Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε πλατφόρμα οι αιτήσεις για τα αναδρομικά μέχρι 600 ευρώ — Ελλάδα, Βουλγαρία συμφώνησαν να επιδιώξουν κοινές αγορές φυσικού αερίου — ESM: Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης 250 δισ. ευρώ

Μοιράζει «εγκεφαλικά» η ΔΕΗ με «φουσκωμένους» λογαριασμούς! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ποια στοιχεία θα δηλώσετε στην αίτηση στην πλατφόρμα για το επίδομα 600 ευρώ στο ρεύμα και ποια θα διασταυρώνει το σύστημα μέσω της ΑΑΔΕ.

Οι καταναλωτές θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να εισπράξουν επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.

Το ποσό της επιδότησης, που μπορεί να φτάσει μέχρι 600 ευρώ, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και έχει αναδρομική ισχύ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά στοιχεία της αίτησης των δικαιούχων που θα πρέπει να καταχωρήσουν στην αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι:

Ο αριθμός του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος
Ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου της επιδότησης.

Το σύστημα θα διασταυρώνει:

Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή. Π.χ. οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό εξ αυτών αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.

Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Πόση επιδότηση δικαιούστε – Παράδειγμα

Από το άθροισμα των επιβαρύνσεων στον καταναλωτής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαίου, θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί.

Επί της διαφοράς, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Για παράδειγμα, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Το ανώτατο ποσό πίστωσης θα φτάσει στα 600 ευρώ. Εκτιμάται ότι συνολικά τα νοικοκυριά θα εισπράξουν περί τα 200 εκατ. ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο.

 

Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν να επιδιώξουν κοινές αγορές φυσικού αερίουΕλλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν να επιδιώξουν κοινές αγορές φυσικού αερίου

Bulgargaz και ΔΕΠΑ συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Πέμπτη να επιδιώξουν κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ σύμφωνα με το Reuters.

Η Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις παραδόσεις να μειώνονται στις 27 Απριλίου μαζί με την Πολωνία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η βαλκανική χώρα, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζει τώρα για περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η Σόφια φιλοξενεί μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την παρακολούθηση της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Φιλοξενεί επίσης ένα φόρουμ ενεργειακών αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της βόρεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Assen Vassilev.

“Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή και να κόψουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία μια για πάντα”, είπε ο Vassilev στο φόρουμ.

Η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και η ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου για την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνει το Reuters. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του μοναδικού της τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα στα ανοιχτά της Αθήνας σύντομα και να κατασκευάσει έναν νέο τερματικό σταθμό LNG έξω από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος του 2023, είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

 

ESM: Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης 250 δισ. ευρώESM: Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης 250 δισ. ευρώ

Ο ESM έχει έτοιμο σχέδιο για την συγκρότηση ενός νέου Ταμείου Στήριξης ύψους 250 δισ. ευρώ.

Μερικούς μήνες πριν από την αποχώρησή του ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM στα δύσκολα χρόνια της κρίσης του χρέους, αφήνει να διαρρεύσει η είδηση ότι ο Οργανισμός του οποίου ακόμα προΐσταται έχει έτοιμο σχέδιο για την συγκρότηση ενός νέου Ταμείου Στήριξης ύψους 250 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρόσφατα, θα αφορά στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση χωρίς δική τους ευθύνη. Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έχουν την ίδια πηγή, ήτοι στελέχη του ESM, αφορούν στην οικονομική στήριξη οικονομιών της Ευρώπης που κινδυνεύουν οι ίδιες τόσο από τις συνέπειες της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ο δικός τους κίνδυνος μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό και να προκαλέσει «ζημία» στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει η στήριξη αυτή, αν δηλαδή θα είναι «δωρεάν» βοήθεια, ή θα έχει τη μορφή δανείων.

Το πρώτο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να διατεθεί από τον ESM στο τέλος της άνοιξης του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε στο μεγαλύτερο μέρος του τη μορφή δανείων και μάλιστα με δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και για τον λόγο αυτό έμεινε λίγο πολύ στα αζήτητα από την πλειονότητα των χωρών μελών, καθώς οι μνήμες από τις μνημονιακές συμβάσεις δανείων του ESM προς την Ελλάδα ήταν… ζωντανές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ESM έμεινε με πολλά διαθέσιμα και λίγους… πελάτες.

Σήμερα, καθώς η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή για τις οικονομίες της Ευρωζώνης με τον πληθωρισμό και την ύφεση να διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και παράλληλα παραμένουν φορτωμένες με υπερβάλλον χρέος ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή το υπερ-χρέος στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει το πλέον επικίνδυνο καθώς εκεί δημιουργούνται όλες οι πιέσεις για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ λόγω του πληθωρισμού ήδη κινείται σε κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά τις αποδόσεις των ομολόγων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τόσο οι συνέπειες από τον κατά τα φαινόμενα διαρκή πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και οι επιπτώσεις από τα εκτεταμένα lockdown στην Κίνα (αφορούν το 40% του παραγωγικού της δυναμικού που είτε έχει παγώσει ολικά είτε μερικά) «καταστρέφουν» ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Μέσα στις συνθήκες αυτές η «πρόταση» του ESM, η οποία συζητείται εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα στους ιταλικούς οικονομικούς κύκλους και τώρα βγαίνει με θετική προσέγγιση και στη Γερμανία, φαίνεται πως θα αποτελέσει το αποχαιρετιστήριο «δώρο» του Κλάους Ρέγκλιγκ.