Ζακ Μπρελ: Ο τραγουδοποιός που τόλμησε να κάνει μουσική τα λάθη του

Οι καλοί και οι κακοί: Ζακ Μπρελ

Υπάρχουν καλοί λόγοι που μας αρέσει ο Ζακ Μπρελ. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτόν τον μοναδικά πολύπλοκο Βέλγο τραγουδοποιό με τις συγκλονιστικές ερμηνείες. Είναι περισσότερο αφηγητής παρά τραγουδιστής. Η μαεστρία στο μοντέρνο chanson –ιστορίες που λέγονται μέσω του τραγουδιού – είναι εμφανής σε πολλά τραγούδια του. Οι συνθέσεις του τράβηξαν την προσοχή για τις αναφορές τους στα ναρκωτικά, τον έρωτα και τις καταχρήσεις, θέματα που πραγματεύτηκε σε όλη την καριέρα του.

Σκηνοθεσία
Εκτός από τραγουδιστής-τραγουδοποιός και ηθοποιός, ο Ζακ Μπρελ ήταν σκηνοθέτης. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν η Franz, στην οποία έπαιξε με τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Μπαρμπαρά. Παρουσιάζει μια περίεργη ιστορία αγάπης με σκηνικό τη Βόρεια Θάλασσα. Η δεύτερη και τελευταία του ταινία ήταν το Le Far West. Γυρισμένη στο Βέλγιο, αυτή η σουρεαλιστική ταινία αφηγείται την ιστορία των σύγχρονων ανδρών και γυναικών που ψάχνουν για χρυσό σε ένα ανθρακωρυχείο. Η ταινία ήταν υποψήφια στο φεστιβάλ των Καννών το 1973 για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα.

Ο Ζακ Μπρελ ήταν ο πρώτος γαλλόφωνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός που δοκίμασε τη σκηνοθεσία ταινιών.

Ζακ Μπρελ: H Google τιμά με doodle τον Βέλγο τραγουδιστή και τραγουδοποιό - Newsbomb

Η βοήθεια των φίλων

Ο Μπρελ δεν ήξερε πώς να γράφει μουσική, έτσι έβαλε τους μουσικούς του να μεταγράψουν τα τραγούδια που συνέθεσε.

Ενέπνευσε ένα boyband
Αν κάποτε κολλήσατε με την επιτυχία του 1999 των Westlife «Seasons in the Sun», μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το τραγούδι είναι μια αγγλική διασκευή του «Le Moribond» του Μπρελ. Και το κομμάτι αυτό συμπυκνώνει τη φιλοσοφία και την αισθητική του Μπρελ: έχει σκοπό, έχει στοχασμό, βάζει τη μελωδία στο εφήμερο των σχέσεων, μέσα από το ηχόχρωμα των βιολιών, των τρομπετών και των κλαρινέτων.