
Στην πολωνική πρεσβεία στο Τόκιο βρέθηκε η σπρίντερ Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια που κατάγεται από τη Λευκορωσία. Σκοπός της ήταν να ζητήσει πολιτικό άσυλο, έπειτα από την άρνησή της να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Λευκορωσία.
Είχε μεταφερθεί παρά τη θέλησή της από αθλητικούς παράγοντες της χώρας στο αεροδρόμιο του Τόκιο, αφού επέκρινε δημοσίως την προπονητική ομάδα της χώρας της. Η Τσιμανούσκαγια ζήτησε επί τόπου βοήθεια από την ιαπωνική αστυνομία και λίγες ώρες αργότερα μετέβη στην πολωνική πρεσβεία. Πράγματι της χορηγήθηκε ανθρωπιστική βίζα και η αθλήτρια αναμένεται να αναχωρήσει από το Τόκιο για την Πολωνία τις ερχόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο: «Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην πολωνική πρεσβεία».
Στο μεταξύ όπως μετέδωσε νωρίτερα το «Reuters», ο σύζυγός της έχει περάσει ήδη από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία.
Χρυσός Ολυμπιονίκης με παγκόσμιο ρεκόρ ο Βάρχολμ στην κούρσα του αιώνα!

Η κούρσα του… αιώνα για τα 400 μέτρα με εμπόδια έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κάρστεν Βάρχολμ.
Ο Νορβηγός έκανε μαζί με τον Ράι Μπένζαμιν μια ασύλληπτη κούρσα, με τον πρώτο να κάνει ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ παγκόσμιο ρεκόρ! Τερμάτισε σε χρόνο 45.94, διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 46.70 και άνηκε στον ίδιο εδώ και ένα μήνα στο Οσλο.
Εσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 46 δευτερολέπτων, σε μια κούρσα όπου και ο δεύτερος έκανε παγκόσμιο ρεκόρ! Ο Μπένζαμιν τερμάτισε σε χρόνο 46.17 επίδοση που θα ήταν κανονικά παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά τελικά… δεν του έδωσε ούτε την πρώτη θέση, παρά μόνο το αργυρό και την δεύτερη επίδοση όλων των εποχών. Το ίδιο πράγμα είχε πάθει και ο Φράνκ Φρέντερικς στην Ατλάντα το 1996 όταν τον κέρδισε ο Μάικλ Τζόνσον με εκείνο το τρομερό 19.32…
Και ο τρίτος όμως έκανε απίστευτη επίδοση. Ο Βραζιλιάνος ντος Σάντος έκανε χρόνο 46.72, μόλις δύο εκατοστά κάτω από το προηγούμενο, πλέον, παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας ρεκόρ Λατινικής Αμερικής. Ενα μήνα πριν θα ήταν κι αυτό παγκόσμιο ρεκόρ… Προς το παρόν τον φέρνει στην 3η θέση όλων των εποχών.
Από τους 8 δρομείς του τελικού, οι 6 έκαναν εθνικά ρεκόρ, σε μια κούρσα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μιχάμπο όπως… Τεντόγλου για το χρυσό
Λες και… αντέγραψε τον Μίλτο Τεντόγλου, η Μαλάικα Μιχάμπο πήρε στο τελευταίο της άλμα το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Γερμανίδα ήταν στην τρίτη θέση με 6,95μ., δύο εκατοστά πίσω από τις Ρις και Μπρούμε που αμφότερες είχαν 6,97μ. (πρώτη ήταν η Ρις λόγω δεύτερης καλύτερης προσπάθειας).
Στο τελευταίο της άλμα όμως η Μιχάμπο προσγειώθηκε στα 7,00μ. για να «κλέψει» το χρυσό, όπως έκανε μία ημέρα πριν ο Τεντόγλου από τον Ετσεβαρία.
Ετσι, η Γερμανίδα έγραψε ιστορία καθώς πλέον έχει στην κατοχή της το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ρις και Μπρούμε ακολούθησαν στις άλλες δύο θέσεις, ενώ τέταρτη έμεινε η Σπάνοβιτς με 6,91μ. σε έναν τελικό όπου η όγδοη είχε άλμα στα 6,80μ.!
Πέμπτη στην προκριματική σειρά της η Βασιλείου
Η Ειρήνη Βασιλείου τερμάτισε στην πέμπτη θέση στην τέταρτη προκριματική σειρά των 400μ. και ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Ειρήνη Βασιλείου. Η πρωταθλήτρια των 400μ. συμμετείχε στην 4η προκριματική σειρά.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε σε 53.16 που της έδωσε την πέμπτη θέση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε έκτη, αλλά ακυρώθηκε η Γιάργκιν και έτσι ανέβηκε μία θέση.
Τα αποτελέσματα του προκριματικού
- Καντίς ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 51.09
- Αμαντίν Μπροσιέ (Γαλλία) 51.65
- Σουζάν Βάλι (Αυστρία) 52.19
- Κορίνα Σβαμπ (Γερμανία) 52.29
- Ειρήνη Βασιλείου 53.16
- Γκαλέφελε Μορόκο (Μποτσουάνα) 55.89
- Νικόλ Γιάργκιν (Μεγάλη Βρετανία) Ακυρώθηκε
- Σίνθια Μπολίνγκο (Βέλγιο) Δεν κατέβηκε
Άτυχος ο Τσιάμης, τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον προκριματικό
Ο Δημήτρης Τσιάμης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στον προκριματικό του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον απασχολούσε.
Άτυχος στάθηκε ο Δημήτρης Τσιάμης. Ο πρωταθλητής του τριπλούν δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στον προκριματικό του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Δημήτρης Τσιάμης παρά την προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα του στον προκριματικό του τριπλούν. Ο έμπειρος αθλητής έκανε ένα άκυρο άλμα και άφησε τις άλλες δύο προσπάθειες του, λόγω έντονων ενοχλήσεων στο πόδι.
“Είχα ένα πρόβλημα με τον αχίλλειο, προσπάθησαν οι φυσιοθεραπευτές να το κάνουν καλύτερο. δεν μπόρεσα να κάνω άλμα, μπορούσα να τρέξω, δεν μπορούσα να πηδήσω. Θα ήθελα να είμαι υγιής, είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα έμπαινα τελικό αν ήμουν σε καλή κατάσταση” δήλωσε στην ΕΡΤ.