Ζαννιάς: “Ανοίγουν τα γήπεδα στη χώρα μας. Οι προϋποθέσεις” * Ανδρεόπουλος: “Οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε τον Πρωτοψάλτη” * Ποιος είπε ότι οι τενίστες δεν κλαίνε; (vid)

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Σπύρος Ζαννιάς, με δηλώσεις του ζωντανά στην σελίδα της ΕΦΟΑ στο Facebook, ανακοίνωσε τις νεότερες πληροφορίες για την επανέναρξη του τένις στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΦΟΑ Σπύρος Ζαιννιάς, επιβεβαίωσε την αρχική αίσθηση που υπήρχε για την επιστροφή και των club players στο άθλημα, στην μετά κορονοϊού εποχή, πέραν των αθλητών που κατέχουν δελτίο και ήταν σίγουρο πως θα επέστρεφαν στις προπονήσεις από την Τρίτη (5/5).

Αναλυτικά όσα είπε:

Φίλες και φίλοι, επιτέλους ανοίγουμε. Τον δρόμο άνοιξε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η συνέντευξη του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Ανοίγουμε, γι’ αυτούς που είναι πάνω από 15 ετών και για αυτούς που είναι μέλη των σωματείων και των ομίλων.

Πως θα ανοίξουμε: Αναμένουμε την κοινή Υπουργική απόφαση, το γενικό πρωτόκολλο οδηγιών της ΓΓΑ και το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας, για να μπορούμε να ξεκινήσουμε με ασφάλεια.

Χρονικά, η κοινή Υπουργική απόφαση οδεύει προς το Εθνικό τυπογραφείο για να πάρει αριθμό ΦΕΚ, το γενικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ θα εκδοθεί αύριο και το υγειονομικό πρωτόκολλο που εξειδικεύει τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε, είναι και αυτό σε αναμονή.

Θα πρέπει να αναφέρω τι περιλαμβάνει το υγειονομικό πρωτόκολλο με βάση το οποίο οργανωνόμαστε, ετοιμαζόμαστε έτσι ώστε τα σωματεία μας να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους αθλούμενους.

Η ΕΦΟΑ θεσμοθέτησε με απόφαση του διοικητικού της Συμβουλίου, Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον Έφορο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Τα τρία μέλη δηλαδή της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων είναι: Σπύρος Ζαννιάς, Γιάννης Χατζηπροδρόμου και Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.

Εισηγητής της Επιτροπής με βάση τα όσα επιβάλλει ο ΕΟΔΥΥ, ορίστηκε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της ΕΦΟΑ, ο καρδιολόγος, Φώτης Πατσουράκος ο οποίος σε συνεργασία με τα μέλη της Ιατρικής Επιτροπής της ΕΦΟΑ, θα παρακολουθούν την όλη διαδικασία για βελτιώσεις και προσθήκες στο υγειονομικό πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας.

Όλα τα μέτρα είναι ενδεικτικά και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πτυχές του προβλήματος και τις πιθανές περιπτώσεις. Άρα, η εξειδίκευση των μέτρων για το δικό μας άθλημα, πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής και υπευθυνότητας όλων όσων εμπλέκονται στην διαδικασία του ανοίγματος των εγκαταστάσεων.

Έτσι, θα μπορέσουμε να προστατευτούμε οι ίδιοι και να προστατέψουμε όλους όσοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μας αλλά και στο περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και εργαζόμαστε.

Συνεπώς, σημαντικό ρόλο στην προστασία όλων μας, θα διαδραματίσει η Ιατρική ομάδα της Ομοσπονδίας, με τον Σύνδεσμό της και την Ιατρική της Επιτροπή. Σύνδεσμος με την Υγειονομική Επιτροπή και την Επιτροπή της ΓΓΑ υπό των Γιώργο Μαυρωτά, ορίστηκε ο κ. Φώτης Πατσουράκος.

Πάμε να δούμε τα επιμέρους ζητήματα, για τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα τα Σωματεία, αν θέλουν να ανοίξουν:

Θα υπάρχει μόνο μια είσοδος στις εγκαταστάσεις. Ελεγχόμενη από άτομο που θα ορίσει το Σωματείο και θα είναι προετοιμασμένο με τα κατάλληλα υλικά προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κτλ).

Στην είσοδο, όλοι οι εισερχόμενοι, θα καταγράφονται με ευθύνη της Γραμματείας του Σωματείου, σε κατάσταση εισερχομένων. Σας αναφέρω ενδεικτικά, τι θα περιέχει η κατάσταση αυτή τηρουμένων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων:

Ονοματεπώνυμο, Ιδιότητα, Διεύθυνση Κατοικίας, Email, κινητό τηλέφωνο, ώρα εισόδου, συμπτώματα με ΝΑΙ/ΟΧΙ και ώρα εξόδου. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την ιχνηλάτηση στην περίπτωση που θα έχουμε κάποιο κρούσμα ή συμβεί κάτι απρόοπτο.

Κάθε Σωματείο και κάθε εγκατάσταση, ορίζει υπεύθυνο για την τήρηση όλης της διαδικασίας που θα περιγράψω συνοπτικά παρακάτω:

Προτείνεται και δεν είναι υποχρεωτική, θερμομέτρηση εξ’ αποστάσεως των εισερχομένων στην εγκατάσταση, για θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών, σε τρεις διαδοχικές μετρήσεις και αν υπάρχει αυτό το δεδομένο, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος.

Οι αθλούμενοι, το προσωπικό, όλοι όσοι θα βρίσκονται στην εγκατάσταση, αν δούνε κάτι ύποπτο, το αναφέρουν στον υπεύθυνο της εγκατάστασης“.

 

Ανδρεόπουλος: “Οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε τον Πρωτοψάλτη”

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος ήταν ο νέος καλεσμένος της εκπομπής της ΕΟΠΕ μέσω Instagram LIVE, όπου μίλησε για την Εθνική Ανδρών και τον Παναθηναϊκό.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος μίλησε μέσω Instagram LIVE στην εκπομπή της ΕΟΠΕ, αναλύοντας τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα της Εθνικής Ανδρών, στάθηκε στο Πανευρωπαϊκό του Μονπελιέ, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Θανάση Πρωτοψάλτη, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τον Παναθηναϊκό τις προηγούμενες ημέρες (το τριφύλλι διέψευσε το θέμα της απόκτησής του).

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την κατάσταση με την πανδημία: “Είμαι από τους πιο τυπικούς Έλληνες στη καραντίνα και νομίζω ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι υπερήφανος για μένα (γέλια). Τις πρώτες ημέρες ήταν δύσκολα, αλλά τώρα το έχουμε συνηθίσει. Μέσα από τις δυσκολίες αυτές, μας δόθηκε η δυνατότητα να σκεφτούμε και εμένα προσωπικά μου δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψω, να δω βίντεο και να ενημερωθώ. Πέρα από την καθημερινότητά μας που θα αλλάξει, θεωρώ πως κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το βόλεϊ θα περάσει δύσκολα και γενικά ο αθλητισμός. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες να επανέλθουμε και ήδη τα πρώτα δείγματα που μαθαίνουμε, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί οριστικά και δεν νομίζω στην Ελλάδα να συνεχιστεί το δικό μας πρωτάθλημα, είναι πολύ δύσκολο. Κανονικά τέτοια εποχή βλέπεις μεγάλη κινητικότητα στις μεταγραφές, αλλά φέτος, αν και υπάρχουν μεταγραφές, δεν βλέπεις πολλά πράγματα”.

Για τα προκριματικά της Εθνικής: “Η απόφαση για το αν θα γίνουν τα προκριματικά θα παρθεί τέλη Ιουνίου. Εμείς,  οποιαδήποτε απόφαση και να πάρει η CEV θα είμαστε έτοιμοι για να συγκροτήσουμε ομάδα. Δε νομίζω η αναβολή των προκριματικών να επηρεάσει τους αθλητές. Είναι επαγγελματίες και θα βρουν τρόπους να γυμναστούν. Θα έχουν και το πρωτάθλημα μπροστά τους για να ανεβάσουν απόδοση”.

Για την δεξαμενή αθλητών: “Είμαι πολλά χρόνια στο βόλεϊ και δεν νομίζω να είχαμε ποτέ μεγάλη δεξαμενή στο ανδρικό βόλεϊ. Πάντα η Εθνική στηριζόταν σε λίγους και ικανούς παίκτες που τραβούσαν το κάρο. Αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμα”.

Για την συνεργασία με την Ομοσπονδία: “Από την Άνοιξη του 2018 που ανέλαβα την Εθνική ομάδα, διέκρινα ότι η Ομοσπονδία ήθελε να βοηθήσει με τα μέσα φυσικά που διέθετε. Δεν θα πω πως όλα τα προβλήματα ήταν λυμένα, αλλά στο μέτρο του δυνατού ήμασταν αξιοπρεπής και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, μέσα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ΕΟΠΕ”.

Για το τι έπρεπε να αλλάξει στην Εθνική: “Η διαφορά αυτά τα δύο χρόνια ήταν οι αθλητές που έδωσαν όλοι κανονικά το παρών. Όχι μόνο με τη φυσική τους παρουσία, αλλά όλοι είχαν διάθεση να προσφέρουν και πείσμα για διάκριση, πράγματα που είχαν λείψει τα προηγούμενα χρόνια. Μετά γίνεται ευκολότερη και η δουλειά του προπονητή. Είδαμε πολλά βίντεο από τα προηγούμενα χρόνια που πάλι ήταν οι ίδιοι αθλητές και μέσα από αυτά θέλαμε να καταλάβουμε τι χρειάζεται να δώσουμε στην Εθνική για να την ενισχύσουμε. Εκ του αποτελέσματος μετά από δύο χρόνια πετύχαμε απόλυτα. Θέλαμε να αλλάξουμε δύο κομμάτια στον τρόπο παιχνιδιού. Το πρώτο ήταν το σέρβις και δώσαμε στους αθλητές ελευθερία που όμως είχε ρίσκο. Το δεύτερο ήταν μία επιθετική ανάπτυξη την οποία συνδυάσαμε με συγκεκριμένους παίκτες. Προσαρμόσαμε το επιθετικό μας σύστημα στις ικανότητες του Φιλίποφ και βάλαμε έναν γρήγορο διαγώνιο όπως είναι ο Ζουπάνι δίπλα του. Γι’αυτό και οι δύο αθλητές έπαιξαν εκπληκτικά στο ευρωπαϊκό. Αντιληφθήκαμε ότι για να παίξει καλά ο Ντίμα θέλει κοντινό παιχνίδι και σε αυτό στηριχθήκαμε και απέδωσε καλά. Σε άλλα στοιχεία δεν είμαστε τόσο καλοί, όπως το μπλοκ. Στην άμυνα λειτουργούσαμε καλά με παίκτες που έχουν αμυντικά στοιχεία. Αποφασίσαμε προπονητικά να μην δώσουμε τόσο βάρος σε στοιχεία που δεν είχαμε χρόνο να δουλέψουμε και να αυξήσουμε τον χρόνο προετοιμασίας σε στοιχεία που ήμασταν καλοί”.

Για το μέλλον της Εθνικής: “Το προπονητικό επιτελείο και οι αθλητές νιώθουμε ένα μεγάλο βάρος στους ώμους μας, με την έννοια ότι αυτό που πετύχαμε μπορεί να μην ήταν τόσο σπουδαίο, όπως είναι ένα ολυμπιακό μετάλλιο, όμως πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι εύκολο να πάμε παραπάνω και η 16η θέση που πήραμε στο ευρωπαϊκό αντικατοπτρίζει πλήρως το που βρίσκεται η Εθνική. Ίσως να φαίνεται εύκολο για αυτούς που είναι απ’έξω, αλλά για εμάς που έχουμε πίεση και άγχος δεν είναι. Στα προκριματικά παίζουμε με ομάδες που έχουν ίδιες με εμάς πιθανότητες πρόκρισης. Έτσι όπως είναι το σύστημα του ευρωπαϊκού, οι διασταυρώσεις μετά τους ομίλους είναι δύσκολες, γιατί δεν μπορούμε εύκολα να χτυπήσουμε τον 1ο ή τον 2ο άλλου ομίλου. Το σημαντικό για τώρα είναι η Εθνική να βρεθεί πάλι στο ευρωπαϊκό. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι την πρόοδο της ομάδας και όχι τόσο ένα αποτέλεσμα και εκεί θα στοχεύσουμε. Με την συνεχή τριβή σε αυτό το επίπεδο και ενισχύοντας τις προετοιμασίες και παίζοντας απέναντι στους μεγάλους, η πρόοδος θα έρθει. Είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχει έμπειρο και νεανικό στοιχείο στην ομάδα. Έχουμε κάποια όπλα για να πολεμήσουμε. Παρατηρούμε και στο ελληνικό πρωτάθλημα και άλλους αθλητές και χαίρομαι ιδιαίτερα για παιδιά όπως ο Σπυριούνης, που ανεβαίνει αγωνιστικά και ψυχολογικά. Υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να σεβόμαστε και τους παλιότερους, όπως ο Στιβαχτής που είναι κομπιούτερ κανονικό στο γήπεδο».

Για την έλλειψη πασαδόρων: “Οι πασαδόροι αναπτύσσονται αργά και θέλουν χρόνο με πολλά παιχνίδια στις πλάτες του. Είναι ένας από τους προβληματισμούς μας για αυτή τη θέση, αλλά είμαι αισιόδοξος. Αθλητές όπως ο Γαλιώτος, ο Κασαμπαλής μπορούν με δουλειά και καθοδήγηση να έχουν θέση”.

