Ζάκυνθος: Παραιτήθηκαν ομαδικά μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου — Γεροβασίλη: Ψευδείς οι διακινούμενες από την ΕΛ.ΑΣ. διαρροές για τον γερανό

Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο 

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή.

Την ομαδική τους παραίτηση γνωστοποίησαν μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης την Πέμπτη (16/3) για εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” της Ζακύνθου από ξηρά και θάλασσα.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν ότι οι προτάσεις τους για τα απαιτούμενα έργα ασφαλείας που «θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ενώ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις» και εκτιμούν ότι «δεν έχει πλέον νόημα η συμμετοχή μας στην επιτροπή και σας δηλώνουμε την παραίτησή μας».

Μάλιστα, ο παραιτηθείς από την επιτροπή, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Ν. Τσίπηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ζακύνθου, άφησε αιχμές για πιθανές σκοπιμότητες και ζητά να γίνει δεύτερη αυτοψία από άλλον φορέα εκτός το ΟΑΣΠ.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης των μελών της Επιτροπής:

«Προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου. 16 Μαρτίου 2023 | Ζάκυνθος Κυρία Πρόεδρε Με έκπληξη μάθαμε από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι επήλθε το κλείσιμο του Ναυαγίου στο σύνολό του. Σε συνδυασμό με την μη υλοποίηση των προτάσεων μας για τα απαιτούμενα έργα ασφαλείας, που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις, εκτιμούμε ότι δεν έχει πλέον νόημα η συμμετοχή μας στην επιτροπή και σας δηλώνουμε την παραίτησή μας.

Με Εκτίμηση Τακτικά Μέλη Ανδρέας Μαρινάκης Νικόλαος Τσίπηρας Αναπληρωματικά Μέλη Γιώργος Μοθωναίος Νικόλαος Γιακουμέλος Θεόδωρος Τσουκαλάς.»

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (16/3) η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” για την φετινή τουριστική περίοδο.

Είχε προηγηθεί αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και της δημοτικής Αρχής, που έκανε λόγο για αιφνιδιαστικό «χτύπημα» για τον Δήμο καθώς, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Σταύρος Κακολύρης, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ενημέρωση.

 

Όλγα Γεροβασίλη: Ψευδείς οι διακινούμενες από την ΕΛ.ΑΣ. διαρροές για τον γερανό

Διαψεύδει η Όλγα Γεροβασίλη διαρροή της ΕΛΑΣ σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση του γερανοφόρου οχήματος της Αστυνομίας στη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και την τρελή πορεία του στην Ακαδημίας, καθώς όπως αναφέρει το όχημά της απομακρύνθηκε αυτοκινούμενο και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το περιστατικό

Ψευδείς χαρακτηρίζει η Όλγα Γεροβασίλη τις διακινούμενες από την ΕΛ.ΑΣ. διαρροές που αναπαράχθηκαν σε ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, ότι δήθεν ο γερανός της αστυνομίας που παραλίγο να πατήσει διαδηλωτές, το μεσημέρι της Πέμπτης, πήγαινε να απομακρύνει το υπηρεσιακό όχημά της, που νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση με πέτρες.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθαρίζει σε μια σκληρή δήλωσή της πως «ουδέποτε το προσωρινώς σταθμευμένο όχημα ασφαλείας μου ακινητοποιήθηκε αλλά μάλιστα αποχώρησε από το σημείο αυτοκινούμενο και μάλιστα νωρίτερα» και τονίζει πως «οι εν λόγω «διαρροές», οι οποίες ήδη αναπαράχθηκαν σε ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας μόνο τυχαίες δεν είναι».

Η Ολγα Γεροβασίλη τονίζει ότι οι «διαρροές», αποτελούν απόδειξη ότι ακόμη κι αυτή η έρευνα που φέρεται να διατάχθηκε δεν πρόκειται να ρίξει φως στη δολοφονική επίθεση του γερανοφόρου οχήματος αλλά είναι εντελώς προσχηματική, για τη συγκάλυψη του γεγονότος. «Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος για μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο. Τους κατανοούμε, όμως, γιατί ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται» καταλήγει η δήλωση της.

Αναλυτικά η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση βίντεο με τη δολοφονική επίθεση γερανοφόρου οχήματος της ΕΛ.ΑΣ., νωρίτερα σήμερα επί της οδού Ακαδημίας, κατά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, φέρεται να διατάχθηκε έρευνα από τη ΓΑΔΑ.

Ωστόσο, «αστυνομικές πηγές» διακινούν την παντελώς ψευδή πληροφορία ότι δήθεν το εν λόγω γερανοφόρο όχημα κινούνταν επί της Ακαδημίας για να ανασύρει το υπηρεσιακό όχημα συνοδείας-ασφαλείας που μου είχε χορηγηθεί και το οποίο δέχτηκε σήμερα επίθεση με θραύση κρυστάλλων.
Ουδέν ψευδέστερο.

Ουδέποτε το προσωρινώς σταθμευμένο όχημα ασφαλείας μου ακινητοποιήθηκε αλλά μάλιστα αποχώρησε από το σημείο αυτοκινούμενο και μάλιστα νωρίτερα! Από πότε για ένα τζάμι χρειάζεται γερανός;

Οι εν λόγω «διαρροές», οι οποίες ήδη αναπαράχθηκαν σε ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας μόνο τυχαίες δεν είναι. Συνιστούν, όμως, κινήσεις πανικού της κυβέρνησης που προσπαθεί να συσχετίσει τα ασύνδετα και για ακόμη μια φορά να αποσείσει τις ευθύνες της.

Αποτελούν δε απόδειξη ότι ακόμη κι αυτή η έρευνα που φέρεται να διατάχθηκε δεν πρόκειται να ρίξει φως στη δολοφονική επίθεση του γερανοφόρου οχήματος αλλά είναι εντελώς προσχηματική, για τη συγκάλυψη του γεγονότος.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος για μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο. Τους κατανοούμε, όμως, γιατί ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται».

Έρευνα της ΕΛΑΣ για τον γερανό στην Ακαδημίας

Έρευνα για το περιστατικό που έχει γίνει viral στα social media, με τον γερανό της αστυνομίας να εφορμά και να εμβολίζει κάδους απορριμμάτων μαζί και έναν διαδηλωτή, έχει διατάξει η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ, η έρευνα γίνεται με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως ο γερανός βρισκόταν στο σημείο για να πάρει τα οχήματα που έσπασαν από τα επεισόδια, όπως αυτό της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη.