Ζομπανάκης: «Η Α1 μπορεί να αντέξει 10-12 ομάδες» * Παναθηναϊκός ρόστερ: Επιστρέφει στο «τριφύλλι» ο Μποχωρίδης * «Ο Ολυμπιακός προσφέρει στον Σλούκα τριετές με 5 εκατομμύρια ευρώ»

Ζομπανάκης: «Η Α1 μπορεί να αντέξει 10-12 ομάδες»

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κωστής Ζομπανάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια συμμετοχής στην Basket League και το κομμάτι της διαιτησίας.

Ο Κωστής Ζομπανάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Real FM, τονίζοντας στην αρχική τοποθέτηση του:

«Το 1% της συζήτησης στο ΔΣ. ήταν τι θα γίνει με τη βαθμολογία. Το 99% της συζήτησης ήταν το τι θα κάνουμε του χρόνου και τι λίγκα θέλουμε. Το πώς βγήκε ο πρωταθλητής φέτος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Ίσως μόνο για τους φιλάθλους έχει κάποιο. Για εμάς που ασχολούμαστε με τη δομή του μπάσκετ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Εμείς προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουμε μια λίγκα και δεν το έχουμε πετύχει. Είναι μια απόλυτη αποτυχία.

Αν και μας αρέσει να λέμε ότι ο κορονοϊός δίνει μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι, εγώ σας λέω ότι εδώ και 2-3 χρόνια έχει αρχίσει να κινείται το πράγμα. Από τότε που μπήκε στη λίγκα είναι η πρώτη φορά, που βλέπω μια πλειοψηφία ιδιοκτητών, που έχουν και τη θέληση και τα μέσα να υποστηρίξουν μια αλλαγή. Έχουν επίσης την αυτοπεποίθηση και την ψυχική δύναμη να μην τους ενδιαφέρει τι λένε οι μεγάλοι, που προφανώς έχουν άλλου είδους πιέσεις. Το τι κάνουν αυτοί δεν έχει σχέση με μας. Εμείς δεν παίζουμε για το πρωτάθλημα και κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι ίσως θα έπρεπε να φτιάξουμε μία καλή λίγκα.

Θέλουμε επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα; Επαγγελματικό μπάσκετ παίζεται στις περισσότερες λίγκες της Ευρώπης. Όλοι οι παίκτες είναι πληρωμένοι, έχουν 5,6 ή 7 Αμερικανούς και παίζουν η μία εναντίον της άλλης. Το ημιεπαγγελματικό μπάσκετ είναι σαν την Α2 με δύο Αμερικανούς για να φέρνουν κάποια ποιότητα, άλλους δύο παίκτες να πληρώνονται και οι υπόλοιποι να είναι ερασιτέχνες. Εγώ θεωρώ ότι και το επαγγελματικό και το ημιεπαγγελματικό μοντέλο έχουν μια αξία και πρέπει να τα κοιτάξουμε ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Αφού πήγε εκεί η συζήτηση, κατάλαβα ότι η πλειοψηφία των ατόμων με τα οποία συζητούσα, θεωρούν ότι πρέπει να έχουμε μία επαγγελματική λίγκα. Αυτή έχει κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Για να έχεις μία ομάδα με έναν προπονητή, βοηθό προπονητή, τεχνικό επιτελείο, ένα λογιστή, έναν που πουλάει εισιτήρια, έναν για το μάρκετινγκ, ένα ρόστερ σαν το δικό μας στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο, το μίνιμουμ κόστος για μια ομάδα της Αθήνας είναι 800.000 Ευρώ. Για την επαρχία ανεβαίνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Δέκα με δώδεκα ομάδες μπορούν να καλύψουν αυτά τα μπάτζετ. Εγώ πιστεύω ότι είναι εντάξει, διότι και πληθυσμιακά δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα περισσότερες. Αν δείτε, χώρες με το δικό μας πληθυσμό δεν έχουν περισσότερες ομάδες. Και κάτι άλλο. Όταν κάθε χρόνο “σκάνε” οι τέσσερις από τις 14 ομάδες, αυτό δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά οι ομάδες πρέπει να είναι δέκα; Απλά μαθηματικά.

Υπάρχει θέληση να ξανασχεδιάσουμε τη λίγκα. Αυτά που συζητάμε τα δέχεται η πλειοψηφία των ομάδων. Πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν για να ενδιαφερθούν και τα κανάλια. Αν παρουσιάζεσαι έτσι, δεν αξίζεις και πολλά. Μου είπε πρόσφατα ένας πρώην παίκτης του ΝΒΑ, ο Τζαμάλ Μάσμπερν, ότι αυτό που είδαμε με τον κορονοϊό είναι ότι ο κόσμος θα καθίσει να δει οτιδήποτε. Εσείς που είστε στα media ξέρετε ότι το περιεχόμενο είναι το παν. Θα βρεις κάπου να σε δείξουν. Αλλά αυτό που θα δείξεις πρέπει να έχει μια αξία».

Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, υποστήριξε: «Δεν είμαι τόσο καλός σε θέματα διαιτησίας. Θα πω κάτι αν δω κάποια απίστευτα κακή διαιτησία, που έχει γίνει κανα δυο φορές στο Ρέθυμνο, αλλά απ’ όσο καταλαβαίνω η πλειοψηφία των ομάδων θέλει οι παρατηρητές να είναι στον ΕΣΑΚΕ. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα ημιεπαγγελματικό αντικείμενο η διαιτησία που το έχει η ΕΟΚ, αλλά θέλουμε να έχουμε άποψη. Νιώθουν οι ομάδες ότι επιβάλλονται διαιτητές από κάπου αλλού. Κι αυτό ενοχλεί και το καταλαβαίνω».

Ο μεγαλομέτοχος του Ρεθύμνου πρόσθεσε: «Μια καλή λίγκα θα αποτελείτο ιδανικά από τα πέντε brands (σ.σ. ΠαναθηναϊκόΟλυμπιακόςΑΕΚΠΑΟΚΆρη) συν 5-7 ομάδες που έχουν είτε καλές διοικήσεις είτε αντιπροσωπεύουν κάτι. Αν πράγματι πάμε να φτιάξουμε μια λίγκα που θα έχει βάσεις και χωρίς να αλλάξουμε την πυραμίδα του μπάσκετ, δηλαδή αυτός που έρχεται από κάτω να μπορεί να ανέβει, τηρώντας όμως τις προϋποθέσεις.

Μια ισχυρή πλειοψηφία έχει πει ότι θέλουμε επαγγελματικό μπάσκετ. Επίσης μια ισχυρή πλειοψηφία έχει πει ότι δεν θέλουμε μια λίγκα που στο τέλος “σκάνε” ομάδες ή παίζουν με εφήβους και αλλοιώνουν το πρωτάθλημα και βάζουν κι εσένα σε μπελάδες, γιατί αναγκάζεσαι να αναπροσαρμόσεις το δικό σου μπάτζετ για να κάνεις μεταγραφές και να σωθείς παίζοντας απέναντι σε ομάδαρες, που έχουν όλους τους παίκτες απλήρωτους».

Όσο για το Ρέθυμνο, ήταν ειλικρινής: «Εμείς έχουμε 1200 θέσεις, πουλάμε 1000 διαρκείας, αλλά επειδή παίζουμε στις 15.30 πολλοί δεν μπορούν να έρθουν. Στις 15.30 ποιος θα έρθει;

Είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο του Ρεθύμνου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι… ταβανώσαμε. Πιάσαμε ταβάνι λόγω της λίγκας. Το Ρέθυμνο δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο αν δεν μεγαλώσει και η λίγκα και αν δεν μπορεί να κάνει ανακαίνιση στο γήπεδό του. Γενικά πρέπει να γίνει ένα σοβαρό λίφτινγκ στα γήπεδα για να είναι και ωραίο όταν φαίνεται στην τηλεόραση. Η εικόνα στην τηλεόραση αυξάνει το ενδιαφέρον γενικότερα. Αυτό που παίζεται στο γήπεδο δεν είναι κακό, αλλά λόγω της φήμης της ελληνικής λίγκας έρχονται κάποιοι παίκτες σαν τον Φράνκαμπ, που είναι φανταστικό να τους βλέπεις στα γήπεδα».

 

Παναθηναϊκός ρόστερ: Επιστρέφει στο «τριφύλλι» ο Μποχωρίδης

Παναθηναϊκός ρόστερ: Η επιστροφή του Λευτέρη Μποχωρίδη στους «πράσινους» είναι μάλλον σίγουρη για την επόμενη σεζόν.

