Ζαπορίζια: «Παίζετε με τη φωτιά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ — Ουκρανία Ζελένσκι: Η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 400 επιδρομές στα ανατολικά

Ζαπορίζια: «Παίζετε με τη φωτιά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τα «σκόπιμα και στοχευμένα» πυρά εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (Φωτογραφία αρχείου)

«Παίζετε με τη φωτιά!» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιααφού η τοποθεσία βομβαρδίστηκε περισσότερες από δώδεκα φορές το Σαββατοκύριακο.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και εξοπλισμό, αν και καμία δεν ήταν «κρίσιμη» για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τα «σκόπιμα και στοχευμένα» πυρά εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, ζητώντας «να σταματήσει αυτή η τρέλα».

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν εκ νέου χθες ότι βομβάρδισαν την περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

«Όποιος κι είναι πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν: παίζετε με τη φωτιά!», υπογράμμισε. «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γνωρίζουν τι πλήττουν. Είναι απολύτως σκόπιμο, στοχευμένο».

Εδώ και μήνες η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.

«Περίπου μια ντουζίνα» πλήγματα είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τον σταθμό το Σαββατοκύριακο, επεσήμανε ο ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν σταματά τις προκλήσεις προκειμένου να εγείρει την απειλή μιας καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».

Το υπουργείο πρόσθεσε εξάλλου ότι το Σάββατο και την Κυριακή οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από είκοσι «όλμους μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον του σταθμού.

Οι όλμοι εξερράγησαν μεταξύ των ενεργειακών μονάδων νούμερο 4 και 5 και είχαν στόχο τη στέγη ενός «ειδικού κτηρίου» που βρίσκεται εκεί κοντά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο «ειδικό κτήριο» βρίσκεται μια αποθήκη πυρηνικών καυσίμων, διευκρίνισε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Πυρηνικός εκβιασμός»

Από την πλευρά της η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε τον χώρο του πυρηνικού σταθμού.

«Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2022, έπειτα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τουλάχιστον 12 πλήγματα καταγράφηκαν στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», επισήμανε η Energoatom, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι «για μία ακόμη φορά επιδίδονται σε πυρηνικό εκβιασμό και θέτουν όλο τον κόσμο σε κίνδυνο».

Η ΙΑΕΑ, που διαθέτει δύο επιθεωρητές στον σταθμό, έχει ξεκινήσει να αποτιμά την κατάσταση. «Υπήρξαν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία», εκτίμησε ο Γκρόσι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλλά «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

 

Ουκρανία – Ζελένσκι: Η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 400 επιδρομές στα ανατολικά

Πόλεμος Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 400 επιδρομές στα ανατολικά

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα για να ενισχύσει τις θέσεις στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μετά την αποχώρηση από τη νότια πόλη Χερσώνα (Φωτογραφία αρχείου)

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σχεδόν 400 επιδρομές την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην ανατολική Ουκρανία ως μέρος μιας εκστρατείας πυροβολικού, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του μήνυμα το βράδυ της Κυριακής.

«Οι πιο σκληρές μάχες, όπως και πριν, είναι στην περιοχή του Ντονέτσκ. Αν και υπάρχουν λιγότερες επιθέσεις σήμερα λόγω της επιδείνωσης του καιρού, ο αριθμός των περιπτώσεων ρωσικών βομβαρδισμών παραμένει, δυστυχώς, εξαιρετικά υψηλός», ανέφερε ο Ζελένσκι.

«Στην περιοχή Λουχάνσκ σιγά σιγά προχωράμε με μάχες. Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί σχεδόν 400 περιπτώσεις βομβαρδισμών στα ανατολικά από την αρχή της ημέρας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα για να ενισχύσει τις θέσεις στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μετά την αποχώρηση από τη νότια πόλη Χερσώνα.

Αναφερόμενος στις ουκρανικές θέσεις στο νότο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «κρατούν τη γραμμή, καταστρέφοντας με συνέπεια και πολύ υπολογισμένα τις δυνατότητες των κατακτητών».

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν αμυντικές θέσεις μερικώς επανδρωμένες από ανεπαρκώς εκπαιδευμένους κινητοποιημένους εφέδρους γύρω από τον τομέα Σβάτοβε στην περιοχή Λουχάνσκ στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Με το νοτιοδυτικό μέτωπο της Ρωσίας να είναι πλέον πιο εύκολα υπερασπίσιμο κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Dnipro, ο τομέας Σβάτοβε είναι πιθανότατα τώρα μια πιο ευάλωτη επιχειρησιακή πλευρά της ρωσικής δύναμης.

«Τόσο η αμυντική όσο και η επιθετική ικανότητα της Ρωσίας συνεχίζουν να παρεμποδίζονται από σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών και ειδικευμένου προσωπικού», προσθέτει η έκθεση.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε το Σάββατο πως η αύξηση των πυραυλικών επιδρομών της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εν μέρει σχεδιαστεί για να εξαντλήσει τα εφόδια αεράμυνας του Κιέβου και να επιτύχει κυριαρχία στους ουρανούς.

Ζαπορίζια: Blame game για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, έκρουσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα επικίνδυνα πλήγματα στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι ο πυρηνικός σταθμός επλήγη πάνω από δέκα φορές «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ξεκινά εθελοντική εκκένωση από περιοχές νότια της Χερσώνας και του Μικολάεφ, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «από ρωσικές επιδρομές».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγησαν οι υποδομές του σταθμού πάνω από 12 φορές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επίσης κατήγγειλε βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός επλήγη από τον ουκρανικό σταθμό. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από πόλη κοντά στο Ντνίπρο που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Η ραδιενέργεια στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου παραμένει σε κανονικά επίπεδα» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Το CNNi δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ή της Energoatom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*