Ε.Ε: Eάν η Ελλάδα λόγω κοροναϊού δεν πιάσει τους στόχους, δεν αποκλείεται η ευελιξία – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 200 εκατ. ευρώ σε νησιά και Έβρο – Κοροναϊος: Οι καταναλωτές περιορίζουν εξόδους σε εστιατόρια και σινεμά – Ε. Αχτσιόγλου: «Το υπουργείο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον κορονοϊό»

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο yurogroup
Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει αντίστοιχη συζήτηση για την επίπτωση των έκτακτων συνθηκών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία
Ε.Ε: Eάν η Ελλάδα λόγω κοροναϊού δεν πιάσει τους στόχους, δεν αποκλείεται η ευελιξία

Μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κοροναϊού στην οικονομία θα εξετάσει το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κοροναϊού δεν αποκλείεται να υπάρξει ευελιξία στους στόχους του προγράμματος. Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει αντίστοιχη συζήτηση για την επίπτωση των έκτακτων συνθηκών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Η αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η συζήτηση θα είναι «προκαταρκτική», αφού η επίπτωση του COVID19 στους οικονομικούς δείκτες θα καθυστερήσει να φανεί, όπως συνέβη και στην Κίνα. Ανέφερε ότι, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία που ήδη υπάρχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την στήριξη της οικονομίας.

Το Εurogroup θα συζητήσει την 5η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Η αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί δε θα συζητήσουν προς το παρόν για την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SMPs καθώς η τεχνική προετοιμασία για μια σχετική πρόταση τον Ιούνιο συνεχίζεται.

 

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 200 εκατ. ευρώ σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Έβρο

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 200 εκατ. ευρώ σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Έβρο
Το ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ

Με 200 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ελληνική οικονομία για τη στήριξη έργων υποδομών, λόγω των τελευταίων γεγονότων στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, δήλωσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της υδροδότησης και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Επίσης, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης περιοχών που πλήττονται από την κρίση, το οποίο σήμερα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία.

Θα υπάρχουν προγράμματα δανειοδότησης επιχειρήσεων, μέσω του πλαισίου που έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «έτσι ώστε μέσω των ελληνικών τραπεζών να δώσουμε μία ώθηση στις περιοχές των νησιών και του Έβρου που, τον τελευταίο καιρό, σηκώνουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο βάρος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

 

Κοροναϊος: Οι καταναλωτές περιορίζουν εξόδους σε εστιατόρια και σινεμά

Κοροναϊος: Οι καταναλωτές περιορίζουν εξόδους σε εστιατόρια και σινεμά«Ο κόσμος ανησυχεί και πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιλέξει να αποφύγουν μέρη που υπάρχει συνωστισμός», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Οι πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας κάνουν την εμφάνισή τους στην κίνηση της αγοράς. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι καταναλωτές μετά την «έφοδο» στα σούπερ μάρκετ έχουν περιορίσει τις επισκέψεις σε εμπορικά καταστήματαεστιατόρια και κινηματογράφους εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και στη χώρα μας.

«Ο κόσμος ανησυχεί και πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιλέξει να αποφύγουν μέρη που υπάρχει συνωστισμός», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, για να προσθέσει πως ακόμη και οι τουρίστες που μένουν σε κεντρικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας έχουν μειώσει τις επισκέψεις στα εστιατόρια της περιοχής του κέντρου.

Επιφυλακτικοί είναι και οι σινεφίλ, παρ’ ότι στις αίθουσες κυκλοφορούν πολλές νέες ταινίες. Υπολογίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα όταν εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη, η επισκεψιμότητα των κινηματογράφων μειώθηκε κατά περίπου 20% με 30% λόγω κοροναϊού. «Τα νούμερα του boxofficeτο τριήμερο της αποκριάς ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου σε πανελλαδικό επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του γνωστού κινηματογράφου των Αθηνών, «Δαναού», Ηλίας Γεωργιόπουλος.

Ο προβληματισμός στην αγορά είναι έντονος καθώς πολλοί φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όσο αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα και η επιδημία εξαπλώνεται. Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο χρονικό διάστημα που θα ταλαιπωρήσει ο κοροναϊός την ελληνική οικονομία, με έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν χθες για την Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο και αφορούσαν στο κλείσιμο των δημόσιων χώρων για 48ώρες.

Το ενδεχόμενο να «τραβήξει» επί μακρόν τρομάζει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος ελπίζει και εύχεται να εκτονωθεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα η επιδημία. Προτού πλήξει για τα καλά τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας που δεν είναι άλλη από τον Τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει το 18% του ΑΕΠ και έχει καταλυτική συμμετοχή στην ανάπτυξη.

Όλα αυτά έρχονται μετά από ένα συνολικά δύσκολο πρώτο δίμηνο για τον εμπορικό κόσμο. Παρά τις εκπτώσεις η κατανάλωση κινήθηκε σε ρηχά νερά, απογοητεύοντας τους επαγγελματίες που περίμεναν να πάρουν «βαθιά ανάσα». Επιπρόσθετα, η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα έπληξε περαιτέρω τα έσοδα, κυρίως στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Άνθρωποι της αγοράς μιλούν για σημαντική πτώση εσόδων που άγγιξε ακόμη και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις, απώλειες που όπως λένε δεν πρόκειται να αναπληρωθούν…

Ε. Αχτσιόγλου: «Το υπουργείο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον κορονοϊό»

Την ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων και τη λήψη μέτρων πρόληψης στους χώρους εργασίας υπογραμμίζει η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και εγκαλεί το υπουργείο για αδράνεια. Συγκεκριμένα η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει:

Ε. Αχτσιόγλου: «Το υπουργείο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον κορονοϊό»

«Οι κίνδυνοι από την εξάπλωση του κορονοϊού απειλούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αδρανεί καθώς δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια η οποία να ενημερώνει εργαζόμενους και εργοδότες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Είναι άμεση η ανάγκη ενεργοποίησης του υπουργείου Εργασίας για την ενημέρωση και τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζόμενων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στους χώρους και τους κλάδους υψηλότερης επικινδυνότητας.

Είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των αμοιβών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που:

– νοσήσουν οι ίδιοι

– υποχρεωθούν να απουσιάσουν στο πλαίσιο μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού

– υποχρεωθούν να απουσιάσουν λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους

– η επιχείρηση στην οποία εργάζονται πληγεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού όπως για παράδειγμα συμβαίνει ήδη στον κλάδο του θεάματος.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας των εργαζόμενων».