιμή υπολογιζόταν σε 127,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση τιμή σχεδόν στα 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Μάιο η μέση τιμή βρισκόταν λίγο πάνω από τα 76 ευρώ/MWh.
Μάλιστα φαίνεται ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος λόγω της αυξημένης θερινής ζήτησης επιστρατεύτηκε και η λιγνιτική παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, σημειωτέον, έχει ενεργοποιήσει ρήτρα CO2 για το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, που μετά (από τις 5 Αυγούστου) θα αντικατασταθεί από ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, όπως εφαρμόζεται ήδη εδώ και μήνες από τους ιδιώτες προμηθευτές. Θυμίζουμε ότι ανοδικά κινούνται οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, όπως και του φυσικού αερίου…
Προφανώς πρόκειται για νέες, έμμεσες αυξήσεις στα τιμολόγια, μετά τις… άμεσες που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Σεπτέμβριο 2019, που ωστόσο δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων με ασφάλεια και ακρίβεια αφού συνδέονται με τις διακυμάνσεις των αγορών ενέργειας.

Ανατιμήσεις στο ρεύμα και επίλυση… ασκήσεων
Για σύγχυση στους καταναλωτές από τον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρισμού, καθώς καλούνται “να λύσουν την άσκηση” των ρητρών και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους κάνουν λόγο 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου.
Όπως τονίζουν, οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ανέχεται “παιχνίδια” εκατομμυρίων στην αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.
Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν “ασκήσεις” κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής ο τρόπος τιμολόγησης, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης παραπόνων – καταγγελιών καταναλωτών από τη ΡΑΕ και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση τιμών. Μιλούν δε για ανάγκη μείωσης των τιμολογίων ζητώντας μέτρα από το αρμόδιο ΥΠΕΝ, αλλά και για τους πολίτες, που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%, με στοιχεία έρευνας ΕΚΠΟΙΖΩ) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.
Αναταραχή στον τουρισμό! «Βάρεσε κανόνι» ο όμιλος Μουζενίδη
Πλήγμα και μάλιστα ισχυρότατο για τον τουρισμό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής η αναστολή λειτουργίας που αποφάσισε ο όμιλος Μουζενίδη.
Εκφράζονται ανοιχτά πια οι φόβοι πως το πρώτο ηχηρό κανόνι στον τουριστικό κλάδο εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που δημιούργησε η υγειονομική κρίση είναι πολύ πιθανό να ακουστεί το προσεχές διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική εκφράζουν οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου μετά την αναστολή εργασιών του ομίλου Μουζενίδη, ο οποίος πρωτοστατούσε τα τελευταία χρόνια στη μεταφορά τουριστών από τη Ρωσία και στον οποίο δουλεύουν πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες.
Ο όμιλος κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή αίτηση αναστολής λειτουργίας στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με πληροφορίες που χθες επιβεβαίωσε η εταιρεία Mouzenidis Travel με ανακοίνωση – επιστολή προς εργαζόμενους, προμηθευτές, πελάτες και συνεργάτες της. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ήδη εδώ και περίπου ένα χρόνο βρισκόταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τη διάσωση της εταιρείας και τονίζει ότι προτεραιότητά της αποτελεί η εξόφληση των προμηθευτών και η αποκατάσταση του brand Mouzenidis έναντι όλων. Υπόσχεται αναδιάρθρωση και επιστροφή, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Κατάρρευση των εσόδων
Και αυτό διότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλος εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυσαν το 2020 στον τουριστικό τομέα λόγω της πανδημίας Covid-19 έγιναν οικονομικά αδιέξοδα μετά και τον θάνατο του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη από κορωνοϊό ενόσω βρίσκονταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Ρωσία.
Την κατάθεση της αίτησης αναστολής εργασιών αποκάλυψε προχθές το makthes.gr και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε κάποια σχετική διάψευση από τη διοίκηση του ομίλου Μουζενίδη. Για το κόστος που πλήρωσε ο όμιλος εξαιτίας της πανδημίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 έχασε σχεδόν το 95% των εσόδων του, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, εξαιτίας των περιορισμών που υπήρχαν λόγο της πανδημίας. Από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τέλη Ιουλίου 2020 είχε εισπράξει για κρατήσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν μόλις 5,7 εκατ. ευρώ, όταν τους αντίστοιχους μήνες του 2019 οι εισπράξεις αυτές ήταν στα 122,8 εκατ. ευρώ.

70 εκατ. ευρώ τα χρέη προς ξενοδόχους
Η είδηση ότι ο όμιλος Μουζενίδη μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά» έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ξενοδόχους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους εργαζόμενους στις περίπου είκοσι εταιρείες που διαθέτει. Υπολογίζεται ότι το άνοιγμα που έχει μόνο προς τους ξενοδόχους αγγίζει ή και ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ και αν ο όμιλος «βουλιάξει», αυτό θα είναι ακόμη ένα τεράστιο χτύπημα στον τουριστικό κλάδο της περιοχής. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ήδη η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών σε Ρωσία και Ελλάδα, ενώ ουδείς γνωρίζει αν η παύση εργασιών αφορά και την αεροπορική εταιρεία «Ellinair», συμφερόντων Μουζενίδη, και τα αεροσκάφη της παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος παρά το άνοιγμα του τουρισμού.
«Η αναστολή λειτουργίας του ομίλου Μουζενίδη θα επηρεάσει κατά πολύ πολλά ξενοδοχεία που συνεργάζονταν μαζί του. Αν η αίτηση αφορά και την αεροπορική εταιρεία, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, κυρίως για τις μονάδες που δουλεύουν με Ρώσους τουρίστες» σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης. Όπως εξήγησε, «υπήρχαν πολλών ειδών συνεργασίες ξενοδοχείων με τον όμιλο Μουζενίδη, άλλα τα νοίκιαζε εξ ολοκλήρου, σε άλλα απλώς πλήρωνε δωμάτια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Κάθε χρόνο διακινούσε τεράστιο αριθμό Ρώσων τουριστών. Αυτός έφερε τους Ρώσους στη Χαλκιδική». Κατά την άποψή του, «το πλήγμα αφορά τον τουρισμό όλης της χώρας. Τα οικονομικά ανοίγματα που υπήρχαν και ο άδικος χαμός τού Μπόρις έφεραν αυτό το αποτέλεσμα» υποστηρίζει.