Ζητούν έρευνα για τις επαναπροωθήσεις – Δεκάδες αναίτιες προσαγωγές σε εργατική μοτοπορεία

Έρευνα για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις και μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία ζητά από τις ελληνικές αρχές ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αναφέρεται στα βίντεο που δείχνουν πρόσφυγες να επαναπροωθούνται πάνω σε διασωστικές φουσκωτές σχεδίες.

Σχετικές αποκαλύψεις έχουν κάνει η «Εφ.Συν.» και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται και να ακούσει τις καταγγελίες, μιλώντας για αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας.

Ο ΔΟΜ ζητά από τα κράτη «να απέχουν από το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή μεταναστευτικών πρακτικών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η κατασκευή συνοριακού φράκτη, η στρατιωτικοποίηση των συνοριακών περιπόλων ή η αύξηση των απελάσεων».

Καλεί μάλιστα τα κράτη να αναστείλουν τις απελάσεις και να διευκολύνουν τις λεγόμενες «εθελούσιες επιστροφές», δηλαδή τις επιδοτούμενες απελάσεις όσων εκφράζουν τη βούληση να επιστρέψουν στη χώρα τους έναντι οικονομικού βοηθήματος.

Σημειώνει ότι το δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας, σταματά εκεί που ξεκινούν οι υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δεκάδες αναίτιες προσαγωγές σε εργατική μοτοπορεία

Περίπου 55-60 άτομα, που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη εργατική μοτοπορεία σε περιοχή της Νίκαιας, προσήχθησαν στην υποδιεύθυνση ασφάλειας στο Ζεφύρι, σήμερα (Πέμπτη) το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr (από άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση), την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μοτοπορεία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, περισσότερες από 30 μοτοσικλέτες των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ, τους σταμάτησαν για έλεγχο των στοιχείων τους.

Χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία ένταση και χωρίς να  υπάρξει καμία πρόκληση από την πλευρά των διαδηλωτών, ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ επέμενε ότι δεν μπορεί να αφήσει την κινητοποίηση να συνεχιστεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτήν την εντολή έχω, δεν μπορώ να σας αφήσω».

«Του είπαμε να ελέγξει τις μηχανές και τον ρωτούσαμε εάν εκτιμούσε πως κινδύνευε κάποιος από τη μοτοπορεία. Η απάντησή του ήταν αρνητική και σε μας κατέστη σαφές ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική εντολή, εξαιτίας του περιεχομένου της μοτοπορείας», δήλωσε στην efsyn.gr ένας από τους προσαχθέντες, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν με τρία πούλμαν στην υποδιεύθυνση ασφάλειας στο Ζεφύρι, όπου και παραμένουν για να γίνει έλεγχος των στοιχείων τους.

Σημειώνεται πως η μοτοπορεία ήταν για τα εργατικά δικαιώματα, με τους διοργανωτές να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας. «Την πανδημία δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι/ες», ήταν το κεντρικό σύνθημα.

«Δε θα επιτρέψουμε την εργοδοτική ασυδοσία, την αστυνομοκρατία στις πλατείες, τη στοχοποίηση των Ρομά όπως κάναμε και στις περιπτώσεις των security στον Κορυδαλλό και της πλατείας Ζαναέ στην Αγία Βαρβάρα. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι σπουδαστές, οι συνταξιούχοι, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας ενάντια στα κερδοφόρα αντικοινωνικά σχέδια από την υγεία και τη δουλειά μέχρι τους δημόσιους χώρους και την καταστροφή της φύσης. Χωρίς γκρίνια, χωρίς αυταπάτες, να επιβάλλουμε κοινωνική δικαιοσύνη για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, εργασίας και αμοιβής. Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω, αλλά βήματα μπροστά για μια κοινωνία που θα είναι οργανωμένη για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση για συμμετοχή στη μοτοπορεία.