Ζαχαριάδης: Κύριε Βορίδη, πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, ξεκινήστε διάλογο – Σκουρλέτης: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για…- Έφη Αχτσιόγλου: Ο τραμπισμός δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το απόλυτο επιτελικό μπάχαλο που διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη”

Δήλωση του Κ. Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέδειξε νέα ηγεσία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  είχε ζητήσει από τον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών,  το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και το σύστημα προσλήψεων του Δημοσίου,  να τύχει ευρείας διαβούλευσης μεταξύ όλων των συναρμόδιων θεσμικών και κοινωνικών φορέων.  Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο κ.  Θεοδωρικάκος προτίμησε να εισάγει το νομοσχέδιο παραμονές Χριστουγέννων, εν μέσω πανδημίας και υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το απόλυτο επιτελικό μπάχαλο που διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είναι πλέον Υπουργός ενώ το νομοσχέδιο βρίσκεται στο μέσον της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Βορίδης οφείλει να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει εξαντλητικό διάλογο με την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αποδομήθηκε  πλήρως από την αντιπολίτευση (στο σύνολό της) και το σύνολο σχεδόν των αρμόδιων φορέων στις επιτροπές της Βουλής, οπότε δεν έχει να προσφέρει πλέον, απολύτως τίποτα στο ψευδεπίγραφο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της ΝΔ.

Σκουρλέτης: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις ακραίες εργασιακές συνθήκες στις ταχυμεταφορές

«Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους επεμβαίνοντας θεσμικά, ώστε να σταματήσει η εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων και κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας»

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη:

Οι σκληρές συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους «πρώτης γραμμής» στις ταχυμεταφορές, είναι η μία όψη της συνολικής πίεσης που ασκείται στην εργασία υπό συνθήκες πανδημίας, με επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα τη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Η άλλη όψη είναι οι απολύσεις, η περικοπή αποδοχών, οι αναστολές εργασίας, ακόμη και η «αναστολή» ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας υπερπροσπάθειας από τους εργαζόμενους των ταχυμεταφορών, πίσω από την οποία, όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστικοί φορείς τους, βρίσκονται εργοδοτικές αυθαιρεσίες, η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και μια έντονη πίεση σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Σίγουροι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, που αδιαφορούν για τις αφόρητες συνθήκες στους χώρους δουλειάς και απαιτούν αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λίγες μέρες πριν είχαμε και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου ταχυδρομικής εταιρείας στα Γλυκά Νερά, έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας του να παραδώσει όλα τα δέματα που του είχαν αναθέσει.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, μεταξύ άλλων, την επιλογή της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και την γενικότερη νοοτροπία που καλλιέργησε, ότι τα δικαιώματά τους μπορούν να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα» χωρίς συνέπειες.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους επεμβαίνοντας θεσμικά, ώστε να σταματήσει η εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων και κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας. Εκ των πραγμάτων, προτεραιότητα έχει η επαναφορά και ουσιαστική ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο συστηματικά και συνειδητά υποβάθμισε από το 2019 και έπειτα, δίνοντας λανθασμένα μηνύματα στην εργοδοσία και γεμίζοντας με ανασφάλεια εργαζόμενους και σωματεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παρέμβει επανειλημμένα, τελευταία και με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, στη Βουλή, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο μόλις ανοίξει και πάλι η Βουλή, με την κατάθεση τροπολογιών για τη διασφάλιση, αλλά και την αναβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο τραμπισμός δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλεύτρια Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον “Alpha 98,9”

«Oι εικόνες της ακροδεξιάς βίας στις ΗΠΑ είναι ευτελιστικές για τη δημοκρατία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Alpha 98,9”, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιους διαμαρτυρόμενους πολίτες, αλλά με ένοπλους ακροδεξιούς που έχουν μίσος για τη δημοκρατία».

Η κατάσταση αυτή, σημείωσε, «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του τραμπισμού, αυτή είναι η altright, η άκρα δεξιά, ένα μείγμα ψεύδους, εθνολαϊκισμού και εξυπηρέτησης, ταυτόχρονα, του μεγάλου κεφαλαίου». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «έχουμε δει τέτοιες ακροδεξιές πρακτικές και στη χώρα μας, δεν είναι φαινόμενο μόνο στις ΗΠΑ», μάλιστα «όχι περιθωριοποιημένοι πολιτικοί, αλλά κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, έχουν εκφράσει τέτοιες αντιλήψεις, για παράδειγμα την ανάγκη να μην υπάρξει ποτέ ξανά η αριστερά στη χώρα ή να υποστηρίζουμε τις πολιτικές του Τραμπ». Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι ενεργοποιημένα, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών, σε όλη την υφήλιο».

Για την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας σημείωσε ότι «θα επιταχύνει τις σκληρές αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η ΝΔ στην αγορά εργασίας εδώ και πολύ καιρό», ενώ «υποστηρίζει ανοιχτά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης». Θα προχωρήσει, επισήμανε, «σε ένα μοντέλο το οποίο μειώνει το εισόδημα των πολιτών και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες. Η πολιτική αυτή είναι ήδη προδιαγεγραμμένη».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις υπογράμμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «επήλθε μία σοβαρή μείωση της τάξης του 70% -από 400.000 που παραλάβαμε σε περίπου 120.00-, αλλά ο κ. Βρούτσης, που είπε με θρασύ ύφος διάφορα ψέματα και έταζε ότι θα τις εκκαθαρίσει όλες μέσα σε ελάχιστους μήνες, τις τριπλασίασε και σήμερα έχουμε πάλι πάνω από 360.000 εκκρεμείς συντάξεις».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε ότι «εκπέμπουν SOS» γιατί «εδώ και μήνες ζουν σε μια μέγγενη» όπου «πιέζονται από τη σώρευση χρεών και από την έλλειψη ρευστότητας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «έχει προτείνει και επιμένει, να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «να υπάρξει ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης των οφειλών, με κούρεμα οφειλής, αυτό είναι προϋπόθεση επιβίωσης».