Για την αλλαγή θέσης του Κοκκινάκη: “Ο Κοκκινάκης είναι αντράκι και πανέξυπνος. Όταν έπαιζε ακόμα στη Γαλλία με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε εκφράσει την σκέψη του και το συζητήσαμε. Είναι εξαιρετικό λίμπερο και παρόλο που στο ευρωπαϊκό έπαιζε για πρώτη φορά, ήταν εκπληκτικός. Έχει πολλά να δώσει ακόμα, γιατί δεν γνωρίζει καλά τη θέση. Όταν συγκεντρωθεί πνευματικά θα δώσει πολλά και έχει καλή ισορροπία σε υποδοχή και άμυνα, στοιχείο που δεν το βρίσκεις συχνά. Ως χαρακτήρας είναι και λίγο τρελός και αυτό βοηθάει. Όλοι οι μεγάλοι βολεϊμπολίστες και αθλητές του κόσμου εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, αλλά όλη αυτή η τρέλα πρέπει να γίνει ελεγχόμενη. Δεν το πολυκαταφέραμε το καλοκαίρι (γέλια), αλλά σιγά σιγά θα το πετύχουμε”.

Για τον Δημήτρη Τζούριτς: “Ο Δημήτρης είναι σπουδαίος παίκτης και τον περιμένουμε. Πέρασε πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια και πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο για την προσπάθεια. Πάλεψε αλλά για άλλη μία φορά ήταν άτυχος άλλα έδειξε ότι μπορεί να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο. Είναι ένα όπλο που διαθέτει η Εθνική”.

Για την καλύτερή του ανάμνηση στο Μονπελιέ: “Όταν πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας μόλις μάθαμε ότι προκριθήκαμε. Ήταν μαγική στιγμή. Αν και μας είχαν ξεγραμμένους, εμείς περιμέναμε ότι η πρόκριση θα κριθεί την τελευταία ημέρα. Όλα τα παιχνίδια όμως τα χαρήκαμε και δεν αφήσαμε κανέναν πόντο να πάει χαμένος και αυτός ο πόντος μας έδωσε την πρόκριση. Στη Γαλλία ζήσαμε επίσης τη συμπαράσταση από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από τα μηνύματά του και ήταν εκπληκτικό. Η προετοιμασία μας δεν είχε πάει πολύ καλά και δεν ήμουν ικανοποιημένος. Είχα μεγάλη αγωνία για το πως θα παρουσιαστούμε. Ενώ βλέπαμε ότι είχαμε τις δυνάμεις, αγωνιστικά τίποτα δεν έβγαινε. Το όλο κλίμα όμως αντιστράφηκε την τελευταία εβδομάδα και μόλις φθάσαμε στη Γαλλία. Μπορεί να χάναμε από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ιταλία αλλά αυτή την διαφορά που βλέπαμε στα χαρτιά, στο γήπεδο δεν υπήρχε. Αν συνηθίσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα ανέβουμε πολύ αγωνιστικά. Θέλουμε μεγάλα ματς και μεγάλες διοργανώσεις και αυτά ζητάμε από την Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει άνθρωπος του χώρου που δεν το θέλει αυτό”.

Για τον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού: “Ακόμα υπάρχει σε εκκρεμότητα το φετινό πρωτάθλημα. Αν δεν ολοκληρωθεί ή διακοπεί οριστικά δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη σεζόν. Περιμένουμε τις αποφάσεις της λίγκας. Όλες οι ελληνικές ομάδες λόγω των συνθηκών που επικρατούν, οι σύλλογοι αργούν να στηθούν και να αναπτυχθούν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να σκεφτούμε την επόμενη περίοδο”.

Για την επιστροφή του Θανάση Πρωτοψάλτη στην Ελλάδα: “Ο Θανάσης ξέρουμε πόσο καλός παίκτης είναι και πόσο σοβαρό παιδί. Έχει ωριμάσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση που θα πάρει θα είναι η καλύτερη για αυτόν. Είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε στη σύνθεσή της έναν τέτοιο αθλητή”.

Ποιος είπε ότι οι τενίστες δεν κλαίνε; (vid)

Η κατάκτηση ενός τίτλου κάνει καμιά φορά και τους τενίστες να κλαίνε.

Ο Ρότζερ Φέντερερ βούρκωσε όταν κατέκτησε το 10ο τρόπαιο του στην πατρίδα του τη Βασιλεία το 2019. Ήταν ο 103ος τίτλος καριέρας. Ο “Βασιλιάς” ξέσπασε και μετά κέρασε πίτσες όλα τα παιδιά που έτρεξαν για το τουρνουά. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ξέσπασμα του Ντιμιτρόφ όταν κέρδισε τον Τζόκοβιτς ή τον Λάζλο Ντζέρε που κατέκτησε το τουρνουά στο Rio που αποκάλυψε στην τελετή απονομής πως έχασε και τους δυο γονείς του και τους αφιερώνει την κούπα;

Ήταν δυνατό να μην κλάψει ο Φερέρ στο “αντίο” του και μάλιστα μέσα στη Μαδρίτη ή να μην ξεσπάσει ο Μάρεϊ στην Ουάσινγκτον όταν ήξερε ότι μετά από τον αγώνα που κέρδισε θα έπρεπε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου;

Δείτε το video με 10 συγκλονιστικές στιγμές από τα κορτ: