Εφορία: Η νέα παγίδα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις — Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων. Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια σε σχέση με πέρσι

Εφορία: Η νέα παγίδα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Στόχος το ειδικό λογισμικό

Εφορία: Παγίδα στους επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών στήνει η ΑΑΔΕ, θέτοντας σε λειτουργία προσεχώς μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή.

Για φέτος προβλέπεται μπαράζ φορολογικών ελέγχων από τις Εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Στον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ εντάσσεται η διενέργεια τουλάχιστον 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ. Ο στόχος είναι τριπλός και συγκεκριμένα:

1. Ο εντοπισμός όσων αποφεύγουν να εκδώσουν απόδειξη λιανικής πώλησης.

2. Ο εντοπισμός όσων εκδίδουν αποδείξεις λιανικής, αλλά από «παράλληλη» ταμειακή και όχι από τη δηλωμένη ταμειακή της επιχείρησης.

3. Ο εντοπισμός όσων επιχειρήσεων με τη χρήση παράνομου λογισμικού, σβήνουν τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει στη διάρκεια της ημέρας από κανονικές ταμειακές μηχανές.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή που προωθεί η ΑΑΔΕ και θα είναι άμεσης εφαρμογής είναι εκείνη που θα επιτρέπει τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).

Οι κωδικοί θα σαρώνονται από κινητά ή άλλες συσκευές των εφοριακών ελεγκτών και θα διαπιστώνουν εάν η επιχείρηση είναι καθ΄ όλα νόμιμη και οι αποδείξεις εκδίδονται από δηλωμένες ταμειακές μηχανές.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει τον γρήγορο έλεγχο της νομιμότητας που σημαίνει ότι οι ελεγκτές, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερους ελέγχους σε πλήθος επιχειρήσεων.

Σε επόμενη φάση, θα δοθεί η δυνατότητα καις τους πελάτες να σκανάρουν και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων και να ενημερώνουν την Εφορία εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στόχος το ειδικό λογισμικό

Πάντως, ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, το οποίο επεμβαίνει στη μνήμη των ταμειακών μηχανών ή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σβήνει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί στη διάρκεια της λειτουργίας.

Το 2019 εντοπίσθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που, με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των ΦΗΜ.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, ο έλεγχος στις οποίες συνεχίστηκε και εντός του 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 συνεχίστηκε ο έλεγχος σε υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκαν υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι είναι κανονικές, νόμιμες.

Όμως, με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει.

Έτσι στα βιβλία, πλέον στα myDATA, εγγράφονται μόνο οι αποδείξεις που θέλει ο επιχειρηματίας.

Το ειδικό τσιπάκι αποτελεί πρώτο στόχο των φοροελεγκτών, καθώς οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα επιτελικά στελέχη της ΑΑΔΕ μιλούν για μεγάλη εξάπλωση. Ειδικά χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις με μεγάλη εποχική δραστηριότητα λόγω του τουρισμού, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, οι ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ, σε μόνιμη βάση.

 

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια σε σχέση με πέρσι

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια σε σχέση με πέρσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη βδομάδα.

Οι πρώτοι εκδρομείς έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με την κίνηση σε λιμάνια, διόδια και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να είναι αυξημένη. Η επιβατική κίνηση έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Τη Μεγάλη Δευτέρα έφυγαν 11.200 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά, από 3.200 πέρσι και χθες Μεγάλη Τρίτη ο αριθμός ανήλθε σε 13.000, από 3.000 πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού την περασμένη Παρασκευή στα διόδια της Ελευσίνας παρατηρήθηκε αύξηση 9%, χωρίς αντίστοιχη επιστροφή την Κυριακή, σε σχέση με το 2019. Κορύφωση αναμένεται αύριο Μεγάλη Πέμπτη από τα εθνικά δίκτυα, η οποία θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν 14 πλοία και 13 από τη Ραφήνα. Τα πλοία πλέον φεύγουν με πληρότητα 100% και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

«Η κίνηση σταδιακά αυξάνεται. Σήμερα αναμένεται να φύγουν πάνω από 13.500 άνθρωποι. Θα έχουμε 26 απόπλους για τον Αργοσαρωνικό όπου και εκεί αναμένεται να έχουμε πάνω από 2.000 ανθρώπους. Τα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν, θα πρέπει να έχουμε τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, PCR ή rapid όπου απαιτείται και self test 24 ωρών για τους ανήλικους», ανέφερε μιλώντας στο Open ο Νίκος Αλεξίου, πλωτάρχης, εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας. «Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μπορεί να κάθεται και στο κατάστρωμα» ανέφερε για τον συνωστισμό στα πλοία.