Παναθηναϊκός ρόστερ: Ο Νικ Καλάθης με τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι τώρα δύσκολα θα μείνει στον Παναθηναϊκό εξαιτίας του μεγάλου συμβολαίου του. Αυτή η εξέλιξη φέρνει, κατά πάσα πιθανότητα, τον Λευτέρη Μποχωρίδη πίσω στο ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο βασικός πλέι μέικερ θα είναι ξένος, ενώ συνολικά οι ξένοι στα γκαρντ θα είναι τρεις, σε σχέση με τη φετινή χρονιά που ήταν δύο. Έτσι, μοιάζει ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα -για την ενίσχυση του ελληνικού κορμού- αποτελεί η επιστροφή του Λευτέρη Μποχωρίδη στην ομάδα, ενώ υπάρχει κι η περίπτωση του Γιώργου Καλαϊτζάκη. Ο συγκεκριμένος παίκτης σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο 23 Μαΐου στη Λιθουανία δήλωσε χαρούμενος που ο Παναθηναϊκός θέλει να τον επανεντάξει στο δυναμικό του.

bochoridis3-1200x793

Οριστικό τέλος για την Euroleague

Να θυμίσουμε ότι το επίσημο τέλος της σεζόν σε Ευρωλίγκα και Eurocup, ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή. «Οι μέτοχοι της Euroleague ανακοινώνουν αποφάσεις για τις σεζόν 2019-20 και 2020-21. Η σεζόν 2019-20 σε Euroleague και Eurocup ακυρώνονται. Οι φετινές ομάδες συνεχίζουν στις διοργανώσεις για τη σεζόν 2020-21. Η επόμενη σεζόν ξεκινά την 1η Οκτωβρίου στην Euroleague και 30 Σεπτεμβρίου στο Eurocup. Υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μετόχων για τέταρτη φορά από την διακοπή της δράσης στις 12 Μαρτίου λόγω του κορωνοϊού.

Ακολουθώντας την απόφαση της προσωρινής διακοπής της αγωνιστικής δράσης, προσπάθησαν όλες οι πλευρές, η Λίγκα, οι ομάδες, οι παίκτες κι έδειξαν διάθεση να συνεχιστεί η σεζόν. Έχοντας ερευνήσει κάθε δυνατή επιλογή η Λίγκα αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη σεζόν σε Euroleague και Eurocup όπως και το τουρνουά των μικρών ηλικιών για τους παρακάτω λόγους:

Η υγεία κι η ασφάλεια των αθλητών, φιλάθλων, προσωπικού, συνεργατών και της τοπικής κοινωνίας παραμένει βασική προτεραιότητά μας. Οι ποικίλες αντιδράσεις στον κορωνοϊό από χώρα σε χώρα δεν εγγυώνται πως όλες οι ομάδες θα είχαν τις ίδιες μέρες προετοιμασίας και προπόνησης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι τοπικές Αρχές είχαν διαφορετικά μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες και δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πως όλες οι ομάδες θα είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε πόλη που θα επιλέγαμε», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

 

«Ο Ολυμπιακός προσφέρει στον Σλούκα τριετές με 5 εκατομμύρια ευρώ»

Οι «Ερυθρόλευκοι» δείχνουν διατεθειμένοι να κυνηγήσουν όλες τις πιθανότητες απόκτησης του Κώστα Σλούκα ανεβάζοντας για χάρη του κατά πολύ το μπάτζετ της ομάδας.

Αποτελεί τον διακαή πόθο του Γιώργου Μπαρτζώκα αλλά και πολλών φίλων του Ολυμπιακού. Ο προπονητής των Πειραιωτών βλέπει στον 30χρονο γκαρντ ως τον ηγέτη του Ολυμπιακού για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει ο παίκτης να αποχωρήσει από την… αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και της Φενέρμπαχτσε.

Ο Σλούκας δεσμεύεται με συμβόλαιο με τον τούρκικο σύλλογο, ωστόσο τα οικονομικά της Φενέρμπαχτσε δεν αποκλείουν αυτό να «σπάσει». Επιπρόσθετα σημαντικό ρόλο στην απόφαση να παραμείνει στην Τουρκία αναμένεται να διαδραματίσει και η συνέχιση ή όχι της συνεργασίας των Τούρκων με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αν ο Σέρβος αποχωρήσει τότε αρκετοί αστέρες της ομάδας συμπεριλαμβανομένου του Σλούκα αναμένεται να αναζητήσει νέες προκλήσεις.sloukas-obradovic-1200x800

5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια

Πρόταση στον Κώστα Σλούκα έχει καταθέσει ήδη ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Μάτζι. Ο Ιταλός δημοσιογράφος ανέφερε στο Twitter πως οι «ερυθρόλευκοι» προσφέρουν στον Έλληνα γκαρντ συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, με οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Ολυμπιακός έχει ρίξει στο τραπέζι μια πρόταση για 2+1 χρόνια και ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στον Κώστα Σλούκα. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε», ανέφερε ο Ιταλός δημοσιογράφος φανερώνοντας τις προθέσεις του Ολυμπιακού να κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις τις πιθανότητες επιστροφής του Έλληνα γκαρντ στο Λιμάνι.