Ζητείται υπουργός με επιχειρησιακή εμπειρία: Ο Μητσοτάκης ψάχνει το διάδοχο – Στις 11:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Νέα πρόσωπα, ίδια ατζέντα

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ιδρύσει τελικά χωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.

Επανεκκίνηση στην επανεκκίνηση του ανασχηματισμού επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τορπίλη που έριξε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τορπίλη, η οποία όχι μόνο ακύρωσε τους συμβολισμούς του ανασχηματισμού αλλά επέτεινε τη δυσαρέσκεια, που ούτως ή άλλως επιφέρουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων οι αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς όσοι μένουν εκτός έχουν λόγο για γκρίνια. Πολλώ δε μάλλον που ο κ.Αποστολάκης δεν προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη μουρμούρα, καθώς βουλευτές σχολιάζουν ότι δεν φτάνει που επελέγη ένας άνθρωπος με πασοκικές ρίζες και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Προκειμένου ο κ.Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχει αποφασίσει τελικά να μην επιστρέψουν οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου καθήκοντα έχει αναλάβει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Αλλά θα προχωρήσει και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα, ακόμη μέσα στην εβδομάδα, στην ανακοίνωση του νέου υπουργού και πιθανώς και ενός υφυπουργού.

Αναζητείται μάλιστα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πρόσωπο “με επιχειρησιακή εμπειρία”, με άλλα λόγια πιθανότατα και πάλι από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας πρέπει να μπορεί να συντονίζει εκτός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το στρατό. Βέβαια, επί της ουσίας πρέπει να αιτιολογηθεί και η αρχική επιλογή του κ.Αποστολάκη, πέραν του αφηγήματος περί συναίνεσης. Ενδεχομένως να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού και ένα πολιτικό πρόσωπο.

Από το Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος ως προς το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ένστολος ή πρώην ένστολος που θα αναλάβει το Πολιτικής Προστασίας, αφού όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Πάντως ήδη κυκλοφορούν σενάρια.

Ένα από αυτά φέρει ως πιθανό νέο υπουργό τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην αρχηγό του Ευρωστρατού Μιχάλη Κωσταράκο, ο οποίος είχε αναλάβει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και είχε παραμείνει στο πόστο αυτό και επί κυβερνήσεων Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα. Τον κ. Κωσταράκο είχε διαδεχθεί ο κ.Αποστολάκης. Ο κ. Κωσταράκος όμως είχε πολλάκις έρθει σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το προσφυγικό, όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ένας ακόμη πιο ιδανικός ενδεχομένως υποψήφιος είναι ο αντιναύαρχος Γιάννης Παυλόπουλος, που έχει διατελέσει αρχηγός Στόλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει προϋπηρεσία στα ΟΥΚ και έχει διατελέσει και διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο κ.Παυλόπουλος είχε πέσει σε δυσμένεια επί ΣΥΡΙΖΑ επίσης λόγω της αντίθεσης του στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο του 2019 είχε οριστεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στη στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ. Η θητεία του όμως λήγει και θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί.

Κυκλοφόρησε επίσης το σενάριο της επαναφοράς του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος όμως αφενός δεν διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία, αφ ετέρου είχε οδηγηθεί σε παραίτηση μετά από δηλώσεις του πως το Oruc Reis είχε όντως πραγματοποιήσει έρευνες, οι οποίες είχαν προκαλέσει και εσωκομματικό σάλο.

Σημειωτέον ότι από την πλευρά Σαμαρά έχει ήδη σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας στο Μαξίμου για την παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη, που ήταν ο υπουργός Άμυνας της συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως ο επόμενος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, όποιος και εάν είναι, μάλλον θα έχει ελαφρώς διαφορετικό προφίλ.

Βίκυ Σαμαρά

 

Στις 11:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Νέα πρόσωπα, ίδια ατζέντα

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Νέα πρόσωπα, ίδια ατζέντα

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το ανανεωμένο Υπουργικό Συμβούλιο. Ποια θέματα θα συζητηθούν.

Αύριο Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, αναμένεται τελικά να συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το ανανεωμένο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον… επεισοδιακό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Τα θέματα στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης, που παραμένει ίδια με αυτή που είχε προγραμματιστεί για τη χθεσινή συνεδρίαση, περιλαμβάνουν, αρχικά την ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς και την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη θα παρουσιάσει το νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση. Ο ίδιος, θα εισηγηθεί σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, αναμένεται εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», καθώς και εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.